r
Nosalty Logó

Szilvalekváros derelye erikamamától

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
NS
Szilvalekváros derelye erikamamától
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 6% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 650 kcal
  • 6% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 3248 kcal
  • 6% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 177 kcal
  • 6% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 49% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    18.5 g

Zsír

  • Összesen
    7 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    75 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    650 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    45 mg
  • Kálcium
    80 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    67 mg
  • Foszfor
    265 mg
  • Nátrium
    185 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    125.9 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    146.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    31 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    30 mg
  • D vitamin:
    19 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    79 micro
  • Kolin:
    90 mg
  • Retinol - A vitamin:
    31 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    129 micro
Összesen 650 kcal
  • 6% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 49% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    92.5 g

Zsír

  • Összesen
    35.1 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    374 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3249.9 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    227 mg
  • Kálcium
    402 mg
  • Vas
    18 mg
  • Magnézium
    337 mg
  • Foszfor
    1324 mg
  • Nátrium
    925 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    629.4 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    34 mg

VÍZ

  • Összesen
    734.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    155 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    148 mg
  • D vitamin:
    95 micro
  • K vitamin:
    23 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    21 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    395 micro
  • Kolin:
    449 mg
  • Retinol - A vitamin:
    155 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    8 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    644 micro
Összesen 3248 kcal
  • 6% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 49% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.1 g

Zsír

  • Összesen
    1.9 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    20 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    177.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    22 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    72 mg
  • Nátrium
    50 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    34.4 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    40.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    8 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    22 micro
  • Kolin:
    25 mg
  • Retinol - A vitamin:
    8 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    35 micro
Összesen 177 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A burgonyát hámozzuk meg, vágjuk kockára és főzzük puhára sós vízben.
  2. A nyújtódeszkát jól lisztezzük be, és a már kihűlt burgonyát krumplinyomóval paszírozzuk a lisztes deszkára egyenletesen.
  3. Szórjunk lisztet a krumpli tetejére is és kezdjük el összekeverni a lisztes krumplit, majd csináljunk egy lyukat a halmunk közepébe, tegyük bele a tojásokat és a zsírt is. Majd kezdjük el összegyúrni lisztet, még addig adjunk hozzá lisztet, amíg jól nyújtható tésztát nem kapunk. Ha elértük a megfelelő állagot, akkor nyújtsuk ki a tésztát kb. 0,5 cm vastagra.
  4. A tészta felére tegyünk kis kupacokba szilvalekvárt, ha ez megvan, akkor a tészta másik felét hajtsuk rá a lekváros részre. A lekvárkupacok körül jól nyomkodjuk le a tésztát, hogy főzés közben a lekvár ne folyjon ki.
  5. Majd derelyemetszővel, vagy ennek hiánya esetén késsel vágjuk darabokra ott, ahol lenyomkodtuk a tésztát.
  6. Forró, sós vízben főzzük meg a derelyéket, ha már feljöttek a víz tetejére, még főzzük kb. 5 percig. Aztán pedig pirított zsemlemorzsára szedjük ki, és forgassuk bele.
  7. Porcukorral meghintve tálaljuk.
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 139
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 10407
  • Feltöltés dátuma: 2012. augusztus 08.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A kifőzéssel kapcsolatban csak annyit, hogy egyszerre ne főzzünk túl sokat, mert összeragadnak. Én ezt a mennyiséget négyszerre főztem ki, persze ugyanabban a vízben, nem kell másik hozzá. Egyébként meg már nagyon rég készítettem derelyét és azért csináltam. De csak a házi szilvalekvárral az igazi, vagyis én azzal szeretem a legjobban. Egyébként bármilyen sűrűbb lekvárt használhatunk.  

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...