Tejszínes gesztenyekrémleves
- 6% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
4g vaj25 kcal
-
6g vöröshagyma2 kcal
-
10g sárgarépa4 kcal
-
25g csirkemellfilé30 kcal
-
50g gesztenye98 kcal
-
10g vargánya gomba2 kcal
-
1g kakukkfű1 kcal
-
1g petrezselyem0 kcal
-
125g szárnyas alaplé9 kcal
-
50g főzőtejszín66 kcal
-
5g tojássárgája16 kcal
- 6% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
14g vaj100 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
40g sárgarépa15 kcal
-
100g csirkemellfilé120 kcal
-
200g gesztenye392 kcal
-
40g vargánya gomba9 kcal
-
3g kakukkfű3 kcal
-
3g petrezselyem1 kcal
-
500g szárnyas alaplé35 kcal
-
200g főzőtejszín262 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
- 6% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
1.2g vaj9 kcal
-
2g vöröshagyma1 kcal
-
3.5g sárgarépa1 kcal
-
8.8g csirkemellfilé11 kcal
-
17.5g gesztenye34 kcal
-
3.5g vargánya gomba1 kcal
-
0.3g kakukkfű0 kcal
-
0.3g petrezselyem0 kcal
-
43.8g szárnyas alaplé3 kcal
-
17.5g főzőtejszín23 kcal
-
1.8g tojássárgája6 kcal
- 6% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 71% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.3 g
Zsír
-
Összesen 11.3 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 98 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 731.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 80 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 31 mg
-
Foszfor 154 mg
-
Nátrium 453 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 26.3 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 110.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 173 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 24 mg
-
D vitamin: 13 micro
-
K vitamin: 14 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 46 micro
-
Kolin: 74 mg
-
Retinol - A vitamin: 92 micro
-
α-karotin 311 micro
-
β-karotin 818 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 119 micro
- 6% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 71% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 37.3 g
Zsír
-
Összesen 45.1 g
-
Telített zsírsav 24 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 14 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 390 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2927.4 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 44 mg
-
Kálcium 320 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 125 mg
-
Foszfor 617 mg
-
Nátrium 1811 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 105.2 g
-
Cukor 12 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 441.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 694 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 95 mg
-
D vitamin: 51 micro
-
K vitamin: 58 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 14 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 184 micro
-
Kolin: 298 mg
-
Retinol - A vitamin: 367 micro
-
α-karotin 1245 micro
-
β-karotin 3271 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 478 micro
- 6% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 71% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.3 g
Zsír
-
Összesen 3.9 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 34 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 256.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 28 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 54 mg
-
Nátrium 159 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 9.2 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 38.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 61 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 16 micro
-
Kolin: 26 mg
-
Retinol - A vitamin: 32 micro
-
α-karotin 109 micro
-
β-karotin 286 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 42 micro
Hozzávalók
-
1 ek vaj
-
0.3 db vöröshagyma
-
0.5 közepes db sárgarépa
-
4 dkg vargánya gomba
-
5 dl szárnyas alaplé
-
2 dl főzőtejszín
-
1 db tojássárgája
Elkészítés
- A vajat megolvasztjuk és megpároljuk rajta a hagymát, majd hozzáadjuk a vargányát és addig pirítjuk, míg pörzsanyagok képződnek rajta.
- Ezután hozzáadjuk a répát, a húst, valamint a gesztenyét. Petrezselyemmel, frissen morzsolt kakukkfűvel és a szerecsendióval ízesítjük,és pár percig együtt pároljuk. Felöntjük húslevessel, majd fedő alatt puhára főzzük.
- Turmixoljuk (vagy botmixerrel pépesítjük), majd felforraljuk (ha túl sűrűnek ítéljük, kis levest még adjunk hozzá.) A tűzhelyet elzárjuk.
- A tejszínt a tojássárgájával alaposan kikeverjük (royal).
- A levest 2-3 percig kevergetjük, hogy kissé hűljön, majd vékony sugárban, a levest állandóan kevergetve a royallal besűrítjük. A végén kb. 1 dkg vajat is adjunk hozzá, ettől szép fénye lesz és nem fog bőrösödni.
- Receptkönyvben: 189
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 6
- Össznézettség: 20091
- Feltöltés dátuma: 2010. december 01.
Ajánló
Megjegyzés: ha nincs otthon húslevesünk/alaplevünk, készíthetjük lleveskockából is, de szigorúan bioból, mert annak semmi mellékíze nincs, míg a sima leveskockától annak íze fog eluralkodni az egész levesen (egyéb káros hatásairól már nem is szólva.) Egyetlen szépséghibája van ennek a levesnek (megfelelő technikai felszerelés hiányában) mégpedig az, hogy nem sikerült teljesen krémesre turmixolni, nagyon picit szemcsés marad, bár ez az élvezeti értékéből szerintem nem von le. A főzősuliban olyan rúdmixer van, aminek a hangja kb. az Apollo 13-ra hasonlít felszállás közben. Szerintem még szovjet gyártmány, de minimum NDK-s. Gyönyörűen pépesít. Na meg a Paco Jet is, de az végképp elérhetetlen egy normál háztartásban (az ára kb. 1 milla körül mozog.)
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- Speciális étrendek:
Évekkel ezelőtt egy étteremben gesztenyével töltött pulykamellet rendeltem. Meg sem fordult a fejemben, hogy az édes, rumos (pontosabban rumaromás), gesztenyepüré készítéséhez szánt masszával fogják megtölteni. Egy életre elment a kedvem tőle. Mármint nem a gesztenyétől, és nem is az édes gesztenyamasszától (a gesztenyepürétől pedig pláne nem) csak a gesztenyével töltött mindenféle roládoktól és egyéb húsoktól. Aztán tavaly egy helyi pizzériában megláttam a falon egy karácsonyi gesztenyés-pulykás pizzát reklámozó plakátot, és felcsillant a szemem, de mielőtt elhamarkodottan rendeltem volna, rákérdeztem, hogy ugye ez rendes gesztenyéből van, mármint sült gesztenyéből, vagy esetleg ízesítetlen gesztenyemasszából. Az eladó úgy nézett rám, mintha kb. a Marsról jöttem volna és a legnagyobb evidenciával közölte, hogy, nem, a sima gesztenyemasszából. Nagyon finom, tette hozzá. Akkor úgy látszik, más az ízlésünk, gondoltam magamban. Az ízébe bele sem merek gondolni: pizzatészta, édes-rumos massza, hús, sós sajt....na, ne. Sajnálatos, hogy nagyon sokan a gesztenye szót ezzel az édes ízzel kapcsolják össze, számtalan karácsonyi, gesztenyével töltött pulyka recept is édes gesztenyemasszát említ a hozzávalók között. A gesztenyének önmagában dióra emlékeztető íze van, (mint pl. a vargányának) ami nagyszerűen passzol pl. a sajttal, füstölt hússal, érlelt sonkával, húsos szalonnával, szerecsendióval, kakukkfűvel, stb. A gesztenye ebben a sós ízvilágú levesben egészen már dimenzióba kerül. Ajánlom mindenkinek kipróbálásra.