Vadkovászos hajtogatott kenyér
- 7% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
25g kovász46 kcal
-
113g finomliszt410 kcal
-
63g víz0 kcal
-
2g só0 kcal
-
1g szőlőcukor2 kcal
-
0g sikér0 kcal
- 7% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
100g kovász182 kcal
-
450g finomliszt1638 kcal
-
250g víz0 kcal
-
6g só0 kcal
-
2g szőlőcukor7 kcal
-
0g sikér0 kcal
- 7% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
12.4g kovász23 kcal
-
55.7g finomliszt203 kcal
-
30.9g víz0 kcal
-
0.7g só0 kcal
-
0.2g szőlőcukor1 kcal
-
0g sikér0 kcal
- 7% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 41% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 12.9 g
Zsír
-
Összesen 1.1 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 815.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 42 mg
-
Kálcium 21 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 28 mg
-
Foszfor 135 mg
-
Nátrium 586 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 95.8 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 77.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 33 micro
-
Kolin: 13 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 23 micro
- 7% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 41% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 51.5 g
Zsír
-
Összesen 4.4 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3263.3 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 170 mg
-
Kálcium 83 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 113 mg
-
Foszfor 540 mg
-
Nátrium 2345 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 383.2 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 13 mg
VÍZ
-
Összesen 308.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 130 micro
-
Kolin: 52 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 90 micro
- 7% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 41% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.4 g
Zsír
-
Összesen 0.5 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 403.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 21 mg
-
Kálcium 10 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 67 mg
-
Nátrium 290 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 47.4 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 38.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 16 micro
-
Kolin: 6 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 11 micro
Hozzávalók
-
1 teáskanál só
Elkészítés
- A hűtőben szunnyadozó kovászt (nekem kb. fél befőttes üvegnyi) kivesszük, 1 dl vízzel, 10 dkg liszttel megetetjük, majd szobahőmérsékleten hagyjuk duplájára emelkedni. Ez még csak az előkészítés, ez nincs benne a receptben!
- Kiveszünk az aktív kovászból 10 dkg-ot, 1 dl vízzel felöntjük, elkeverjük, 10 dkg liszttel megetetjük, azt is jól elkeverjük. Hagyjuk, hogy megduplázódjon, és tele legyen buborékkal. Ez 3-6 óra, a kovász erősségétől függően.
- Az aktív kovászt elkeverjük 2 dl vízzel, hozzáadjuk a lisztet, a sót, és ha akarunk bele, akkor a cukrot és a sikért. Összedolgozzuk, esetleg adunk még hozzá pici vizet, hogy közepesen lágy tészta legyen. Hagyjuk a kelesztőedényben 10 percet pihenni.
- Megdagasztjuk, és újból 10 percet pihentetjük.
- Megint megdagasztjuk, és 20 percet pihentetjük.
- Negyedszer is dagasztjuk, és 30 percet pihentetjük.
- Ekkor meghajtogatjuk úgy, hogy fentről le, lentről fel, jobbról balra, balról jobbra egymásra hajtjuk a tésztát. Ki se kell venni a kelesztőedényből, csak olajos kézzel húzzuk meg, sorban minden oldalról, és hajtsuk be. A tészta alá is nyúljunk be, és finoman olajozzunk alá, hogy ne ragadjon le. Letakarva kelesztjük 1 órát.
- Másodszor is hajtogatunk, és 1 órát kelesztünk.
- Harmadszor is hajtogatunk, és még 1 órát kelesztünk.
- Ekkor óvatosan megformázzuk, és liszttel jól megszórt ruhába csomagolva szakajtóba rakjuk 1,5 órára, hogy szépen megkeljen.
- Közben a sütőt előmelegítjük 240°C-ra, az aljába egy kis lábasban vizet teszünk. A fedővel ellátott sütőedényt is tegyük a sütőbe, hogy jól felforrósodjon. Ha cserépedényben sütünk, áztassuk be 10 percre hideg vízbe, mielőtt a sütőbe tennénk.
- Ha letelt a másfél óra és forró a sütő, a sütőedényt óvatosan kivesszük a sütőből, egy ecsettel picit kiolajozzuk-zsírozzuk, és vigyázva belehuppantjuk a tésztát, hogy a hajtogatott része legyen alul. Bevagdossuk, megspricceljük vagy megkenjük vízzel, lefedjük, és betesszük a forró sütőbe.
- 20 perc után levesszük a fedőt, mérsékeljük a hőt 210°C-ra (vagy 190°C-ra hőlégkeveréssel), és kb. még 30 perc alatt készre sütjük a kenyeret. Ha túl gyorsan pirulna, tegyük lejjebb, és mérsékeljük egy kicsit a hőt. Ha bizonytalanok vagyunk az eredményben, végezzünk tűpróbát, s ha nem ragad a tűre a tészta, valamint ha a tű könnyen belemegy a kenyérbélbe, akkor kész vagyunk.
- 20 perc után levesszük a fedőt, mérsékeljük a hőt 210°C-ra (vagy 190°C-ra hőlégkeveréssel), és kb. még 30 perc alatt készre sütjük a kenyeret. Ha túl gyorsan pirulna, tegyük lejjebb, és mérsékeljük egy kicsit a hőt. Ha bizonytalanok vagyunk az eredményben, végezzünk tűpróbát, s ha nem ragad a tűre a tészta, valamint ha a tű könnyen belemegy a kenyérbélbe, akkor kész vagyunk.
- Kivesszük a sütőből, kifordítjuk a formából, vízzel megspricceljük vagy megkenjük, és alig várjuk, hogy kihűljön.:)
- Sütés hőfoka: 240 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 50 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 75
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 16631
- Feltöltés dátuma: 2013. május 09.
Ajánló
Aki siet valahová vagy sürgősen kenyeret szeretne, bele se kezdjen! A kovász kétszeri felélesztése eleve egy fél nap, a kenyér pedig 6 és fél órán át készül!!! Persze ez nem azt jelenti, hogy ott kell álljunk mellette, csak gondolni kell arra, hogy bizonyos időnként foglalkoznunk kell a tésztával pár percet. Én először péntek este etetem a hűtőből elővett kovászt, reggel veszem ki belőle a 10 dkg-nyit, amit újból etetek, délben kezdem el a tészta összeállítását, így estére lesz friss, forró kenyerem. Az reggelre kihűl szépen, és kezdődhet a fenséges vasárnapi reggeli az ő főszereplésével.:)
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- konyhatechnológia:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Minden szabadidőmet a vadélesztős kenyerem tökéletesítésével töltöm. Imádom ezt csinálni, óriási játék, tele meglepetéssel.:) Biztos voltam benne, hogy ha más tud ilyen kenyeret sütni, akkor én is elsajátítom a fortélyokat, csak idő kell, türelem, tapasztalat, no és megértő család, aki hajlandó a sokadik sutácska, sűrű, savanyú, nyirkos (folytassam még?) kenyérnek titulált szerencsétlenkedéseimet is megkóstolni, s utána még biztatni is, hogy csak folytassam a kísérletezést. Most jutottam el odáig, hogy valóban meg vagyok elégedve a kovászos kenyeremmel. Finom lett, puha, lyukacsos-levegős, ízletes, egyáltalán nem savanyú, és még a hőn áhított repedés is ott van a tetején, ahogy az illik egy ilyen kenyérnél. A dagasztások és a hajtogatások sorrendjét, valamint a pihentetési időket a "Nem vagyok mesterszakács" című blogon olvastam. Ezúton köszi Alexa Christinek!