r
Nosalty Logó

Szilvás gombóc Nusi konyhájából

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
Nusi Kezdi konyhaja
Szilvás gombóc Nusi konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 3% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 818 kcal
  • 3% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 1630 kcal
  • 3% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 103 kcal
  • 3% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    17.7 g

Zsír

  • Összesen
    21.8 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    90 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1568.9 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    32 mg
  • Kálcium
    118 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    85 mg
  • Foszfor
    289 mg
  • Nátrium
    1037 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    142.7 g
  • Cukor
    59 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

VÍZ

  • Összesen
    517.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    117 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    66 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    35 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    96 micro
  • Kolin:
    103 mg
  • Retinol - A vitamin:
    39 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    876 micro
  • β-crypt
    163 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    477 micro
Összesen 818 kcal
  • 3% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    35.5 g

Zsír

  • Összesen
    43.5 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    18 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    15 g
  • Koleszterin
    180 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3137.9 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    65 mg
  • Kálcium
    235 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    170 mg
  • Foszfor
    578 mg
  • Nátrium
    2074 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    285.4 g
  • Cukor
    118 mg
  • Élelmi rost
    23 mg

VÍZ

  • Összesen
    1034.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    234 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    16 mg
  • C vitamin:
    132 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    70 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    193 micro
  • Kolin:
    206 mg
  • Retinol - A vitamin:
    77 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1753 micro
  • β-crypt
    327 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    954 micro
Összesen 1630 kcal
  • 3% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    2.3 g

Zsír

  • Összesen
    2.8 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    12 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    202.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    15 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    37 mg
  • Nátrium
    134 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    18.4 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    66.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    15 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    13 mg
  • Retinol - A vitamin:
    5 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    113 micro
  • β-crypt
    21 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    61 micro
Összesen 103 kcal

Elkészítés

  1. A burgonyát héjában megfőzzük, lereszeljük vagy áttörjük.
  2. Elterítjük a gyúródeszkán, melegen meghintjük a zsemlemorzsával, és hagyjuk kihűlni.
  3. Hozzáadjuk a lisztet, a tojást, az olajat, a sót, és tésztát gyúrunk.
  4. A tésztát 12-14 részre osztjuk (a szilva nagyságától függően).
  5. A szilvát a tésztába tesszük, a kezünket lisztbe mártjuk és befedjük a szilvát, majd a kezeinkkel jól megforgatjuk, hogy mindenhol belepje a tészta. Egy tálba tesszük, és meghintjük egy pici liszttel.
  6. Forrásban lévő vízben kifőzzük (amíg a gombócok feljönnek a víz tetejére), hagyjuk 3-4 percig forrni. Közben egy kanállal megforgatjuk. Majd szűrőkanál segítségével kiszedjük, egy szűrőedényben hagyjuk egy percet szikkadni.
  7. A napraforgó olajat felhevítjük, hozzáadjuk a zsemlemorzsát, megpirítjuk, és a gombócokat megforgatjuk benne.
  8. Porcukorral meghintve tálaljuk. Aki szereti a fahéjat, kavarja össze a cukorral, és így találja. (Nekem mind a kettő tetszik, de van, aki nem szereti a fahéjat.)
  • Elkészítettem: 40 alkalommal
  • Receptkönyvben: 63
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 15122
  • Feltöltés dátuma: 2013. szeptember 07.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
Nusi Kezdi konyhaja 10 recept

Ez az adag 12-14 szilvára elég. A gombóc amikor kihűl, akkor se keményedik meg, puha marad a tésztája. Mindig többet csinálok (legtöbbször 4 adagot), de mivel a tészta (nyersen) nagyon hamar lággyá válik, és mind több lisztet kér, kisebb adagokra osztom a burgonyát (4x300 g), és így elég a 100 g liszt a 300 g burgonyára. Lefagyasztom a szilvát, és télen is elkészítem, a szilvát fagyosan teszem a tésztába!

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...