r
Nosalty Logó

Vacsorazsemle

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Boszi
Vacsorazsemle
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
  • 9% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 838 kcal
  • 9% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 5027 kcal
  • 9% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 297 kcal
  • 9% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 24% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    20.5 g

Zsír

  • Összesen
    24.9 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    115 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    858.1 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    56 mg
  • Kálcium
    97 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    37 mg
  • Foszfor
    219 mg
  • Nátrium
    444 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    130.3 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    55.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    200 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    118 micro
  • Kolin:
    69 mg
  • Retinol - A vitamin:
    197 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    40 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    108 micro
Összesen 838 kcal
  • 9% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 24% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    122.7 g

Zsír

  • Összesen
    149.5 g
  • Telített zsírsav
    85 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    41 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    689 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5148.5 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    338 mg
  • Kálcium
    579 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    224 mg
  • Foszfor
    1315 mg
  • Nátrium
    2663 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    782 g
  • Cukor
    90 mg
  • Élelmi rost
    29 mg

VÍZ

  • Összesen
    331.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1201 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    14 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    19 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    705 micro
  • Kolin:
    413 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1182 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    242 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    649 micro
Összesen 5027 kcal
  • 9% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 24% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.3 g

Zsír

  • Összesen
    8.9 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    41 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    305.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    34 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    78 mg
  • Nátrium
    158 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    46.4 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    19.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    71 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    42 micro
  • Kolin:
    24 mg
  • Retinol - A vitamin:
    70 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    14 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    38 micro
Összesen 297 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Az élesztőt 1 kk. cukorral feloldjuk a meleg vízben, majd hozzáadjuk a tejet, a vajat, a sót, a 7 dkg cukrot és a tojásokat.
  2. Beleszórjuk a liszt felét, és simára keverjük. Annyi lisztet keverünk még bele, hogy lágy masszánk legyen.
  3. Lisztezett felületre borítjuk, és 6-8 perc alatt cipóvá gyúrjuk. Olajjal kikent tálba tesszük, és egyszer megfordítjuk, hogy mindkét felét érje az olaj. Letakarva 1 órát kelesztjük, hogy duplájára nőjön.
  4. Közben két tepsit kizsírozunk.
  5. Ököllel kinyomkodjuk a megdagadt tésztából a levegőt, majd lisztezett felületre borítjuk.
  6. Kettéosztjuk a tésztát, majd 12 egyenlő részre osztjuk, 24 db bucink lesz..
  7. Mindegyik tésztából zsemlét formázunk úgy, hogy az alján legyen "összeeresztve". Tepsibe tesszük, és még 30 percig kelesztjük letakarva.
  8. Az előmelegítette sütőben aranybarnára sütjük. Még a tepsiben olvasztott vajjal bekenthetjük, de ez akár el is hagyható.
  9. Süteményes rácson hagyjuk kihűlni.
  • Sütés hőfoka: 190 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 33x23x5
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 69
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 7605
  • Feltöltés dátuma: 2012. április 25.

Ajánló

Vacsorára, de szendvicshez is jó bármikor. Sokoldalúan felhasználható.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A Nagy Süteményeskönyvben találtam ezt a receptet, Vacsorazsemle néven. Sokoldalú felhasználhatósága miatt ez egy alaprecept. A fényképen is látható, hogy többféleképpen formáztam. Tulajdonképpen számomra ez egy "ujjgyakorlatnak" is betudható volt. Az eredeti receptet leírtam, most egy-két saját tapasztalatot-gyakorlatot megemlítek. Nem vajat, hanem margarint használtam. Több sót tettem bele. Nem lisztezett felületen gyúrtam meg, hanem a robotgép spiráljával. A zsemle formán kívül készítettem csavart zsemle formát: a tészta bucit kb. 25 cm hurkává nyújtjuk, majd kötünk rá egy csomót. A két végét a forma alá tűrjük, és kicsit összenyomjuk. Készítettem S alakú péksüteményt: a golyóformájú tésztabuciból 25 cm-es henger sodrunk, és a kizsírozott tepsibe betéve egyik végét jobbra, a másik végét balra, a középpont felé feltekerjük. Kicsit összenyomjuk. A képen nem látszik, de kiflit is formáztam, nagyon egyszerűen: kis hurkát sodortam, és a két végét olyan kiflisen lehajtottam. A sütés ideje kb. megegyezett, mivel a tésztabucik egyforma nagyságúak voltak. A tepsiben kb. 5 cm-nek kell lenni a formák között, mert különben "összenőnek". Elméletileg a jelzett tepsiben 12 db jól elfér. Én külön sütöttem a különböző formákat.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...