r
Nosalty Logó

Szilvásgombóc szilvásgombóctól

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Szilvásgombóc szilvásgombóctól
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 3% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A tésztához (15-20 db gombóchoz)

A töltelékhez

A forgatáshoz és a tálaláshoz

Összesen 907 kcal
  • 3% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A tésztához (15-20 db gombóchoz)

A töltelékhez

A forgatáshoz és a tálaláshoz

Összesen 3629 kcal
  • 3% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A tésztához (15-20 db gombóchoz)

A töltelékhez

A forgatáshoz és a tálaláshoz

Összesen 119 kcal
  • 3% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    18.3 g

Zsír

  • Összesen
    20.5 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    88 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1152.1 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    32 mg
  • Kálcium
    110 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    95 mg
  • Foszfor
    304 mg
  • Nátrium
    603 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    167.3 g
  • Cukor
    63 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

VÍZ

  • Összesen
    457.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    212 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    68 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    28 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    97 micro
  • Kolin:
    78 mg
  • Retinol - A vitamin:
    154 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    659 micro
  • β-crypt
    116 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    329 micro
Összesen 907 kcal
  • 3% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    73.1 g

Zsír

  • Összesen
    81.8 g
  • Telített zsírsav
    44 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    24 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    352 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4608.2 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    129 mg
  • Kálcium
    441 mg
  • Vas
    17 mg
  • Magnézium
    379 mg
  • Foszfor
    1215 mg
  • Nátrium
    2411 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    669.2 g
  • Cukor
    254 mg
  • Élelmi rost
    46 mg

VÍZ

  • Összesen
    1831 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    848 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    273 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    112 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    24 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    390 micro
  • Kolin:
    314 mg
  • Retinol - A vitamin:
    614 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2634 micro
  • β-crypt
    465 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1317 micro
Összesen 3629 kcal
  • 3% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.4 g

Zsír

  • Összesen
    2.7 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    12 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    152.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    15 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    40 mg
  • Nátrium
    80 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    22.2 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    60.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    28 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    20 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    87 micro
  • β-crypt
    15 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    44 micro
Összesen 119 kcal

Hozzávalók

A tésztához (15-20 db gombóchoz)

A töltelékhez

A forgatáshoz és a tálaláshoz

Elkészítés

A tésztához (15-20 db gombóchoz)

  1. A zsemlemorzsát a vajon, közepes lángon megpirítjuk, vigyázva, mert nagyon hamar odaéghet. Arra is ügyeljünk, hogy a tűzről levéve is pirul még.
  2. A burgonyákat héjában, sós vízben megfőzzük, majd meghámozva összetörjük. Hagyjuk, hogy a felesleges nedvesség elpárologjon belőle. Minél melegebb, annál több a víztartalma, ezért több lisztet vesz fel, amitől a gombócunk keményebbé válhat, mint kellene.
  3. Mikor a burgonya kihűlt, hozzászitáljuk a lisztet, beletesszük a tojást, a búzadarát, a vajat, pici sót. Jól összegyúrjuk, közepesen puha, de nem lágy tésztát kell kapnunk. Pihentetés nélkül fél centisre nyújtjuk, és tenyérnyi négyzetekre vágjuk.
  4. A szilvákat jól megmossuk, kimagozzuk, és a magok helyére 1-1 szem, pici fahéjjal megszórt kockacukrot teszünk. Lehetőleg barna nádcukrot, mert ettől finomabb karamelles, malátás ízzel gazdagítjuk a szilvákat. Minden négyzet közepébe helyezzünk egy szilvát, majd a sarkait összefogva, gombóccá formáljuk a tésztát úgy, hogy teljesen befedje a szilvát. Ha a nyújtásnál a lisztezést nem visszük túlzásba, akkor a tészta magától szépen összetapad.
  5. Egy nagyobb fazékban egy kiskanál sóval vizet forralunk, majd bő, lobogó vízbe tesszük a gombócokat. Miután feljöttek a víz tetejére, még kb. 3-5 percig főzzük, majd kivesszük, és az előzetesen vajon pirított zsemlemorzsába forgatjuk egyenként.
  6. Pici fahéjjal elkevert porcukorral meghintve tálaljuk.
  • Sütés ideje: 3 perc
  • Receptkönyvben: 173
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 26559
  • Feltöltés dátuma: 2011. szeptember 07.

Ajánló

Szilva helyett tölthetjük sárgabarackkal, eperrel, csokoládéval, sűrűbb lekvárral, túróval. Zsemlemorzsa helyett forgathatjuk darált mákba, dióba, mandulába, pirított-párolt búzadarába. A tésztát felhasználhatjuk nudlinak, derelyének is, sós és édes töltelékkel egyaránt. A variációk sora szinte kimeríthetetlen.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A jó szilvásgombóc alapja a megfelelő burgonya. Ahhoz, hogy finom gombócot készítsünk, válasszunk lisztes, magas keményítő tartalmú, szétfővő burgonyát. Erre a célra a sárga héjú és belsejű burgonya a legjobb. A hipermarketek előre csomagolt burgonyái közül a "C" jelzésűt válasszuk. A másik szintén fontos elem a szilva. Erre a célra mindenképp jó fajta, érett, zamatos szilvát válasszunk. Lehet apróbb szeműt is, vagy nagyobbat, ez egyénileg változó, ki melyiket részesíti előnyben.

Hozzávalók

A tésztához (15-20 db gombóchoz)

A töltelékhez

A forgatáshoz és a tálaláshoz

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...