Szilvalekváros derelye erikamamától
cukrot taratalmaz
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 6% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
200g burgonya116 kcal
-
100g finomliszt364 kcal
-
22g tojás28 kcal
-
3g sertészsír27 kcal
-
20g szilvalekvár31 kcal
-
20g zsemlemorzsa79 kcal
-
1g porcukor5 kcal
Összesen
650
kcal
- 6% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
1000g burgonya578 kcal
-
500g finomliszt1820 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
15g sertészsír135 kcal
-
100g szilvalekvár155 kcal
-
100g zsemlemorzsa395 kcal
-
7g porcukor27 kcal
Összesen
3248
kcal
- 6% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
54.6g burgonya32 kcal
-
27.3g finomliszt99 kcal
-
6g tojás8 kcal
-
0.8g sertészsír7 kcal
-
5.5g szilvalekvár8 kcal
-
5.5g zsemlemorzsa22 kcal
-
0.4g porcukor1 kcal
Összesen
177
kcal
- 6% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 49% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 18.5 g
Zsír
-
Összesen 7 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 75 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 650 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 45 mg
-
Kálcium 80 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 67 mg
-
Foszfor 265 mg
-
Nátrium 185 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 125.9 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 146.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 31 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 30 mg
-
D vitamin: 19 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 79 micro
-
Kolin: 90 mg
-
Retinol - A vitamin: 31 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 129 micro
Összesen
650
kcal
- 6% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 49% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 92.5 g
Zsír
-
Összesen 35.1 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 374 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3249.9 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 227 mg
-
Kálcium 402 mg
-
Vas 18 mg
-
Magnézium 337 mg
-
Foszfor 1324 mg
-
Nátrium 925 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 629.4 g
-
Cukor 21 mg
-
Élelmi rost 34 mg
VÍZ
-
Összesen 734.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 155 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 148 mg
-
D vitamin: 95 micro
-
K vitamin: 23 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 21 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 395 micro
-
Kolin: 449 mg
-
Retinol - A vitamin: 155 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 8 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 644 micro
Összesen
3248
kcal
- 6% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 49% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.1 g
Zsír
-
Összesen 1.9 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 20 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 177.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 22 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 18 mg
-
Foszfor 72 mg
-
Nátrium 50 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 34.4 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 40.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 8 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 22 micro
-
Kolin: 25 mg
-
Retinol - A vitamin: 8 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 35 micro
Összesen
177
kcal
Hozzávalók
-
1 kg burgonya
-
50 dkg finomliszt
-
2 db tojás
-
1 ek sertészsír
-
10 dkg szilvalekvár
-
1 ek porcukor
Elkészítés
- A burgonyát hámozzuk meg, vágjuk kockára és főzzük puhára sós vízben.
- A nyújtódeszkát jól lisztezzük be, és a már kihűlt burgonyát krumplinyomóval paszírozzuk a lisztes deszkára egyenletesen.
- Szórjunk lisztet a krumpli tetejére is és kezdjük el összekeverni a lisztes krumplit, majd csináljunk egy lyukat a halmunk közepébe, tegyük bele a tojásokat és a zsírt is. Majd kezdjük el összegyúrni lisztet, még addig adjunk hozzá lisztet, amíg jól nyújtható tésztát nem kapunk. Ha elértük a megfelelő állagot, akkor nyújtsuk ki a tésztát kb. 0,5 cm vastagra.
- A tészta felére tegyünk kis kupacokba szilvalekvárt, ha ez megvan, akkor a tészta másik felét hajtsuk rá a lekváros részre. A lekvárkupacok körül jól nyomkodjuk le a tésztát, hogy főzés közben a lekvár ne folyjon ki.
- Majd derelyemetszővel, vagy ennek hiánya esetén késsel vágjuk darabokra ott, ahol lenyomkodtuk a tésztát.
- Forró, sós vízben főzzük meg a derelyéket, ha már feljöttek a víz tetejére, még főzzük kb. 5 percig. Aztán pedig pirított zsemlemorzsára szedjük ki, és forgassuk bele.
- Porcukorral meghintve tálaljuk.
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 139
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 10417
- Feltöltés dátuma: 2012. augusztus 08.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- Speciális étrendek:
NS
17513 recept
A kifőzéssel kapcsolatban csak annyit, hogy egyszerre ne főzzünk túl sokat, mert összeragadnak. Én ezt a mennyiséget négyszerre főztem ki, persze ugyanabban a vízben, nem kell másik hozzá. Egyébként meg már nagyon rég készítettem derelyét és azért csináltam. De csak a házi szilvalekvárral az igazi, vagyis én azzal szeretem a legjobban. Egyébként bármilyen sűrűbb lekvárt használhatunk.