Szezámmagos perec
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 9% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 18% Zsír
A tésztához
-
42g finomliszt152 kcal
-
3g élesztő4 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
13g joghurt8 kcal
-
11g napraforgó olaj94 kcal
-
13g tej7 kcal
-
9g tojás12 kcal
-
3g cukor13 kcal
-
1g só0 kcal
A kenéshez
-
3g tojássárgája11 kcal
A tetejére
-
6g szezámmag33 kcal
Összesen
334
kcal
- 9% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 18% Zsír
A tésztához
-
250g finomliszt910 kcal
-
20g élesztő21 kcal
-
2g sütőpor1 kcal
-
75g joghurt46 kcal
-
64g napraforgó olaj564 kcal
-
75g tej42 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
7g só0 kcal
A kenéshez
-
20g tojássárgája64 kcal
A tetejére
-
35g szezámmag201 kcal
Összesen
1995
kcal
- 9% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 18% Zsír
A tésztához
-
40.1g finomliszt146 kcal
-
3.2g élesztő3 kcal
-
0.3g sütőpor0 kcal
-
12g joghurt7 kcal
-
10.2g napraforgó olaj90 kcal
-
12g tej7 kcal
-
8.8g tojás11 kcal
-
3.2g cukor12 kcal
-
1.1g só0 kcal
A kenéshez
-
3.2g tojássárgája10 kcal
A tetejére
-
5.6g szezámmag32 kcal
Összesen
318
kcal
- 9% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 30% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8 g
Zsír
-
Összesen 16.3 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 68 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 858.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 21 mg
-
Kálcium 127 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 34 mg
-
Foszfor 167 mg
-
Nátrium 506 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 38.4 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 26.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 29 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 14 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 52 micro
-
Kolin: 60 mg
-
Retinol - A vitamin: 29 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 4 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 85 micro
Összesen
334
kcal
- 9% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 30% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 47.8 g
Zsír
-
Összesen 97.8 g
-
Telített zsírsav 17 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 41 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 34 g
-
Koleszterin 407 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5149.6 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 126 mg
-
Kálcium 761 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 203 mg
-
Foszfor 1001 mg
-
Nátrium 3036 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 230.6 g
-
Cukor 28 mg
-
Élelmi rost 13 mg
VÍZ
-
Összesen 158.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 174 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 27 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 85 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 313 micro
-
Kolin: 359 mg
-
Retinol - A vitamin: 172 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 23 micro
-
β-crypt 11 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 507 micro
Összesen
1995
kcal
- 9% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 30% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.7 g
Zsír
-
Összesen 15.7 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 65 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 826.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 20 mg
-
Kálcium 122 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 33 mg
-
Foszfor 161 mg
-
Nátrium 488 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 37 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 25.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 28 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 14 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 50 micro
-
Kolin: 58 mg
-
Retinol - A vitamin: 28 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 4 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 81 micro
Összesen
318
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
25 dkg finomliszt
-
2 dkg élesztő
-
1 kk sütőpor
-
0.8 dl napraforgó olaj
-
1 db tojás
-
2 ek cukor
-
1 tk só
A kenéshez
-
1 db tojássárgája
A tetejére
Elkészítés
A tésztához
- A langyos tejben elkeverünk egy tk cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt.
- A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a maradék cukrot, a sót, a sütőport, és összekeverjük.
- Ezután az élesztős tejet összekeverjük a joghurttal, az olajjal, majd a liszthez adjuk a felvert tojással együtt, és bedagasztjuk a tésztát. (Ha ragadna, adjunk hozzá lisztet.)
- Ezt követően bő 1 óra alatt duplájára kelesztjük a tésztát, majd lisztezett felületen átgyúrjuk.
- Hat egyenlő részre osztjuk, ujjnyi vastagságú, 70-80 cm hosszúságú tésztacsíkokat sodrunk és pereceket formálunk belőle.
- Sütőpapírral bélelt, 2 nagyobb tepsire tesszük a pereceket és 10-15 percet pihentetjük, majd felvert tojással vagy tojássárgájával megkenjük, és megszórjuk pirított szezámmaggal.
- Előmelegített sütőben szép pirosra sütjük. (Légkeveréses sütőben süthetjük egyszerre a két tepsi perecet.) A végeredmény édeskés, puha, foszlós perec lesz.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 30 perc
- Receptkönyvben: 42
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 8423
- Feltöltés dátuma: 2010. augusztus 07.
Receptjellemzők
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
NS
17513 recept
A keleti ételekről szóló könyvet lapozgatva akadt meg a tekintetem egy fényképen, amelyen egy férfi hatalmas tálca szezámmagos perecet árul. A perec receptje nem szerepel a könyvben, de el tudtam képzelni milyen lehet annak a perecnek az íze: kicsit puha, kicsit édeskés, megszórva pirított szezámmaggal. Megpróbáltam elkészíteni. A megvalósításban ismét a jól bevált török zsemle tésztája volt segítségemre, amelyből többek között ez a kalácska is készült. A végeredménnyel elégedett voltam, olyan íze lett, amilyet elképzeltem :)