Töltött sült csirke csont nélkül
- 12% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 12% Zsír
Töltelék
-
188g rozskenyér486 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
-
21g vöröshagyma8 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
13g mozzarella37 kcal
-
47 kcal
-
13g zsemlemorzsa49 kcal
-
6g petrezselyem2 kcal
Csirke kicsontozása
-
200g csirke292 kcal
Sütés
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
-
63g sertészsír141 kcal
- 12% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 12% Zsír
Töltelék
-
1500g rozskenyér3885 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
-
170g vöröshagyma62 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
100g mozzarella299 kcal
-
150g debreceni kolbász378 kcal
-
100g zsemlemorzsa395 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
Csirke kicsontozása
-
1600g csirke2339 kcal
Sütés
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
-
500g sertészsír1128 kcal
- 12% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 12% Zsír
Töltelék
-
34.5g rozskenyér89 kcal
-
2.5g tojás3 kcal
-
1.5g fasírt fűszerkeverék0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
-
3.9g vöröshagyma1 kcal
-
0.1g fokhagyma0 kcal
-
2.3g mozzarella7 kcal
-
3.5g debreceni kolbász9 kcal
-
2.3g zsemlemorzsa9 kcal
-
1g petrezselyem0 kcal
Csirke kicsontozása
-
36.8g csirke54 kcal
Sütés
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
-
11.5g sertészsír26 kcal
- 12% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 51% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 50.1 g
Zsír
-
Összesen 51.1 g
-
Telített zsírsav 17 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 19 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 172 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2556.1 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 87 mg
-
Kálcium 258 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 116 mg
-
Foszfor 533 mg
-
Nátrium 1547 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 102.3 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 12 mg
VÍZ
-
Összesen 210 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 121 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 12 mg
-
D vitamin: 41 micro
-
K vitamin: 98 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 17 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 247 micro
-
Kolin: 158 mg
-
Retinol - A vitamin: 97 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 299 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 476 micro
- 12% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 51% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 400.4 g
Zsír
-
Összesen 408.5 g
-
Telített zsírsav 136 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 155 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 66 g
-
Koleszterin 1374 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 20448.4 g
-
Cink 38 mg
-
Szelén 694 mg
-
Kálcium 2064 mg
-
Vas 62 mg
-
Magnézium 932 mg
-
Foszfor 4264 mg
-
Nátrium 12376 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 14 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 818.7 g
-
Cukor 71 mg
-
Élelmi rost 96 mg
VÍZ
-
Összesen 1679.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 969 micro
-
B6 vitamin: 6 mg
-
B12 Vitamin: 7 micro
-
E vitamin: 11 mg
-
C vitamin: 96 mg
-
D vitamin: 332 micro
-
K vitamin: 782 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 8 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 8 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 139 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1973 micro
-
Kolin: 1262 mg
-
Retinol - A vitamin: 775 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2393 micro
-
β-crypt 24 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 3806 micro
- 12% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 51% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.2 g
Zsír
-
Összesen 9.4 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 32 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 470.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 47 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 21 mg
-
Foszfor 98 mg
-
Nátrium 285 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 18.8 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 38.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 22 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 18 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 45 micro
-
Kolin: 29 mg
-
Retinol - A vitamin: 18 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 55 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 88 micro
Hozzávalók
Töltelék
-
2 db tojás
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
fűszerpaprika ízlés szerint
Csirke kicsontozása
Sütés
Elkészítés
Töltelék
- A hozzávalókat (kenyér, hagymák, debreceni, mozzarella) húsdarálón ledaráljuk, mehet hozzá a tojás, fűszerek, jól összegyúrjuk. Végén, ha kicsit nedvesebb a töltelék, adjunk hozzá prézlit, de arra figyeljünk, hogy ne legyen túl kemény a massza.
- Hagyjuk összeérni több órát is akár, vagy amíg a csirkét csontozzuk.
Csirke kicsontozása
- Hátára fektetjük a csirkét, comb lent, szárny fent. Levágjuk a szárny részből a felső részt, így "megmasszírozzuk", főleg a forgóknál, hogy a feszültség oldódjon a csirkében. :D Ha ezt a lépést kihagyjuk, nem lesz jó az egész.
- Kitapintjuk a V alakú "fogadóját" a nyakánál, külső széleit végigmetsszük, majd óvatosan, vigyázva a szilánkos törésre, eltávolítjuk ezt a V csontot. Oldalára fektetjük (a csirke saját jobb oldalára), majd hosszában végigvágjuk a hátrészt a csont mentén. A felső vágat tetejénél elkezdjük az egyik oldalát megmarkolva leszedni kb. félig. Ugyanez a másik oldalon.
- Elől is elkezdjük a melle résznél ezt az eljárást, fentről erősen megmarkolva elkezdjük lehúzni a melle hússal együtt bőröstül a felső részt. Ekkor kb. félig le van véve róla a kabát :) Ezt a műveletet folytatjuk fokozatosan a lenti részig, amikor is egyik kézzel erősen megfogjuk a hátcsontot, a másikkal pedig a húsos részt, s a belső csontozatát egy darabbal elválasztjuk. Marad rajta kevés hús, azt le lehet szedni, a melle részénél marad két, szép, hosszú csík hús, azt az ujjunkkal alányúlva szépen le tudjuk választani.
- Maradt egy "üres" csirkénk két csontos combbal és két szárnytővel. A combhúsokat belülről, a csont mentén elkezdjük körbe-körbe lekaparni a csontról, a forgónál pár körbemetszéssel szintén elválasztjuk, s tovább kaparjuk körben egészen addig, amíg a "bokájáig" érünk. Ekkor a kés tompa élével egy-két erőteljes mozdulattal megütjük, így ott eltörik, s az egész (kétrészes csontot) ki tudjuk húzni a bőrből. Marad a csont nélküli üres combhely. Ismételjük a másik combon, s a szárnytőn is. Kész a kicsontozott "csirkekabátunk" nulla csonttal. (Igyekeztem leírni szavakkal azt, ami nem egyszerű, de a videó, amit a story-ban említettem, rengeteget segít. Ha látod, sokkal nagyon értelmet kap.:) )
- Ezután töltjük a csirkét mindenhol, ahol lehet, szépen összefogjuk a hasánál, majd gúzsba kötjük. :) Kis fűszerezés tetszőlegesen mindenhova a bőrre, majd lehet sütni. :)
Sütés
- Nálam kb. másfél óra gáz 200 fokon (4-es), közben a kisült zsírral locsolgatjuk. Majd a fél óra 7-es 260 fok, a lényeg hogy a végén ropogósra süljön, ezt mindenki a saját sütőjénél maga tudja.
- Rizs, savanyú, tökéletes hozzá :)
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 30x40x6
- Sütés ideje: 120 perc
- Elkészítettem: 4 alkalommal
- Receptkönyvben: 27
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 2806
- Feltöltés dátuma: 2017. április 14.
Ajánló
Hmm, mit is mondhatnék.. Próbáljátok ki, nem feltétlenül lesz tökéletes elsőre, de annál viccesebb, s a végeredmény egy igen zamatos, teljesen csont nélküli, töltött sült csirke! Jó étvágyat hozzá! :)
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Pár éve barátaimmal találtunk egy "Pepin Chicken Debone" című videót az egyik nagy megosztó portálon, ahol a híres séf, Jacques Pepin egy 10 perces videón megmutatta, hogyan kell kicsontozni egy egész csirkét úgy, hogy az a végén egyben marad, s megtöltve, egészben sütve egy csodát varázsolt elénk. Minimális késhasználattal, ez egy fantasztikus látvány, illetve a kész étel szeletelhető, ami külön érdekesség volt nekünk is és a baráti társaságnak is. Akkor mi négyen, férfiak nekiálltunk, s videóra vettük első csirkecsontozásunkat, ami mondanom sem kell, nagyon viccesre sikeredett :) Pepin bácsi pár perces műveletét, mi cirka háromnegyed óra alatt abszolváltuk, sok-sok nevetés közepette :) Azóta párszor megcsináltam már, átlagban évente egyszer sor kerül rá, mint ahogy most is így történt. A töltelék tetszőleges, ki mit szeret, vagy van neki otthon, lehet darált hússal is, vagy vegyesen áztatott zsemlével vagy kenyérrel, vagy teljesen hús nélkül, ezt mindenki, ahogy szereti, úgy csinálja. Mivel mi sok rozskenyeret eszünk, így az volt otthon szárítva, s ez volt az alapja a mostani tölteléknek. Körülbelül egy átlagos tölteléket készítünk, s én most minden hozzávalót húsdarálón ledaráltam, igen, a kenyeret, hagymákat, s még a debrecenit és a mozzarellát is.. Tényleg szárnyalhat a gondolat, ki mit tesz bele, én most ezekkel próbálkoztam. A debreceni jó ízt kölcsönzött neki, a mozzarella teljesen semleges volt, akár el is hagyható, de el nem rontotta az biztos, nem kell aggódni :) Szóval ledaráltam, amit lehetett, hozzáment a tojás, fűszerek, s jól összegyúrtam, majd a végén, mivel kicsit nedvesebb lett, mint gondoltam, ezért adtam hozzá egy kis prézlit még, az tömörebbé tette a masszát, de ne legyen túl kemény azért, arra figyeljünk.. Hagytam, hadd érjenek össze az ízek, közben nekiálltam a csirke csontozásnak a videó alapján, mindig megnézem segítségül, mondjuk nem annyira nehéz, inkább vicces művelet, kicsit néha bénázik az ember, de úgyis ügyesek lesztek! :) Fázisonként csináltam képeket, de ide csak egy képet lehet feltölteni, így én a végeredményt töltöttem fel. " ArcKönyv" oldalamon a képek publikusak, illetve ha kéri valaki, szívesen elküldöm neki külön email címre. Szóval, amint kész a csontozás, mindenhol megtöltöm, hasát, combját, szárnyát, ahol van hely, szép buci lesz, összekötöm a csirkét, mellé a maradék tölteléket, gombócban, vagy ki hogy szereti, s mehet a sütőbe gázsütő 200 C-ra, másfél óra, majd 260 C-ra fél óra, közben rendszeresen locsolgatjuk a zsiradékkal, hogy szép piros-ropogósra süljön :). A végén a töltött csirkéhez töltelékgombócokat, rizst és savanyúságot tálaltam. A sütési idő változhat sütőnként, ezt vegyétek figyelembe. Jó étvágyat! :)