Vadkovászos lángos
- 10% Fehérje
- 63% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
25g kovász46 kcal
-
25g kenyérliszt bl8090 kcal
-
25g víz0 kcal
-
88g finomliszt319 kcal
-
50g tej28 kcal
-
1g só0 kcal
- 10% Fehérje
- 63% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
100g kovász182 kcal
-
100g kenyérliszt bl80361 kcal
-
100g víz0 kcal
-
350g finomliszt1274 kcal
-
200g tej112 kcal
-
4g só0 kcal
- 10% Fehérje
- 63% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
11.7g kovász21 kcal
-
11.7g kenyérliszt bl8042 kcal
-
11.7g víz0 kcal
-
41g finomliszt149 kcal
-
23.4g tej13 kcal
-
0.5g só0 kcal
- 10% Fehérje
- 63% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 26% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 14.8 g
Zsír
-
Összesen 2.3 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 700.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 44 mg
-
Kálcium 77 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 29 mg
-
Foszfor 132 mg
-
Nátrium 416 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 96.4 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 40 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 34 micro
-
Kolin: 13 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 38 micro
- 10% Fehérje
- 63% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 26% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 59.1 g
Zsír
-
Összesen 9.1 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2801.4 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 175 mg
-
Kálcium 306 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 114 mg
-
Foszfor 529 mg
-
Nátrium 1664 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 385.6 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 13 mg
VÍZ
-
Összesen 160 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 137 micro
-
Kolin: 52 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 151 micro
- 10% Fehérje
- 63% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 26% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.9 g
Zsír
-
Összesen 1.1 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 328 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 21 mg
-
Kálcium 36 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 62 mg
-
Nátrium 195 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 45.2 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 18.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 16 micro
-
Kolin: 6 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 18 micro
Hozzávalók
-
100 g kovász
-
10 dkg kenyérliszt bl80
-
1 dl víz
-
35 dkg finomliszt
-
2 dl tej
-
1 kávéskanál só
Elkészítés
- Előző nap aktivizáljuk a kovászunkat: azaz kivesszük a hűtőből, és 1 dl vízzel + 10 dkg liszttel megetetjük. (Ez nincs benne a hozzávalókban!)
- Mikor szépen dolgozni kezd, vagyis jól megnő és teli buborékkal, kivesszük azt a 10 dkg-ot belőle, felengedjük 1 dl vízzel, majd 10 dkg lisztet simára keverünk benne. Hagyjuk megkelni. (Én ezt este csinálom, majd reggel dagasztom a tésztát, így ebédre lesz lángosom.)
- A megkelt kovászt felengedjük 2 dl langyos tejjel, hozzáadunk 35 dkg finomlisztet, 1 tk sót, ha kívánja, még egy pici tejet, és dagasztjuk, hogy közepesen lágy, sima, fényes legyen.
- 10 percet pihentetjük, majd megint dagasztunk rajta egy kicsit.
- 30 perc pihenő után ismét dagasztunk rajta.
- Ekkor kiolajozott formában, langyos helyen, letakarva hagyjuk kelni 1,5 órát.
- A tésztát kilapítjuk-húzogatjuk, meghajtogatjuk lentről fel, fentről le háromba, majd jobbról balra, balról jobbra, ismét háromba. Megint pihentetjük 1,5 órát.
- Bő olajat forrósítunk. A tésztát olajozott deszkára borítjuk, ujjnyi vastagra ellapogatjuk, darabokra szakítjuk vagy vágjuk, kissé kihúzogatjuk (ne legyen túl vékony!), és sütjük.
- Papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat elengedje.
- Tetszés szerint fokhagymázzuk, tejfölözzük, sajttal szórjuk, de magában, csak egy picit megsózva is nagyon finom.
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 89
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 10
- Össznézettség: 33662
- Feltöltés dátuma: 2013. május 28.
Ajánló
Ha használni akarjuk a hűtőben szunnyadó kovászt, jól etessük meg sütés előtti nap! Meghálálja, ha többször is megetetjük. Ha túl sok lenne, vegyünk ki belőle, és azt etessük tovább vele egysúlyú vízzel és ugyanannyi liszttel, azt nagyon szereti. A megetetett kovászt akkor kezdjük használni, mikor már duplájára nőtt és teli van buborékkal. Minél öregebb egy kovász, annál erősebb. Csupán egyhetes kovásztól ne várjunk sokat!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- konyhatechnológia:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Torma szakács-barátnőm ötlete volt a kovászos lángos. Én ezidáig csak kenyeret sütöttem vadkovásszal, nem számítva azt az egy szem sós kalácsot, amit még tökéletesítenem kell. Viszont a kovászkáim - név szerint a kenyérlisztes Ancsa meg Joci, ami nyomokban joghurtot is tartalmaz,- csak terebélyesednek ész nélkül. Kidobni nincs szívem, hogy is tehetném, hiszen olyanok, mintha élnének.:) Már ajándékoztam is belőlük jócskán, de ők akkor is csak híznak és híznak. Így jutott eszembe a Tormi-módszer, ami különféle kovász hasznosítási trükköket jelent. Gyúrt tészta, nokedli, lángos... Más úton-módon, mint ő, de én is elkészítettem a magam vadkovászos lángosát, ami annyira finom lett, hogy muszáj megosztanom veletek. Innentől már nem zavar, ha szaporodik a kovászka, mert ezt a lángost bármikor szívesen megesszük. Nem olyan, mint a hagyományos, de ugyanolyan jó.