Tomatillo salsa
cukormentes
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
Dacota
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 1% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 1% Zsír
Összesen
22
kcal
- 1% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 1% Zsír
Összesen
268
kcal
- 1% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 1% Zsír
Összesen
32
kcal
- 1% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 91% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 0.7 g
Zsír
-
Összesen 0.7 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 306.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 6 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 27 mg
-
Nátrium 259 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 4.1 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 61.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 4 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 5 micro
-
Kolin: 5 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 7 micro
-
β-karotin 42 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 311 micro
Összesen
22
kcal
- 1% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 91% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.2 g
Zsír
-
Összesen 8.2 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3683.3 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 73 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 162 mg
-
Foszfor 324 mg
-
Nátrium 3110 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 49.4 g
-
Cukor 32 mg
-
Élelmi rost 15 mg
VÍZ
-
Összesen 737.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 48 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 96 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 81 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 15 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 56 micro
-
Kolin: 63 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 80 micro
-
β-karotin 504 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 3737 micro
Összesen
268
kcal
- 1% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 91% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 1 g
Zsír
-
Összesen 1 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 450.8 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 9 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 20 mg
-
Foszfor 40 mg
-
Nátrium 381 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 6 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 90.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 6 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 12 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 7 micro
-
Kolin: 8 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 10 micro
-
β-karotin 62 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 457 micro
Összesen
32
kcal
Hozzávalók
-
2 kávéskanál só
Elkészítés
- A tomatillokat folyó meleg víz alatt megmossuk, miután eltávolítottuk a külső, papír-szerű héjukat. Kiszedjük a szárukat. A chiliket is megmossuk és megtöröljük. A fokhagymákat megpucoljuk.
- Alufóliával bélelt tepsibe tesszük őket, és pár percenként megforgatva addig sütjük, amíg mind a tomatillok, mind a chilik héja megszenesedik. Ha a fokhagymák nagyon sülnének, őket előbb eltávolítjuk.
- Ha kész, alufóliával lefedjük őket kb. 10 percre, majd könnyedén lehúzzuk a héjukat. A chilikhez lehetőség szerint húzzunk gumikesztyűt!
- Beletesszük a sült tomatillók húsát és a fokhagymákat egy késes aprítóba, és jól összeturmixoljuk.
- Ha kész, negyedeljük a paprikákat, hozzátesszük, turmixolunk, és kóstolunk. Negyedenként adjuk hozzá őket, hogy az ízlésünknek megfelelően legyen csípős!
- Jól záródó üvegben 2-3 hétig elvan a hűtőben. Tortilla chips-szel, tostadaval kínálhatjuk, de bármilyen mexikói fogás mellé jó kísérő. Ebből az adagból kb. 6 dl lesz.
- Sütés ideje: 10 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 23
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 9
- Össznézettség: 6865
- Feltöltés dátuma: 2014. július 27.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
-
Speciális étrendek:
- gluténmentes ,
- cukormentes ,
- tejmentes ,
- tojásmentes ,
- laktózmentes ,
- vegán
-
Speciális étrendek:
Dacota
536 recept
A tomatillo salsa az egyik legtipikusabb mexikói csípős szósz, amit szinte minden sós étel mellé kínálnak, de éttermekben, akárcsak a franciák a vajat és a kenyeret, az asztalra teszik némi tostada kíséretében. A tomatillo, vagyis mexikói földicseresznye az alapja. Külsőre nagyon hasonlít a zöldparadicsomra, de attól sokban különbözik az íze - nagyobb hipermarketekben beszerezhető, de a kertben is termeszthetjük. :) A receptért köszönet Gyöngyinek, aki segített bevásárolni, és Robertnek, aki felvette a telefont, és elárulta az elfelejtett instrukciókat. :)