r
Nosalty Logó

Töltött szőlőlevél, a hideg előétel

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Kristyán Fanni
Töltött szőlőlevél, a hideg előétel
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 3% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 390 kcal
  • 3% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 3900 kcal
  • 3% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 142 kcal
  • 3% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.3 g

Zsír

  • Összesen
    19 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    652.3 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    342 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    106 mg
  • Foszfor
    141 mg
  • Nátrium
    44 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    50.9 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

VÍZ

  • Összesen
    172.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    828 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    63 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    153 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    242 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    269 micro
  • β-karotin
    7217 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1125 micro
Összesen 390 kcal
  • 3% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    82.6 g

Zsír

  • Összesen
    189.7 g
  • Telített zsírsav
    27 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    128 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    25 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6523.3 g
  • Cink
    16 mg
  • Szelén
    67 mg
  • Kálcium
    3418 mg
  • Vas
    77 mg
  • Magnézium
    1060 mg
  • Foszfor
    1411 mg
  • Nátrium
    445 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    26 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    508.7 g
  • Cukor
    40 mg
  • Élelmi rost
    104 mg

VÍZ

  • Összesen
    1727.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    8281 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    34 mg
  • C vitamin:
    626 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1534 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    40 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    2416 micro
  • Kolin:
    85 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    2690 micro
  • β-karotin
    72169 micro
  • β-crypt
    58 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    11250 micro
Összesen 3900 kcal
  • 3% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3 g

Zsír

  • Összesen
    7 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    239.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    125 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    39 mg
  • Foszfor
    52 mg
  • Nátrium
    16 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    18.6 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    63.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    304 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    23 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    56 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    89 micro
  • Kolin:
    3 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    99 micro
  • β-karotin
    2645 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    412 micro
Összesen 142 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A szőlőleveleket vegyük ki a csomagolásból, és tisztítsuk meg őket bő, folyó vízzel. Ezután rakjuk félre száradni.
  2. Ha a húsos verziót készítjük, akkor első lépésként pirítsuk le a serpenyőben a darált húst sóval, borssal fűszerezve. Amint elkészült, szedjük egy külön tálba.
  3. A serpenyőben 1 dl olívaolajon dinszteljük meg az újhagymát, a vöröshagymát és a fokhagymát.
  4. Adjuk hozzá az átmosott rizst, és pirítsuk le pár perc alatt.
  5. Öntsük fel 370 mililiter vízzel, és főzzük alacsony lángon 5 percig, fedővel. Ezután vegyük le a lángról, és pihentessük fedő alatt 10 percet.
  6. A serpenyőből merjük át a félig főtt rizst egy tálba, adjuk hozzá a felaprított zöldfűszereket, a kaprot, a petrezselymet és a mentát. Ha hússal készítjük, hozzáadhatjuk azt is.
  7. Fűszerezzük tovább ízlés szerint sóval, borssal.
  8. Az átmosott szőlőleveleket fektessük le egy deszkára, majd mindegyik közepébe merjünk a rizses töltelékből egy evőkanállal. A két oldalsó részt hajtsuk be, majd alulról felfelé csavarjuk össze. Ügyeljünk arra, hogy ne legyen túl szoros a tekercs, de túl laza se.
  9. Hogy könnyebb legyen a művelet, egymáshoz rakhatunk két szőlőlevelet, akkor azonban vastagabbak lesznek a tekercsek, és a levél íze is intenzívebb lesz.
  10. A kiválasztott edény alját béleljük ki pár szakadt szőlőlevéllel úgy, hogy az edény oldalát is fedje pár centi.
  11. Körkörös alakban helyezzük bele a tekercseket. Kezdjük először a széleken, úgy haladjunk folyamatosan befelé. Nekem egy szintre kb. 30 tekercs került, de ez nyilván függ a méretüktől.
  12. Az első réteg tetejére fektessünk 5 karika citromot, és locsoljuk meg fél citrom levével.
  13. Erre sorakoztassuk fel a második réteg tekercset. Fektessünk erre is 5 karika citromot, és locsoljuk meg a másik fél citrommal.
  14. Ha van elég tekercsünk, jöhet a harmadik szint. Ezt locsoljuk meg 1 dl olívaolajjal. A tetejére tegyünk egy akkora tálat megfordítva, ami kényelmesen belefér az edénybe, és könnyedén ki is lehet majd belőle venni. Ez azt a célt szolgálja, hogy a helyükön tartsa a tekercseket, főzés közben ne lebegjenek a vízen, és ne essenek szét.
  15. Az edény tartalmát töltsük fel annyi forró vízzel, ami épp ellepi, majd kis lángon főzzük össze további 25 perc alatt.
  16. Amikor elkészült, a legjobb, ha hagyjuk a saját levében teljesen kihűlni. Ezután lesz igazán finom, hiszen általában hidegen fogyasztják. Melegen a tekercsek könnyen sérülnek, és még nem olyan ízletesek. Ha maradt rajta felesleges lé, öntsük le.
  17. Tálaljuk hidegen, előételként, görög joghurttal.
  • Elkészítettem: 10 alkalommal
  • Receptkönyvben: 19
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 11
  • Össznézettség: 1374
  • Feltöltés dátuma: 2023. október 20.

Receptkategóriák

további kategória: mentes receptek kategória: tejmentes receptek
további kategória: mentes receptek kategória: vegetáriánus receptek
Töltött szőlőlevél, a hideg előétel
Kristyán Fanni 103 recept

A töltött szőlőlevelet sok névvel illetik, lehet dolma, dolmades, töltike, tőtike vagy akár padlutka is. Mindegy, hogy hívjuk, az íze minden nyelven ugyanolyan finom lesz.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...