Teljes kiőrlésű kenyér pörkölt magvakkal
- 5% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 5% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
250g finomliszt910 kcal
-
830 kcal
-
500g víz0 kcal
-
25g friss élesztő26 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
12g só0 kcal
-
20g lenmag107 kcal
-
10g almaecet2 kcal
-
14g vaj100 kcal
- 5% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
23g finomliszt84 kcal
-
76 kcal
-
46g víz0 kcal
-
2.3g friss élesztő2 kcal
-
0.5g cukor2 kcal
-
1.1g só0 kcal
-
1.8g lenmag10 kcal
-
0.9g almaecet0 kcal
-
1.3g vaj9 kcal
- 5% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 55% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 13.9 g
Zsír
-
Összesen 6.9 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 8 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1699 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 31 mg
-
Kálcium 49 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 110 mg
-
Foszfor 324 mg
-
Nátrium 1175 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 98.1 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 12 mg
VÍZ
-
Összesen 147.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 24 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 87 micro
-
Kolin: 33 mg
-
Retinol - A vitamin: 23 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 9 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 181 micro
- 5% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 55% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 55.7 g
Zsír
-
Összesen 27.6 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 30 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6795.9 g
-
Cink 13 mg
-
Szelén 124 mg
-
Kálcium 198 mg
-
Vas 14 mg
-
Magnézium 442 mg
-
Foszfor 1294 mg
-
Nátrium 4699 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 11 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 392.4 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 47 mg
VÍZ
-
Összesen 590.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 96 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 20 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 349 micro
-
Kolin: 130 mg
-
Retinol - A vitamin: 94 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 35 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 725 micro
- 5% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 55% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.1 g
Zsír
-
Összesen 2.5 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 3 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 625.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 18 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 41 mg
-
Foszfor 119 mg
-
Nátrium 433 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 36.1 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 54.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 9 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 32 micro
-
Kolin: 12 mg
-
Retinol - A vitamin: 9 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 3 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 67 micro
Hozzávalók
-
25 dkg finomliszt
-
25 dkg teljes kiőrlésű liszt
-
5 dl víz
-
2.5 dkg friss élesztő
-
1 teáskanál cukor
-
2 teáskanál só
Elkészítés
- A magokat teflonserpenyőben, kis lángon, állandó keverés mellett pirítsuk aranybarnára-illatosra.
- Mély tálban keverjük el a meleg vizet a cukorral, morzsoljuk bele az élesztőt, tegyük rá a liszteket, a már langyosra hűlt magokat és a sót.
- Fakanállal keverjük el alaposan csomómentesre. Nem szükséges kézzel gyúrni.
- Ha összekeverés azonnal sütjük, mert nincs időnk állni hagyni, akkor keverjük bele az ecetet is. Lágy, majdhogynem folyékony tésztát kapunk.
- Öntsük kivajazott kenyérsütőformába vagy jénai tálba, hagyjuk állni 20-30 percet, amíg a tészta kicsit megdagad, de ne hagyjuk, hogy az edény széléig feljöjjön, mert akkor sütés közben kifut.
- Hideg sütőbe téve, míg szép barna nem lesz.
- Ha kész, borítsuk ki a kenyeret a fomából, és hagyjuk hűlni, 2 fakanál nyelével a két végénél alátámasztva, hogy alulról ne vizesedjék be.
- Sütés hőfoka: 160 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 45 perc
- Receptkönyvben: 82
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 14012
- Feltöltés dátuma: 2011. szeptember 15.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Az egyik kollégámmal akárhányszor egy asztalhoz kerültünk, mindig lecsót hozott otthonról ebédre és mellé valami gyönyörűséges, barna szélű, morzsás-magvas, hihetetlenük guszta házi kenyeret harapott. Majd' egy hónapon keresztül rágtam a fülét, hogy az asszonnyal írassa le a receptjét, habár fejből is el tudta mondani, mivel sok éve csak ezt a kenyérkét sütik otthon. Az eredeti recept maximum 10-20 dkg nem fehérlisztet ír, én - más választás nem lévén - majdnem 30 dekányi teljes kiőrlésű búzalisztet adtam a sima liszthez, és így is gyönyörűen megkelt, a tésztája levegős, puha lett. A magvakat sem muszáj megpirítani, főleg a mákot nem. 8) De szerintem isteni ízt kölcsönöz bármiféle sós pékárunak. Én most 1-1 evőkanál felaprított kesudiót és szezánmagot pörköltem hozzá.