r
Nosalty Logó

Tortelli di Zucca, a sütőtökös tortelli

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Nosalty
Tortelli di Zucca, a sütőtökös tortelli
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 8% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 24% Zsír

Friss tészta

Sütőtökös töltelék

Amaretti keksz

Vajas-zsályás mártás

Összesen 922 kcal
  • 8% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 24% Zsír

Friss tészta

Sütőtökös töltelék

Amaretti keksz

Vajas-zsályás mártás

Összesen 3680 kcal
  • 8% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 24% Zsír

Friss tészta

Sütőtökös töltelék

Amaretti keksz

Vajas-zsályás mártás

Összesen 339 kcal
  • 8% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 36% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    19.6 g

Zsír

  • Összesen
    59.5 g
  • Telített zsírsav
    29 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    22 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    204 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1359.1 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    31 mg
  • Kálcium
    300 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    122 mg
  • Foszfor
    327 mg
  • Nátrium
    572 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    82 g
  • Cukor
    31 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    93.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    692 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    13 mg
  • D vitamin:
    22 micro
  • K vitamin:
    69 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    64 micro
  • Kolin:
    103 mg
  • Retinol - A vitamin:
    394 micro
  • α-karotin
    438 micro
  • β-karotin
    2436 micro
  • β-crypt
    1829 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    202 micro
Összesen 922 kcal
  • 8% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 36% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    78.4 g

Zsír

  • Összesen
    238.1 g
  • Telített zsírsav
    115 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    87 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    22 g
  • Koleszterin
    817 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5436.4 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    123 mg
  • Kálcium
    1201 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    486 mg
  • Foszfor
    1309 mg
  • Nátrium
    2290 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    328 g
  • Cukor
    125 mg
  • Élelmi rost
    26 mg

VÍZ

  • Összesen
    373.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2767 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    34 mg
  • C vitamin:
    52 mg
  • D vitamin:
    87 micro
  • K vitamin:
    275 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    258 micro
  • Kolin:
    411 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1577 micro
  • α-karotin
    1751 micro
  • β-karotin
    9744 micro
  • β-crypt
    7314 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    808 micro
Összesen 3680 kcal
  • 8% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 36% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.2 g

Zsír

  • Összesen
    21.9 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    75 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    499.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    110 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    45 mg
  • Foszfor
    120 mg
  • Nátrium
    210 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    30.1 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    34.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    254 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    25 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    24 micro
  • Kolin:
    38 mg
  • Retinol - A vitamin:
    145 micro
  • α-karotin
    161 micro
  • β-karotin
    895 micro
  • β-crypt
    672 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    74 micro
Összesen 339 kcal

Hozzávalók

Friss tészta

Sütőtökös töltelék

Amaretti keksz

Vajas-zsályás mártás

Elkészítés

Friss tészta

  1. A lisztet szitáljuk át egy gyúródeszkára, a közepébe formázzunk egy mélyedést, amibe üssük bele a tojásokat. Egy villával keverjük el a tojást, majd fokozatosan adjuk hozzá a lisztet.
  2. Kezdjük el kézzel összedolgozni a tésztát, gyúrjuk kitartóan, amíg teljesen bársonyos, egynemű lesz. Ha túl száraznak találnánk, adjunk hozzá egy ek vizet. Az elkészült tésztát fóliával takarjuk be teljesen, és hagyjuk legalább fél órát pihenni.
  3. Vágjuk félbe a tésztát, és amivel nem dolgozunk éppen, azt csomagoljuk vissza, nehogy kiszáradjon. Ha van tésztagépünk kezdjük el fokozatonként haladva kinyújtani a tésztát, amíg elérjük a 6-os vékonyságot. Ha nincs tésztagépünk, sodrófával nagyjából 1mm vastagságúra nyújtsuk ki a tésztát.
  4. Vágjunk 7x7 cm-es négyzeteket, a közepére helyezzük a tölteléket. Ne tegyünk túl sokat, mert ki fog folyni a töltelék, dúrván egy teáskanálnyit. Ha szeretnénk több töltelékkel készíteni, akkor érdemes nagyobb négyzeteket vágni hozzá.
  5. Érdemes a tészták szélét enyhén bevizezni, hogy rendesen összetapadjanak. Fogjuk meg az egyik sarkát, hajtsuk át, így kapunk egy háromszöget. A töltelék körül nyomkodjuk ki a levegőt, ez fontos, mivel a képződő gőztől kiszakadhat. A széleket is nyomjuk össze, hogy ne tudjon kifolyni a töltelék. Fogjuk meg a tésztát, és az ujjunk körül a két sarkát illesszük össze.
  6. Enyhén forrásban lévő, sós vízben nagyjából 4-5 perc alatt elkészülnek a tortellik.

Sütőtökös töltelék

  1. A sütőtököt vágjuk fel nagyobb darabokra, tegyük a sütőbe, 200°C-on kb. 15-20 percre, amíg megpuhul és karamellizálódik. Miután elkészült, a héját vágjuk le, a tököt pedig törjük át egy tálban.
  2. Szórjuk bele a többi hozzávalót: a reszelt sajtot, az őrölt amarettit és a mostardat. Fűszerezzük meg, keverjük össze alaposan. Kóstoljuk meg, itt az a lényeg, hogy egyensúlyban legyenek az ízek.
  3. Állagra kellően sűrűnek kell lennie, ha túl hígnak érezzük tegyünk bele még kekszet és sajtot. Ugyanakkor pihentetni is kell a hűtőben legalább 2 órát, azalatt is meg fogja szívni magát. A tökéletes ízvilágért viszont érdemes 24 órára a hűtőben hagyni.

Amaretti keksz

  1. Mandulalisztből is elkészíthető, ugyanezekkel az arányokkal, de ha mandulalisztet nem találunk, gond egy szál se, pucolt mandulából is kiváló lesz, csupán finomra kell darálni. Először a tojásfehérjét verjük fel kissé, nem kell kemény habbá. Keverjük el benne az aromákat és a csipet sót.
  2. Kezdjük el fokozatosan belekeverni a mandulát és a cukrot. Ha túl lágy lenne szórjunk még hozzá darált mandulát és cukrot.
  3. Vizes kézzel, apró golyókat formázzunk, forgassuk meg bőségesen porcukorban, majd helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire. Végül nyomkodjuk meg őket.
  4. 180°C-on 12-13 perc alatt légkeverésen süssük készre őket. Frissen kívül ropogósak, belül kissé ragacsos állagúak. Daráláshoz érdemes várni, amíg kiszáradnak.

Vajas-zsályás mártás

  1. Amíg főnek a tortellik egy serpenyőben kezdjük el takarék lángon felolvasztani a vajat a zsályával együtt. Mikor megfőttek a tortellik, szedjük át óvatosan őket a mártásba. Finoman rázzuk össze, mert könnyen sérülhetnek a tészták, és már lehet is tálalni.
  2. Reszelt Grana Padanoval és ízlés szerint darált amarettivel szórjuk meg!
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 20
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 9
  • Össznézettség: 1921
  • Feltöltés dátuma: 2020. október 30.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Ez a Mantovából származó klasszikus recept nem egy szokványos étel, de a hozzávalók mégis tökéletesen harmonizálnak egymással. A töltelék alapját a sütőtök adja, amit természetesen meg kell sütni előtte, hogy a benne lévő cukrok karamellizálódhassanak, és a húsa igazán omlós legyen. Az édes ízéért továbbá a darált mandulás keksz, az amaretti felelős, amivel leginkább a kávé társaságában találkozhatunk. A töltelék édes ízét ellensúlyozza a reszelt Grana Padano sajt, de Parmigiano-Reggianot is használhatunk hozzá. A fűszerezéshez a továbbiakban elengedhetetlen az illatos szerecsendió és a bors is. Végül, de nem utolsó sorban egy helyi specialitás, a mostarda di frutta lekvár kerül bele, ami készülhet almából, körtéből, de akár fügéből is. Enyhén savas, fűszeres lekvárról van szó, mivel mustárt is tartalmaz különböző formában. Ha ti is a tökéletességre törekedtek, akkor érdemes egy nappal korábban elkészíteni a tészta töltelékét, hogy az ízek igazán összeérjenek.

Hozzávalók

Friss tészta

Sütőtökös töltelék

Amaretti keksz

Vajas-zsályás mártás

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...