Tarte tatin 2.- gyors
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
OsztriGa
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
175 °C
- 3% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 14% Zsír
A tésztához
-
75g finomliszt273 kcal
-
2g porcukor7 kcal
-
0g só0 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
0g fahéj0 kcal
A karamellhez és a töltelékhez
Összesen
921
kcal
- 3% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 57% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 10.4 g
Zsír
-
Összesen 54.2 g
-
Telített zsírsav 33 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 16 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 183 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 283.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 30 mg
-
Kálcium 47 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 30 mg
-
Foszfor 145 mg
-
Nátrium 28 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 102.7 g
-
Cukor 38 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 221 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 464 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 10 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 34 micro
-
Kolin: 63 mg
-
Retinol - A vitamin: 449 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 162 micro
-
β-crypt 26 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 140 micro
Összesen
921
kcal
- 3% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 57% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 41.6 g
Zsír
-
Összesen 216.7 g
-
Telített zsírsav 131 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 62 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 730 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1134.2 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 119 mg
-
Kálcium 188 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 122 mg
-
Foszfor 580 mg
-
Nátrium 112 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 410.7 g
-
Cukor 152 mg
-
Élelmi rost 30 mg
VÍZ
-
Összesen 884.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1855 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 41 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 39 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 135 micro
-
Kolin: 252 mg
-
Retinol - A vitamin: 1795 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 647 micro
-
β-crypt 103 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 558 micro
Összesen
3686
kcal
- 3% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 57% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 2.5 g
Zsír
-
Összesen 13 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 44 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 68 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 11 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 7 mg
-
Foszfor 35 mg
-
Nátrium 7 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 24.6 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 53 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 111 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 8 micro
-
Kolin: 15 mg
-
Retinol - A vitamin: 108 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 39 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 33 micro
Összesen
221
kcal
Hozzávalók
Elkészítés
A tésztához
- A lisztben gyors mozdulatokkatl elmorzsoljuk a hideg vajat, hozzáadjuk a tojást, sót, fahéjat, cukrot, és addig gyúrjuk, amíg összeáll. 30 percre hűtőbe rakjuk.
- Húsz perc elteltével a sütőt bekapcsoljuk (175 fok), és a tatin-formát berakjuk, hogy kicsit megmelegedjen.
- Serpenyőbe tesszük a vajat, felolvasztjuk, majd beleszórjuk a cukrot, és szép világos(!) barnára pirítjuk. (Vigyázzunk, mert könnyen túlpirul - a tűzről levéve is sötétedik még egy picit - és a túlpirított cukor keserű lesz. Ha így járnánk, inkább kezdjünk egy új készítésébe, mert az egész tortát tönkreteheti ez a kellemetlen íz.)
- A sütőből a formát kivesszük, és beleöntjük a karamellt. A forma ne legyen tűzforró, csupán meleg, hogy a karamell szépen elosztható legyen rajta, de ne pörkölje tovább a cukrot. Tapasztalatom szerint egy melegedő sütő, ennyi idő alatt nem forrósítja túl a formát, de vigyázzunk az idővel, ne felejtsük a formát sokáig bent.
- Az almákat meghámozzuk, félbevágjuk, magházukat kiszedjük, cikkekre vágjuk, és elhelyezzük szép legyezőformában a karamellrétegen.
- Tésztát kivesszük a hűtőből, és két fólia között kinyújtjuk. (Azért praktikus fólia között nyújtani, mert így könnyedén leellenőrizhetjük, hogy elég nagyra nyújtottuk, vagy még nyújtani kell...)
- Tésztát az almákra borítjuk, a forma szélénél kissé lenyomkodjuk, majd villával sűrűn megszurkáljuk, hogy a keletkező hő eltávozhasson.
- 175 fokon, kb. 30 percig sütjük.
- Sütőből kivéve 2-3 percet várunk, majd tányérra borítjuk. (Vigyázzunk, mert lehet az alján egy kevés folyékony karamell, nehogy a kezünkre folyjon, mert éget!)
- Sütés hőfoka: 175 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 26
- Sütés ideje: 30 perc
- Receptkönyvben: 158
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 5
- Össznézettség: 17895
- Feltöltés dátuma: 2010. október 11.
Ajánló
Vanília fagylalttal, vanília sodóval, ha valaki krémesen szereti.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
OsztriGa
35 recept
Első komolyabb receptes könyvem kedvenc darabja lett ez a torta, mert nagyon gyorsan elkészíthető, szaftos és gyümölcsös, de nem kell sokat dolgozni érte. Sajnos tatin-forma nélkül bajos megsütni, talán hőálló edényben, vagy sütőbe tolható serpenyőben lehetne még, az a lényeg, hogy ne tudjon a leve alul a formából távozni.