r
Nosalty Logó

Vadkovászos lángos

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Fahéj
Vadkovászos lángos
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
vadkovászos
  • 10% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 483 kcal
  • 10% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 1929 kcal
  • 10% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 225 kcal
  • 10% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 26% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    14.8 g

Zsír

  • Összesen
    2.3 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    700.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    44 mg
  • Kálcium
    77 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    29 mg
  • Foszfor
    132 mg
  • Nátrium
    416 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    96.4 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    40 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    34 micro
  • Kolin:
    13 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    38 micro
Összesen 483 kcal
  • 10% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 26% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    59.1 g

Zsír

  • Összesen
    9.1 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2801.4 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    175 mg
  • Kálcium
    306 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    114 mg
  • Foszfor
    529 mg
  • Nátrium
    1664 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    385.6 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    160 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    137 micro
  • Kolin:
    52 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    151 micro
Összesen 1929 kcal
  • 10% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 26% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.9 g

Zsír

  • Összesen
    1.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    328 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    36 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    62 mg
  • Nátrium
    195 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    45.2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    18.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    18 micro
Összesen 225 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Előző nap aktivizáljuk a kovászunkat: azaz kivesszük a hűtőből, és 1 dl vízzel + 10 dkg liszttel megetetjük. (Ez nincs benne a hozzávalókban!)
  2. Mikor szépen dolgozni kezd, vagyis jól megnő és teli buborékkal, kivesszük azt a 10 dkg-ot belőle, felengedjük 1 dl vízzel, majd 10 dkg lisztet simára keverünk benne. Hagyjuk megkelni. (Én ezt este csinálom, majd reggel dagasztom a tésztát, így ebédre lesz lángosom.)
  3. A megkelt kovászt felengedjük 2 dl langyos tejjel, hozzáadunk 35 dkg finomlisztet, 1 tk sót, ha kívánja, még egy pici tejet, és dagasztjuk, hogy közepesen lágy, sima, fényes legyen.
  4. 10 percet pihentetjük, majd megint dagasztunk rajta egy kicsit.
  5. 30 perc pihenő után ismét dagasztunk rajta.
  6. Ekkor kiolajozott formában, langyos helyen, letakarva hagyjuk kelni 1,5 órát.
  7. A tésztát kilapítjuk-húzogatjuk, meghajtogatjuk lentről fel, fentről le háromba, majd jobbról balra, balról jobbra, ismét háromba. Megint pihentetjük 1,5 órát.
  8. Bő olajat forrósítunk. A tésztát olajozott deszkára borítjuk, ujjnyi vastagra ellapogatjuk, darabokra szakítjuk vagy vágjuk, kissé kihúzogatjuk (ne legyen túl vékony!), és sütjük.
  9. Papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat elengedje.
  10. Tetszés szerint fokhagymázzuk, tejfölözzük, sajttal szórjuk, de magában, csak egy picit megsózva is nagyon finom.
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 89
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 13
  • Össznézettség: 33774
  • Feltöltés dátuma: 2013. május 28.

Ajánló

Ha használni akarjuk a hűtőben szunnyadó kovászt, jól etessük meg sütés előtti nap! Meghálálja, ha többször is megetetjük. Ha túl sok lenne, vegyünk ki belőle, és azt etessük tovább vele egysúlyú vízzel és ugyanannyi liszttel, azt nagyon szereti. A megetetett kovászt akkor kezdjük használni, mikor már duplájára nőtt és teli van buborékkal. Minél öregebb egy kovász, annál erősebb. Csupán egyhetes kovásztól ne várjunk sokat!

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Torma szakács-barátnőm ötlete volt a kovászos lángos. Én ezidáig csak kenyeret sütöttem vadkovásszal, nem számítva azt az egy szem sós kalácsot, amit még tökéletesítenem kell. Viszont a kovászkáim - név szerint a kenyérlisztes Ancsa meg Joci, ami nyomokban joghurtot is tartalmaz,- csak terebélyesednek ész nélkül. Kidobni nincs szívem, hogy is tehetném, hiszen olyanok, mintha élnének.:) Már ajándékoztam is belőlük jócskán, de ők akkor is csak híznak és híznak. Így jutott eszembe a Tormi-módszer, ami különféle kovász hasznosítási trükköket jelent. Gyúrt tészta, nokedli, lángos... Más úton-módon, mint ő, de én is elkészítettem a magam vadkovászos lángosát, ami annyira finom lett, hogy muszáj megosztanom veletek. Innentől már nem zavar, ha szaporodik a kovászka, mert ezt a lángost bármikor szívesen megesszük. Nem olyan, mint a hagyományos, de ugyanolyan jó.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...