Töltött szőlőlevél, a hideg előétel
cukormentes
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
Kristyán Fanni
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 3% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 8% Zsír
-
45g szőlőlevél40 kcal
-
18g újhagyma4 kcal
-
17g vöröshagyma6 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
17g olívaolaj150 kcal
-
40g rizs143 kcal
-
37g víz0 kcal
-
36g kapor15 kcal
-
5g petrezselyem2 kcal
-
36g menta25 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
4g citromlé1 kcal
-
17g citrom3 kcal
Összesen
390
kcal
- 3% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 8% Zsír
-
450g szőlőlevél398 kcal
-
184g újhagyma35 kcal
-
170g vöröshagyma62 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
170g olívaolaj1503 kcal
-
400g rizs1432 kcal
-
370g víz0 kcal
-
360g kapor155 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
360g menta252 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
40g citromlé9 kcal
-
170g citrom26 kcal
Összesen
3900
kcal
- 3% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 8% Zsír
-
16.5g szőlőlevél15 kcal
-
6.7g újhagyma1 kcal
-
6.2g vöröshagyma2 kcal
-
0.3g fokhagyma0 kcal
-
6.2g olívaolaj55 kcal
-
14.7g rizs52 kcal
-
13.6g víz0 kcal
-
13.2g kapor6 kcal
-
1.6g petrezselyem1 kcal
-
13.2g menta9 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
1.5g citromlé0 kcal
-
6.2g citrom1 kcal
Összesen
142
kcal
- 3% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 69% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.3 g
Zsír
-
Összesen 19 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 13 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 652.3 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 342 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 106 mg
-
Foszfor 141 mg
-
Nátrium 44 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 50.9 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 10 mg
VÍZ
-
Összesen 172.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 828 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 63 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 153 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 242 micro
-
Kolin: 9 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 269 micro
-
β-karotin 7217 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1125 micro
Összesen
390
kcal
- 3% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 69% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 82.6 g
Zsír
-
Összesen 189.7 g
-
Telített zsírsav 27 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 128 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 25 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6523.3 g
-
Cink 16 mg
-
Szelén 67 mg
-
Kálcium 3418 mg
-
Vas 77 mg
-
Magnézium 1060 mg
-
Foszfor 1411 mg
-
Nátrium 445 mg
-
Réz 5 mg
-
Mangán 26 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 508.7 g
-
Cukor 40 mg
-
Élelmi rost 104 mg
VÍZ
-
Összesen 1727.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 8281 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 34 mg
-
C vitamin: 626 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1534 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 40 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 2416 micro
-
Kolin: 85 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 2690 micro
-
β-karotin 72169 micro
-
β-crypt 58 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 11250 micro
Összesen
3900
kcal
- 3% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 69% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3 g
Zsír
-
Összesen 7 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 239.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 125 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 39 mg
-
Foszfor 52 mg
-
Nátrium 16 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 18.6 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 63.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 304 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 23 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 56 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 89 micro
-
Kolin: 3 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 99 micro
-
β-karotin 2645 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 412 micro
Összesen
142
kcal
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
Elkészítés
- A szőlőleveleket vegyük ki a csomagolásból, és tisztítsuk meg őket bő, folyó vízzel. Ezután rakjuk félre száradni.
- Ha a húsos verziót készítjük, akkor első lépésként pirítsuk le a serpenyőben a darált húst sóval, borssal fűszerezve. Amint elkészült, szedjük egy külön tálba.
- A serpenyőben 1 dl olívaolajon dinszteljük meg az újhagymát, a vöröshagymát és a fokhagymát.
- Adjuk hozzá az átmosott rizst, és pirítsuk le pár perc alatt.
- Öntsük fel 370 mililiter vízzel, és főzzük alacsony lángon 5 percig, fedővel. Ezután vegyük le a lángról, és pihentessük fedő alatt 10 percet.
- A serpenyőből merjük át a félig főtt rizst egy tálba, adjuk hozzá a felaprított zöldfűszereket, a kaprot, a petrezselymet és a mentát. Ha hússal készítjük, hozzáadhatjuk azt is.
- Fűszerezzük tovább ízlés szerint sóval, borssal.
- Az átmosott szőlőleveleket fektessük le egy deszkára, majd mindegyik közepébe merjünk a rizses töltelékből egy evőkanállal. A két oldalsó részt hajtsuk be, majd alulról felfelé csavarjuk össze. Ügyeljünk arra, hogy ne legyen túl szoros a tekercs, de túl laza se.
- Hogy könnyebb legyen a művelet, egymáshoz rakhatunk két szőlőlevelet, akkor azonban vastagabbak lesznek a tekercsek, és a levél íze is intenzívebb lesz.
- A kiválasztott edény alját béleljük ki pár szakadt szőlőlevéllel úgy, hogy az edény oldalát is fedje pár centi.
- Körkörös alakban helyezzük bele a tekercseket. Kezdjük először a széleken, úgy haladjunk folyamatosan befelé. Nekem egy szintre kb. 30 tekercs került, de ez nyilván függ a méretüktől.
- Az első réteg tetejére fektessünk 5 karika citromot, és locsoljuk meg fél citrom levével.
- Erre sorakoztassuk fel a második réteg tekercset. Fektessünk erre is 5 karika citromot, és locsoljuk meg a másik fél citrommal.
- Ha van elég tekercsünk, jöhet a harmadik szint. Ezt locsoljuk meg 1 dl olívaolajjal. A tetejére tegyünk egy akkora tálat megfordítva, ami kényelmesen belefér az edénybe, és könnyedén ki is lehet majd belőle venni. Ez azt a célt szolgálja, hogy a helyükön tartsa a tekercseket, főzés közben ne lebegjenek a vízen, és ne essenek szét.
- Az edény tartalmát töltsük fel annyi forró vízzel, ami épp ellepi, majd kis lángon főzzük össze további 25 perc alatt.
- Amikor elkészült, a legjobb, ha hagyjuk a saját levében teljesen kihűlni. Ezután lesz igazán finom, hiszen általában hidegen fogyasztják. Melegen a tekercsek könnyen sérülnek, és még nem olyan ízletesek. Ha maradt rajta felesleges lé, öntsük le.
- Tálaljuk hidegen, előételként, görög joghurttal.
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 21
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 13
- Össznézettség: 1422
- Feltöltés dátuma: 2023. október 20.
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
további kategória:
mentes receptek
kategória:
tejmentes receptek
további kategória:
mentes receptek
kategória:
vegetáriánus receptek
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- maradékból:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
-
Speciális étrendek:
- gluténmentes ,
- cukormentes ,
- tejmentes ,
- tojásmentes ,
- laktózmentes ,
- vegán
-
Speciális étrendek:
Kristyán Fanni
105 recept
A töltött szőlőlevelet sok névvel illetik, lehet dolma, dolmades, töltike, tőtike vagy akár padlutka is. Mindegy, hogy hívjuk, az íze minden nyelven ugyanolyan finom lesz.