r
Nosalty Logó

Szaftos barackos gombóc

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Lakos Benedek
Szaftos barackos gombóc
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 5% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A gombócokhoz

Összesen 669 kcal
  • 5% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A gombócokhoz

Összesen 2676 kcal
  • 5% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A gombócokhoz

Összesen 186 kcal
  • 5% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    16.2 g

Zsír

  • Összesen
    15.3 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    32 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    727 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    36 mg
  • Kálcium
    106 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    66 mg
  • Foszfor
    227 mg
  • Nátrium
    285 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    116.9 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    164.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    171 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    29 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    83 micro
  • Kolin:
    32 mg
  • Retinol - A vitamin:
    101 micro
  • α-karotin
    14 micro
  • β-karotin
    808 micro
  • β-crypt
    74 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    87 micro
Összesen 669 kcal
  • 5% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    64.8 g

Zsír

  • Összesen
    61.1 g
  • Telített zsírsav
    33 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    129 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2908.1 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    142 mg
  • Kálcium
    425 mg
  • Vas
    16 mg
  • Magnézium
    264 mg
  • Foszfor
    908 mg
  • Nátrium
    1141 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    467.5 g
  • Cukor
    60 mg
  • Élelmi rost
    30 mg

VÍZ

  • Összesen
    659.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    685 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    117 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    33 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    20 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    334 micro
  • Kolin:
    127 mg
  • Retinol - A vitamin:
    403 micro
  • α-karotin
    54 micro
  • β-karotin
    3233 micro
  • β-crypt
    298 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    349 micro
Összesen 2676 kcal
  • 5% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    4.5 g

Zsír

  • Összesen
    4.2 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    9 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    202.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    30 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    63 mg
  • Nátrium
    79 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    32.5 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    45.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    48 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    23 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    28 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    225 micro
  • β-crypt
    21 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    24 micro
Összesen 186 kcal

Hozzávalók

A gombócokhoz

Elkészítés

A gombócokhoz

  1. A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, sós vízben puhára főzzük, majd még melegen krumplinyomón áttörjük. A liszttel elkeverjük majd gombóccá gyúrjuk. Nem kell dagasztani, elég, ha összeáll a tészta. A tésztát lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, majd 8 egyenlő részre vágjuk.
  2. A sárgabarackot megmossuk, félbevágjuk és kimagozzuk. Ha nagy, akkor egy fél, ha kicsi, akkor egy egész gyümölcs kerül majd a gombócba. A fahéjat elkeverjük a kristálycukorral, és minden barack közepébe teszünk egy teáskanálnyit. A gyümölcsöket tésztába zárjuk, majd gombóccá formáljuk.
  3. Vizet forralunk, ha már lobog, beleengedjük a gombócokat. Addig főzzük őket, míg a felszínre nem úsznak.
  4. A bundához először megbarnítjuk a vajat. Kockákra vágjuk és egy nagy, világos színű (hogy jobban lássuk a barnulást) serpenyőbe tesszük. Közepes lángon felolvasztjuk, és folyamatos kevergetés közben tovább főzzük. Először látni fogjuk, hogy kis fehér részecskék válnak ki a vajból, ezek fognak idővel aranybarnára pirulni. Nagyjából 5 perc kell ehhez, de ítéljünk a szín és az illat alapján. Ha diós, kellemesen pirult illatokat érzünk, és a részecskék barnára váltanak, elkészültünk. Vigyázzunk, ne égessük oda, mert akkor keserű lesz.
  5. A zsemlemorzsát a barnított vajhoz adjuk és pár perc alatt aranybarnára pirítjuk. Beleforgatjuk a kifőtt gombócokat, amelyeket frissen, porcukorhintéssel tálalunk.
  • Receptkönyvben: 115
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 3272
  • Feltöltés dátuma: 2023. július 28.

Receptkategóriák

további kategória: mentes receptek kategória: tojásmentes receptek

Receptjellemzők

Szaftos barackos gombóc
Lakos Benedek 394 recept

Nyár közepén terebélyes fáikon beérnek az első aranysárga barackok, és remélhetőleg a konyhánkig is megtalálják az útjukat. Ha ez így történne, készítsünk belőlük klasszikus édes gombócot: puha, krumplis tésztával, fahéjas cukros töltéssel, barna (jelen esetben barnított vajas) morzsabundával. Ahogy a nagy könyvben meg van írva.

Hozzávalók

A gombócokhoz

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...