Túrós batyu hájas kelt tésztából
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
- 10% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 18% Zsír
A tésztához
-
175g finomliszt637 kcal
-
75g sertésháj609 kcal
-
50g tej28 kcal
-
5g élesztő5 kcal
-
13g cukor48 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
0g só0 kcal
-
14g tojás17 kcal
A töltelékhez
Összesen
1697
kcal
- 10% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 18% Zsír
A tésztához
-
700g finomliszt2548 kcal
-
300g sertésháj2436 kcal
-
200g tej112 kcal
-
20g élesztő21 kcal
-
50g cukor194 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
0g só0 kcal
-
55g tojás69 kcal
A töltelékhez
Összesen
6793
kcal
- 10% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 32% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Cink
-
Vas
-
Kálcium
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Kolin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 47.2 g
Zsír
-
Összesen 81.6 g
-
Telített zsírsav 31 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 33 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 178 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1631.4 g
-
Cink 328 mg
-
Szelén 77 mg
-
Kálcium 216 mg
-
Vas 253 mg
-
Magnézium 59 mg
-
Foszfor 559 mg
-
Nátrium 116 mg
-
Réz 13 mg
-
Mangán 11 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 188.1 g
-
Cukor 52 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 149.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 62 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 121 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 32 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 150 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 103 micro
-
Kolin: 140 mg
-
Retinol - A vitamin: 62 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 214 micro
Összesen
1697
kcal
- 10% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 32% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Cink
-
Vas
-
Kálcium
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Kolin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 188.7 g
Zsír
-
Összesen 326.3 g
-
Telített zsírsav 124 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 132 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 37 g
-
Koleszterin 711 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6525.6 g
-
Cink 1310 mg
-
Szelén 309 mg
-
Kálcium 865 mg
-
Vas 1013 mg
-
Magnézium 234 mg
-
Foszfor 2234 mg
-
Nátrium 464 mg
-
Réz 51 mg
-
Mangán 45 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 752.4 g
-
Cukor 208 mg
-
Élelmi rost 23 mg
VÍZ
-
Összesen 598.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 248 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 485 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 127 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 601 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 15 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 414 micro
-
Kolin: 558 mg
-
Retinol - A vitamin: 247 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 16 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 857 micro
Összesen
6793
kcal
- 10% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 32% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Cink
-
Vas
-
Kálcium
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Kolin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9 g
Zsír
-
Összesen 15.6 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 34 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 312.1 g
-
Cink 63 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 41 mg
-
Vas 48 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 107 mg
-
Nátrium 22 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 36 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 28.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 12 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 23 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 6 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 29 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 20 micro
-
Kolin: 27 mg
-
Retinol - A vitamin: 12 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 41 micro
Összesen
323
kcal
Hozzávalók
Elkészítés
A tésztához
- A hájat hártyáitól megtisztítjuk, kaparjuk vagy ledaráljuk, és 10 dkg liszttel összegyúrjuk. Tömbbé formázzuk, és hűvös helyre tesszük.
- A kelt tésztához a tejet meglangyosítjuk, kevés cukrot adunk hozzá, majd belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.
- A maradék 60 dkg lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a maradék cukrot, a tojást, és a rétestésztánál kissé lágyabb kelt tésztává gyúrjuk. Letakarva, langyos helyen egy óra alatt duplájára kelesztjük.
- A megkelt tésztát vékonyra, téglalap alakúra nyújtjuk. Rákenjük egyenletesen a hájat, vagy eljárhatunk úgy is, hogy jól lisztezett felületen akkora téglalap alakúra nyújtjuk a hájat, mint a kinyújtott élesztős tészta, amelyre ráfektetjük.
- Felcsavarjuk, nyújtófával kissé szétnyomkodjuk, két szélét középre hajtjuk, majd félbe, langyos helyen 30 percig pihentetjük.
- Majd ismét nyújtófával kissé nyújtjuk, három, majd két részbe hajtjuk, langyos 30 percig pihentetjük, majd újabb nyújtás, hajtogatás és pihentetés következik.
- Közben a töltelék hozzávalóit összekeverjük.
- Ekkorra már kellően réteges a tésztánk, amelyet kb. 0,5 cm vastagságú nagyobb téglalappá nyújtunk, és 10x10 cm nagyságú négyszögekre vágunk.
- A közepükre túrótölteléket teszünk. A tészta sarkait kissé megkenjük tojással, kicsit meghúzzuk, és a töltelék felett összecsippentjük átlósan.
- Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, úgy hogy kellően távol legyenek egymástól.
- 10-15 percet pihentetjük, a tetejét kissé átkenjük felvert tojással.
- Aranysárgára sütjük. Langyosan, porcukorral meghintve kínáljuk.
- Sütés hőfoka: 190 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 35 perc
- Elkészítettem: 4 alkalommal
- Receptkönyvben: 234
- Tegnapi nézettség: 4
- 7 napos nézettség: 21
- Össznézettség: 26625
- Feltöltés dátuma: 2012. március 02.
Ajánló
Langyosan, porcukorral meghintve kínáljuk.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
NS
17513 recept
Szeretek hájas tésztát készíteni. Élvezem, ahogy a hajtogatás következtében kialakulnak a rétegek. A túrós batyuhoz ezúttal a kelt tésztás változatot készítettem. Talán egy fokkal lágyabb az íze, mint a sima hájas tésztának. Bevallom, mindig jól megpakolom töltelékkel a tésztát, ennek köszönhetően sülés közben szét is nyílnak a batyuk, de sebaj, az ízén ez mit sem változtat.