r
Nosalty Logó

Újévi lencsesaláta

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Újévi lencsesaláta
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
hidegkonyha
  • 12% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 308 kcal
  • 12% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 1840 kcal
  • 12% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 178 kcal
  • 12% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 58% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    17.9 g

Zsír

  • Összesen
    13.1 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    66 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1263.4 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    96 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    36 mg
  • Foszfor
    219 mg
  • Nátrium
    892 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    31.1 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    84 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    68 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    64 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    230 micro
  • Kolin:
    90 mg
  • Retinol - A vitamin:
    45 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    273 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    407 micro
Összesen 308 kcal
  • 12% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 58% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    107.5 g

Zsír

  • Összesen
    78.5 g
  • Telített zsírsav
    24 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    18 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    393 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7580.5 g
  • Cink
    15 mg
  • Szelén
    77 mg
  • Kálcium
    574 mg
  • Vas
    25 mg
  • Magnézium
    214 mg
  • Foszfor
    1315 mg
  • Nátrium
    5353 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    186.5 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    33 mg

VÍZ

  • Összesen
    504.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    407 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    6 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    52 mg
  • D vitamin:
    52 micro
  • K vitamin:
    386 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    16 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1380 micro
  • Kolin:
    541 mg
  • Retinol - A vitamin:
    269 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1637 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2444 micro
Összesen 1840 kcal
  • 12% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 58% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.4 g

Zsír

  • Összesen
    7.6 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    38 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    733.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    56 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    21 mg
  • Foszfor
    127 mg
  • Nátrium
    518 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    18 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    48.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    39 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    37 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    133 micro
  • Kolin:
    52 mg
  • Retinol - A vitamin:
    26 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    158 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    236 micro
Összesen 178 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A lencsét 1 órára hideg vízbe áztatjuk. (Ez a művelet el is hagyható, erről később.) Ne tovább, mert teljesen szétázik!
  2. Egy lábasban 1 ek sóval feltesszük főzni az egész fej megtisztított hagymát és a szegfűszeget (célszerű teatojásban), majd a lencsét a forrásban lévő vízbe szórjuk, és al dente állagúra főzzük, ami nálam egészen pontosan 8 perc volt. (Ha a lencsét nem áztattuk be előre, a főzési idő meghosszabbodik kb. 12-15 percre. 10-12 perc elteltével kóstoljuk meg, ha megfelelő az állaga, ne főzzük tovább.)
  3. A hagymát és a szegfűszeget eltávolítjuk, a lencsét leszűrjük, és legalább langyosra hűtjük.
  4. Ezután már csak az összeállítás van hátra: egy tálban összekeverjük a majonézt a tejföllel, majd hozzáadjuk a lencsét, a karikára vágott megfőtt virslit, a karikára aprított újhagymát, valamint a kockára vágott füstölt marhanyelvet. Ízlés szerint sózzuk. (Nálam egy tk volt.)
  5. A tálaláshoz egy salátás tálkát kibélelünk egy-egy fejes saláta levéllel, és abba halmozunk a lencsesalátából, majd a tetejére 2-3 cikk (vagy karika) főtt tojást helyezünk.
  • Receptkönyvben: 624
  • Tegnapi nézettség: 5
  • 7 napos nézettség: 13
  • Össznézettség: 258138
  • Feltöltés dátuma: 2011. január 12.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Lencse, a klasszikus szilveszteri-újévi étel. Állítólag szépek és gazdagok leszünk, ha újévor lencsét eszünk. Pontosabban nem jól fogalmaztam, ha nem eszünk, akkor rondák és szegények.:D "Muszáj enni legalább egy kanállal, kislányom", hangzott minden évben az anyai intelem. És ezt a lencsesalátát még ráadásul szeretem is. (A főzelékkel ellentétben, mert arról zsírszagú menzák és alumíniumvillák jutnak eszembe.) 

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...