r
Nosalty Logó

Tejszínes gesztenyekrémleves

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Tejszínes gesztenyekrémleves
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 6% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 253 kcal
  • 6% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 1009 kcal
  • 6% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 89 kcal
  • 6% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.3 g

Zsír

  • Összesen
    11.3 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    98 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    731.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    80 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    31 mg
  • Foszfor
    154 mg
  • Nátrium
    453 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    26.3 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    110.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    173 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    24 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    14 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    46 micro
  • Kolin:
    74 mg
  • Retinol - A vitamin:
    92 micro
  • α-karotin
    311 micro
  • β-karotin
    818 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    119 micro
Összesen 253 kcal
  • 6% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    37.3 g

Zsír

  • Összesen
    45.1 g
  • Telített zsírsav
    24 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    390 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2927.4 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    44 mg
  • Kálcium
    320 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    125 mg
  • Foszfor
    617 mg
  • Nátrium
    1811 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    105.2 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    441.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    694 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    95 mg
  • D vitamin:
    51 micro
  • K vitamin:
    58 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    14 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    184 micro
  • Kolin:
    298 mg
  • Retinol - A vitamin:
    367 micro
  • α-karotin
    1245 micro
  • β-karotin
    3271 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    478 micro
Összesen 1009 kcal
  • 6% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.3 g

Zsír

  • Összesen
    3.9 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    34 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    256.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    28 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    54 mg
  • Nátrium
    159 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    9.2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    38.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    61 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    26 mg
  • Retinol - A vitamin:
    32 micro
  • α-karotin
    109 micro
  • β-karotin
    286 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    42 micro
Összesen 89 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A vajat megolvasztjuk és megpároljuk rajta a hagymát, majd hozzáadjuk a vargányát és addig pirítjuk, míg pörzsanyagok képződnek rajta.
  2. Ezután hozzáadjuk a répát, a húst, valamint a gesztenyét. Petrezselyemmel, frissen morzsolt kakukkfűvel és a szerecsendióval ízesítjük,és pár percig együtt pároljuk. Felöntjük húslevessel, majd fedő alatt puhára főzzük.
  3. Turmixoljuk (vagy botmixerrel pépesítjük), majd felforraljuk (ha túl sűrűnek ítéljük, kis levest még adjunk hozzá.) A tűzhelyet elzárjuk.
  4. A tejszínt a tojássárgájával alaposan kikeverjük (royal).
  5. A levest 2-3 percig kevergetjük, hogy kissé hűljön, majd vékony sugárban, a levest állandóan kevergetve a royallal besűrítjük. A végén kb. 1 dkg vajat is adjunk hozzá, ettől szép fénye lesz és nem fog bőrösödni.
  • Receptkönyvben: 189
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 20079
  • Feltöltés dátuma: 2010. december 01.

Ajánló

Megjegyzés: ha nincs otthon húslevesünk/alaplevünk, készíthetjük lleveskockából is, de szigorúan bioból, mert annak semmi mellékíze nincs, míg a sima leveskockától annak íze fog eluralkodni az egész levesen (egyéb káros hatásairól már nem is szólva.) Egyetlen szépséghibája van ennek a levesnek (megfelelő technikai felszerelés hiányában) mégpedig az, hogy nem sikerült teljesen krémesre turmixolni, nagyon picit szemcsés marad, bár ez az élvezeti értékéből szerintem nem von le. A főzősuliban olyan rúdmixer van, aminek a hangja kb. az Apollo 13-ra hasonlít felszállás közben. Szerintem még szovjet gyártmány, de minimum NDK-s. Gyönyörűen pépesít. Na meg a Paco Jet is, de az végképp elérhetetlen egy normál háztartásban (az ára kb. 1 milla körül mozog.)

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Évekkel ezelőtt egy étteremben gesztenyével töltött pulykamellet rendeltem. Meg sem fordult a fejemben, hogy az édes, rumos (pontosabban rumaromás), gesztenyepüré készítéséhez szánt masszával fogják megtölteni. Egy életre elment a kedvem tőle. Mármint nem a gesztenyétől, és nem is az édes gesztenyamasszától (a gesztenyepürétől pedig pláne nem) csak a gesztenyével töltött mindenféle roládoktól és egyéb húsoktól. Aztán tavaly egy helyi pizzériában megláttam a falon egy karácsonyi gesztenyés-pulykás pizzát reklámozó plakátot, és felcsillant a szemem, de mielőtt elhamarkodottan rendeltem volna, rákérdeztem, hogy ugye ez rendes gesztenyéből van, mármint sült gesztenyéből, vagy esetleg ízesítetlen gesztenyemasszából. Az eladó úgy nézett rám, mintha kb. a Marsról jöttem volna és a legnagyobb evidenciával közölte, hogy, nem, a sima gesztenyemasszából. Nagyon finom, tette hozzá. Akkor úgy látszik, más az ízlésünk, gondoltam magamban. Az ízébe bele sem merek gondolni: pizzatészta, édes-rumos massza, hús, sós sajt....na, ne.  Sajnálatos, hogy nagyon sokan a gesztenye szót ezzel az édes ízzel kapcsolják össze, számtalan karácsonyi, gesztenyével töltött pulyka recept is édes gesztenyemasszát említ a hozzávalók között. A gesztenyének önmagában dióra emlékeztető íze van, (mint pl. a vargányának) ami nagyszerűen passzol pl. a sajttal, füstölt hússal, érlelt sonkával, húsos szalonnával, szerecsendióval, kakukkfűvel, stb. A gesztenye ebben a sós ízvilágú levesben egészen már dimenzióba kerül. Ajánlom mindenkinek kipróbálásra.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...