r
Nosalty Logó

Szaftos birkapörkölt

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Gréti
Szaftos birkapörkölt
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 10% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A birkapörkölthöz

Összesen 600 kcal
  • 10% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A birkapörkölthöz

Összesen 3604 kcal
  • 10% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A birkapörkölthöz

Összesen 188 kcal
  • 10% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 72% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    30.3 g

Zsír

  • Összesen
    47.7 g
  • Telített zsírsav
    20 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    20 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    135 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    682.3 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    34 mg
  • Kálcium
    41 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    50 mg
  • Foszfor
    313 mg
  • Nátrium
    235 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    7.9 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    216.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    17 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    30 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    47 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1 micro
  • α-karotin
    33 micro
  • β-karotin
    177 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    686 micro
  • Lut-zea
    129 micro
Összesen 600 kcal
  • 10% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 72% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    181.8 g

Zsír

  • Összesen
    286.4 g
  • Telített zsírsav
    120 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    122 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    25 g
  • Koleszterin
    810 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4094 g
  • Cink
    35 mg
  • Szelén
    202 mg
  • Kálcium
    246 mg
  • Vas
    18 mg
  • Magnézium
    301 mg
  • Foszfor
    1878 mg
  • Nátrium
    1410 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    47.1 g
  • Cukor
    22 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

VÍZ

  • Összesen
    1299.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    100 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    25 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    178 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    27 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    68 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    281 micro
  • Kolin:
    46 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3 micro
  • α-karotin
    196 micro
  • β-karotin
    1064 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    4117 micro
  • Lut-zea
    775 micro
Összesen 3604 kcal
  • 10% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 72% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.5 g

Zsír

  • Összesen
    15 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    42 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    214.6 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    13 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    98 mg
  • Nátrium
    74 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    2.5 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    68.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    5 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    2 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    10 micro
  • β-karotin
    56 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    216 micro
  • Lut-zea
    41 micro
Összesen 188 kcal

Hozzávalók

A birkapörkölthöz

Elkészítés

A birkapörkölthöz

  1. A birkahúst megtisztítjuk a faggyútól, ha valaki szereti ezt az ízt, akkor keveset hagyhat rajta, majd közepes, nem túl nagy kockákba vágjuk. A hús mennyisége netto 1 kg legyen, lehet duplázni, triplázni, akkor az összes mennyiséget e szerint kell növelni.
  2. A zöldségeket pucoljuk, a hagymát apró kockára, a paprikát és a paradicsomot pedig kisebb kockákra vágjuk.
  3. Kisebb kockákba vágjuk a szalonnát is, használjunk mangalicát, ha lehet, nem kell sok, csak amin el lehet indítani a főzést. Egyébként lehet még libazsírt, vagy sertészsírt is használni.
  4. Egy nagyobb lábasban közepes lángon kiolvasztjuk a szalonnát, megpirítjuk rajta a hagymát. Aki szereti, itt adhat hozzá még 2 gerezd apróra vágott fokhagymát is.
  5. Itt mehet hozzá a fűszerpaprika. Nem kell aggódni, nem keseredik meg, elég sok zsír van alatta.
  6. Aztán mehet rá a hús, ezzel jól átforgatjuk, és lepirítjuk, jól odapörkölünk neki, közben keverjük, hogy mindenhol ne csak kifehéredjen, hanem piruljon is. Sózzuk, borsozzuk, kevés őrölt köményt, pár babérlevelet, vagy egy kis majoránnát szórunk rá.
  7. Itt hozzáadhatjuk a paprikát és a paradicsomot, a zöldségek és a hús is engednek elegendő levet, hogy ne kelljen vízzel felhúzni, viszont, ha valaki szereti vörösborral, itt hozzáönthet egy-másfél decit.
  8. Ezután lefedve főzzük puhulásig, és időről-időre megkeverjük. Amikor elfő a leve, vízzel utánatöltjük, mindig lepje el a húst a szaft. A hús attól függően fő, milyen idős volt a birka.
  9. Amikor elkészült szép sűrű lesz a szaftja, tálaljuk magába, ahogy a juhászok is ették, adjunk mellé friss, szeletelt fehér kenyeret, és savanyú uborkát. Jó étvágyat hozzá!
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 17
  • Tegnapi nézettség: 55
  • 7 napos nézettség: 447
  • Össznézettség: 15282
  • Feltöltés dátuma: 2024. február 22.

Receptkategóriák

további kategória: húsvét kategória: ünnepi főételek és köretek

Receptjellemzők

A birkahús nagyon egészséges, manapság bármelyik nagyobb bevásárlóban megvehetjük konyhakész, darabolt formában, így egyszerűen készíthetünk otthonunkban, bogrács nélkül is pörköltet belőle.

Hozzávalók

A birkapörkölthöz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...