r
Nosalty Logó

Szezámmagos perec

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Szezámmagos perec
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 9% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 18% Zsír

A tésztához

A kenéshez

A tetejére

Összesen 334 kcal
  • 9% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 18% Zsír

A tésztához

A kenéshez

A tetejére

Összesen 1995 kcal
  • 9% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 18% Zsír

A tésztához

A kenéshez

A tetejére

Összesen 318 kcal
  • 9% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 30% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8 g

Zsír

  • Összesen
    16.3 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    68 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    858.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    127 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    34 mg
  • Foszfor
    167 mg
  • Nátrium
    506 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    38.4 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    26.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    29 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    14 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    52 micro
  • Kolin:
    60 mg
  • Retinol - A vitamin:
    29 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    4 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    85 micro
Összesen 334 kcal
  • 9% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 30% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    47.8 g

Zsír

  • Összesen
    97.8 g
  • Telített zsírsav
    17 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    41 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    34 g
  • Koleszterin
    407 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5149.6 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    126 mg
  • Kálcium
    761 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    203 mg
  • Foszfor
    1001 mg
  • Nátrium
    3036 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    230.6 g
  • Cukor
    28 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    158.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    174 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    27 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    85 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    313 micro
  • Kolin:
    359 mg
  • Retinol - A vitamin:
    172 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    23 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    507 micro
Összesen 1995 kcal
  • 9% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 30% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.7 g

Zsír

  • Összesen
    15.7 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    65 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    826.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    122 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    33 mg
  • Foszfor
    161 mg
  • Nátrium
    488 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    37 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    25.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    28 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    14 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    50 micro
  • Kolin:
    58 mg
  • Retinol - A vitamin:
    28 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    4 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    81 micro
Összesen 318 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A kenéshez

A tetejére

Elkészítés

A tésztához

  1. A langyos tejben elkeverünk egy tk cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt.
  2. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a maradék cukrot, a sót, a sütőport, és összekeverjük.
  3. Ezután az élesztős tejet összekeverjük a joghurttal, az olajjal, majd a liszthez adjuk a felvert tojással együtt, és bedagasztjuk a tésztát. (Ha ragadna, adjunk hozzá lisztet.)
  4. Ezt követően bő 1 óra alatt duplájára kelesztjük a tésztát, majd lisztezett felületen átgyúrjuk.
  5. Hat egyenlő részre osztjuk, ujjnyi vastagságú, 70-80 cm hosszúságú tésztacsíkokat sodrunk és pereceket formálunk belőle.
  6. Sütőpapírral bélelt, 2 nagyobb tepsire tesszük a pereceket és 10-15 percet pihentetjük, majd felvert tojással vagy tojássárgájával megkenjük, és megszórjuk pirított szezámmaggal.
  7. Előmelegített sütőben szép pirosra sütjük. (Légkeveréses sütőben süthetjük egyszerre a két tepsi perecet.) A végeredmény édeskés, puha, foszlós perec lesz.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Receptkönyvben: 42
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 5
  • Össznézettség: 8401
  • Feltöltés dátuma: 2010. augusztus 07.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A keleti ételekről szóló könyvet lapozgatva akadt meg a tekintetem egy fényképen, amelyen egy férfi hatalmas tálca szezámmagos perecet árul. A perec receptje nem szerepel a könyvben, de el tudtam képzelni milyen lehet annak a perecnek az íze: kicsit puha, kicsit édeskés, megszórva pirított szezámmaggal. Megpróbáltam elkészíteni. A megvalósításban ismét a jól bevált török zsemle tésztája volt segítségemre, amelyből többek között ez a kalácska is készült. A végeredménnyel elégedett voltam, olyan íze lett, amilyet elképzeltem :)

Hozzávalók

A tésztához

A kenéshez

A tetejére

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...