Sztrapacska Kornél konyhájából
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Kornél
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 9% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 17% Zsír
-
83g burgonya48 kcal
-
67g finomliszt243 kcal
-
9g tojás12 kcal
-
50g juhtúró142 kcal
-
50g tejföl99 kcal
-
142 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
Összesen
686
kcal
- 9% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 17% Zsír
-
500g burgonya289 kcal
-
400g finomliszt1456 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
300g juhtúró849 kcal
-
300g tejföl594 kcal
-
130g mangalica szalonna852 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
Összesen
4109
kcal
- 9% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 17% Zsír
-
29.7g burgonya17 kcal
-
23.7g finomliszt86 kcal
-
3.3g tojás4 kcal
-
17.8g juhtúró50 kcal
-
17.8g tejföl35 kcal
-
7.7g mangalica szalonna51 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
Összesen
243
kcal
- 9% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 46% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 20.3 g
Zsír
-
Összesen 37.7 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 79 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 357.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 28 mg
-
Kálcium 73 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 36 mg
-
Foszfor 180 mg
-
Nátrium 37 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 64.7 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 105 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 76 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 13 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 34 micro
-
Kolin: 48 mg
-
Retinol - A vitamin: 74 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 13 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 60 micro
Összesen
686
kcal
- 9% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 46% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 121.7 g
Zsír
-
Összesen 226.4 g
-
Telített zsírsav 65 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 59 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 16 g
-
Koleszterin 474 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2145.8 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 165 mg
-
Kálcium 440 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 214 mg
-
Foszfor 1081 mg
-
Nátrium 225 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 388.1 g
-
Cukor 15 mg
-
Élelmi rost 19 mg
VÍZ
-
Összesen 629.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 453 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 77 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 13 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 15 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 202 micro
-
Kolin: 287 mg
-
Retinol - A vitamin: 444 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 79 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 361 micro
Összesen
4109
kcal
- 9% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 46% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.2 g
Zsír
-
Összesen 13.4 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 28 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 127.3 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 26 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 64 mg
-
Nátrium 13 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 23 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 37.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 27 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 12 micro
-
Kolin: 17 mg
-
Retinol - A vitamin: 26 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 5 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 21 micro
Összesen
243
kcal
Hozzávalók
Elkészítés
- A reszelt burgonyát keverjük össze a felütött tojással, liszttel, sóval és dolgozzukki galuskasűrűségű tésztává.Galuskaszaggató vagy kés segítségéveladagoljuk forrásban lévő, sós vízbe. Végezzünk próbafőzést. Ha esetleg a kifőtt tészta túl lágy lenne, adjunk hozzá még egy kevés lisztet. Főzzük ki a tésztákat, és tegyük egy tálba őket.
- A mangalica szalonnát vágjuk apró kockákra, tegyükegy üres serpenyőbe. Olvasszuk ki a zsírját, majdszűrőkanál segítségével szedjük ki a tepertő pörcöket egy tányérra.
- A visszamaradt zsírba tegyük bele a juhtúrót, majdkis lángon állandó keverés mellett melegítsük, amíg felforr. Ekkor adjuk hozzá a tejfölt, és ugyanúgy melegítsük keverés mellett forrásig, majd adjuk hozzá a kifőtt tésztát.
- Ha a tészta kellőképpen átforrósodott vegyük le a tűzhelyről az edényt.
- Szórjuk meg a sztrapacskát a szalonna pörccel, és tálaljuk azonnal.
- Elkészítettem: 20 alkalommal
- Receptkönyvben: 115
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 8472
- Feltöltés dátuma: 2012. március 24.
Ajánló
A készítés során a juhtúró és a tejföl is tökéletesen elkeveredik a zsírban a hő hatására, így krémes bevonatot tudunk képezni a galuskatésztákon. Ételünk ezáltal ízletesebbé, élvezhetőbbé válik.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Kornél
167 recept
Gyerekkoromban találkoztam először sztrapacskával, nagyanyám konyhájából. Amióta már magam is főzök, rendszeresen szerepel a terítéken ez a felvidéki étel. Elkészítése nagyon egyszerű, ugyanakkor az étel elég nehéz, ezért inkább ebéd, mint vacsora.