Tortelli di Zucca, a sütőtökös tortelli
- 8% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 24% Zsír
Friss tészta
-
28g tojás35 kcal
-
50g finomliszt182 kcal
Sütőtökös töltelék
-
63g sütőtök24 kcal
-
10g grana padano39 kcal
-
21 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
1g só0 kcal
Amaretti keksz
-
25g mandula148 kcal
-
25g porcukor97 kcal
-
10g tojásfehérje5 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g mandulaaroma0 kcal
-
0g vaníliaaroma0 kcal
Vajas-zsályás mártás
- 8% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 24% Zsír
Friss tészta
-
110g tojás138 kcal
-
200g finomliszt728 kcal
Sütőtökös töltelék
-
250g sütőtök95 kcal
-
40g grana padano157 kcal
-
30g lekvár/ dzsem83 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
4g só0 kcal
Amaretti keksz
-
100g mandula590 kcal
-
100g porcukor387 kcal
-
40g tojásfehérje21 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g mandulaaroma0 kcal
-
0g vaníliaaroma0 kcal
Vajas-zsályás mártás
- 8% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 24% Zsír
Friss tészta
-
10.1g tojás13 kcal
-
18.4g finomliszt67 kcal
Sütőtökös töltelék
-
23g sütőtök9 kcal
-
3.7g grana padano14 kcal
-
2.8g lekvár/ dzsem8 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0.4g só0 kcal
Amaretti keksz
-
9.2g mandula54 kcal
-
9.2g porcukor36 kcal
-
3.7g tojásfehérje2 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g mandulaaroma0 kcal
-
0g vaníliaaroma0 kcal
Vajas-zsályás mártás
- 8% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 24% Zsír
- 36% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 19.6 g
Zsír
-
Összesen 59.5 g
-
Telített zsírsav 29 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 22 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 204 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1359.1 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 31 mg
-
Kálcium 300 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 122 mg
-
Foszfor 327 mg
-
Nátrium 572 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 82 g
-
Cukor 31 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 93.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 692 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 13 mg
-
D vitamin: 22 micro
-
K vitamin: 69 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 64 micro
-
Kolin: 103 mg
-
Retinol - A vitamin: 394 micro
-
α-karotin 438 micro
-
β-karotin 2436 micro
-
β-crypt 1829 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 202 micro
- 8% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 24% Zsír
- 36% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 78.4 g
Zsír
-
Összesen 238.1 g
-
Telített zsírsav 115 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 87 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 22 g
-
Koleszterin 817 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5436.4 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 123 mg
-
Kálcium 1201 mg
-
Vas 14 mg
-
Magnézium 486 mg
-
Foszfor 1309 mg
-
Nátrium 2290 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 328 g
-
Cukor 125 mg
-
Élelmi rost 26 mg
VÍZ
-
Összesen 373.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2767 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 34 mg
-
C vitamin: 52 mg
-
D vitamin: 87 micro
-
K vitamin: 275 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 258 micro
-
Kolin: 411 mg
-
Retinol - A vitamin: 1577 micro
-
α-karotin 1751 micro
-
β-karotin 9744 micro
-
β-crypt 7314 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 808 micro
- 8% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 24% Zsír
- 36% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.2 g
Zsír
-
Összesen 21.9 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 75 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 499.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 110 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 45 mg
-
Foszfor 120 mg
-
Nátrium 210 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 30.1 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 34.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 254 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 25 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 24 micro
-
Kolin: 38 mg
-
Retinol - A vitamin: 145 micro
-
α-karotin 161 micro
-
β-karotin 895 micro
-
β-crypt 672 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 74 micro
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
Friss tészta
-
2 db tojás
-
200 g finomliszt
Sütőtökös töltelék
-
250 g sütőtök
-
40 g grana padano
-
1 kk szerecsendió
-
1 késhegynyi bors
-
1 kk só
Amaretti keksz
-
100 g porcukor
-
1 db tojásfehérje
-
1 csipet só
-
5 csepp mandulaaroma
-
3 csepp vaníliaaroma
Vajas-zsályás mártás
Elkészítés
Friss tészta
- A lisztet szitáljuk át egy gyúródeszkára, a közepébe formázzunk egy mélyedést, amibe üssük bele a tojásokat. Egy villával keverjük el a tojást, majd fokozatosan adjuk hozzá a lisztet.
- Kezdjük el kézzel összedolgozni a tésztát, gyúrjuk kitartóan, amíg teljesen bársonyos, egynemű lesz. Ha túl száraznak találnánk, adjunk hozzá egy ek vizet. Az elkészült tésztát fóliával takarjuk be teljesen, és hagyjuk legalább fél órát pihenni.
- Vágjuk félbe a tésztát, és amivel nem dolgozunk éppen, azt csomagoljuk vissza, nehogy kiszáradjon. Ha van tésztagépünk kezdjük el fokozatonként haladva kinyújtani a tésztát, amíg elérjük a 6-os vékonyságot. Ha nincs tésztagépünk, sodrófával nagyjából 1mm vastagságúra nyújtsuk ki a tésztát.
- Vágjunk 7x7 cm-es négyzeteket, a közepére helyezzük a tölteléket. Ne tegyünk túl sokat, mert ki fog folyni a töltelék, dúrván egy teáskanálnyit. Ha szeretnénk több töltelékkel készíteni, akkor érdemes nagyobb négyzeteket vágni hozzá.
- Érdemes a tészták szélét enyhén bevizezni, hogy rendesen összetapadjanak. Fogjuk meg az egyik sarkát, hajtsuk át, így kapunk egy háromszöget. A töltelék körül nyomkodjuk ki a levegőt, ez fontos, mivel a képződő gőztől kiszakadhat. A széleket is nyomjuk össze, hogy ne tudjon kifolyni a töltelék. Fogjuk meg a tésztát, és az ujjunk körül a két sarkát illesszük össze.
- Enyhén forrásban lévő, sós vízben nagyjából 4-5 perc alatt elkészülnek a tortellik.
Sütőtökös töltelék
- A sütőtököt vágjuk fel nagyobb darabokra, tegyük a sütőbe, 200°C-on kb. 15-20 percre, amíg megpuhul és karamellizálódik. Miután elkészült, a héját vágjuk le, a tököt pedig törjük át egy tálban.
- Szórjuk bele a többi hozzávalót: a reszelt sajtot, az őrölt amarettit és a mostardat. Fűszerezzük meg, keverjük össze alaposan. Kóstoljuk meg, itt az a lényeg, hogy egyensúlyban legyenek az ízek.
- Állagra kellően sűrűnek kell lennie, ha túl hígnak érezzük tegyünk bele még kekszet és sajtot. Ugyanakkor pihentetni is kell a hűtőben legalább 2 órát, azalatt is meg fogja szívni magát. A tökéletes ízvilágért viszont érdemes 24 órára a hűtőben hagyni.
Amaretti keksz
- Mandulalisztből is elkészíthető, ugyanezekkel az arányokkal, de ha mandulalisztet nem találunk, gond egy szál se, pucolt mandulából is kiváló lesz, csupán finomra kell darálni. Először a tojásfehérjét verjük fel kissé, nem kell kemény habbá. Keverjük el benne az aromákat és a csipet sót.
- Kezdjük el fokozatosan belekeverni a mandulát és a cukrot. Ha túl lágy lenne szórjunk még hozzá darált mandulát és cukrot.
- Vizes kézzel, apró golyókat formázzunk, forgassuk meg bőségesen porcukorban, majd helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire. Végül nyomkodjuk meg őket.
- 180°C-on 12-13 perc alatt légkeverésen süssük készre őket. Frissen kívül ropogósak, belül kissé ragacsos állagúak. Daráláshoz érdemes várni, amíg kiszáradnak.
Vajas-zsályás mártás
- Amíg főnek a tortellik egy serpenyőben kezdjük el takarék lángon felolvasztani a vajat a zsályával együtt. Mikor megfőttek a tortellik, szedjük át óvatosan őket a mártásba. Finoman rázzuk össze, mert könnyen sérülhetnek a tészták, és már lehet is tálalni.
- Reszelt Grana Padanoval és ízlés szerint darált amarettivel szórjuk meg!
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 20
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 9
- Össznézettség: 1921
- Feltöltés dátuma: 2020. október 30.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Ez a Mantovából származó klasszikus recept nem egy szokványos étel, de a hozzávalók mégis tökéletesen harmonizálnak egymással. A töltelék alapját a sütőtök adja, amit természetesen meg kell sütni előtte, hogy a benne lévő cukrok karamellizálódhassanak, és a húsa igazán omlós legyen. Az édes ízéért továbbá a darált mandulás keksz, az amaretti felelős, amivel leginkább a kávé társaságában találkozhatunk. A töltelék édes ízét ellensúlyozza a reszelt Grana Padano sajt, de Parmigiano-Reggianot is használhatunk hozzá. A fűszerezéshez a továbbiakban elengedhetetlen az illatos szerecsendió és a bors is. Végül, de nem utolsó sorban egy helyi specialitás, a mostarda di frutta lekvár kerül bele, ami készülhet almából, körtéből, de akár fügéből is. Enyhén savas, fűszeres lekvárról van szó, mivel mustárt is tartalmaz különböző formában. Ha ti is a tökéletességre törekedtek, akkor érdemes egy nappal korábban elkészíteni a tészta töltelékét, hogy az ízek igazán összeérjenek.