Szaftos barackos gombóc
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
Lakos Benedek
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 5% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 5% Zsír
A gombócokhoz
-
150g burgonya87 kcal
-
75g finomliszt273 kcal
-
77g sárgabarack34 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
15g vaj108 kcal
-
38g zsemlemorzsa148 kcal
Összesen
669
kcal
- 5% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 5% Zsír
A gombócokhoz
-
600g burgonya347 kcal
-
300g finomliszt1092 kcal
-
308g sárgabarack137 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
60g vaj430 kcal
-
150g zsemlemorzsa593 kcal
Összesen
2676
kcal
- 5% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 5% Zsír
A gombócokhoz
-
41.7g burgonya24 kcal
-
20.9g finomliszt76 kcal
-
21.4g sárgabarack10 kcal
-
1.4g cukor5 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
4.2g vaj30 kcal
-
10.4g zsemlemorzsa41 kcal
Összesen
186
kcal
- 5% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 53% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 16.2 g
Zsír
-
Összesen 15.3 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 32 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 727 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 36 mg
-
Kálcium 106 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 66 mg
-
Foszfor 227 mg
-
Nátrium 285 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 116.9 g
-
Cukor 15 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 164.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 171 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 29 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 83 micro
-
Kolin: 32 mg
-
Retinol - A vitamin: 101 micro
-
α-karotin 14 micro
-
β-karotin 808 micro
-
β-crypt 74 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 87 micro
Összesen
669
kcal
- 5% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 53% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 64.8 g
Zsír
-
Összesen 61.1 g
-
Telített zsírsav 33 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 16 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 129 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2908.1 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 142 mg
-
Kálcium 425 mg
-
Vas 16 mg
-
Magnézium 264 mg
-
Foszfor 908 mg
-
Nátrium 1141 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 467.5 g
-
Cukor 60 mg
-
Élelmi rost 30 mg
VÍZ
-
Összesen 659.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 685 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 117 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 33 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 20 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 334 micro
-
Kolin: 127 mg
-
Retinol - A vitamin: 403 micro
-
α-karotin 54 micro
-
β-karotin 3233 micro
-
β-crypt 298 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 349 micro
Összesen
2676
kcal
- 5% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 53% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 4.5 g
Zsír
-
Összesen 4.2 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 9 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 202.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 30 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 18 mg
-
Foszfor 63 mg
-
Nátrium 79 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 32.5 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 45.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 48 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 23 micro
-
Kolin: 9 mg
-
Retinol - A vitamin: 28 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 225 micro
-
β-crypt 21 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 24 micro
Összesen
186
kcal
Hozzávalók
A gombócokhoz
-
600 g burgonya
-
300 g finomliszt
-
2 ek cukor
-
1 teáskanál fahéj
-
60 g vaj
-
150 g zsemlemorzsa
Elkészítés
A gombócokhoz
- A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, sós vízben puhára főzzük, majd még melegen krumplinyomón áttörjük. A liszttel elkeverjük majd gombóccá gyúrjuk. Nem kell dagasztani, elég, ha összeáll a tészta. A tésztát lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, majd 8 egyenlő részre vágjuk.
- A sárgabarackot megmossuk, félbevágjuk és kimagozzuk. Ha nagy, akkor egy fél, ha kicsi, akkor egy egész gyümölcs kerül majd a gombócba. A fahéjat elkeverjük a kristálycukorral, és minden barack közepébe teszünk egy teáskanálnyit. A gyümölcsöket tésztába zárjuk, majd gombóccá formáljuk.
- Vizet forralunk, ha már lobog, beleengedjük a gombócokat. Addig főzzük őket, míg a felszínre nem úsznak.
- A bundához először megbarnítjuk a vajat. Kockákra vágjuk és egy nagy, világos színű (hogy jobban lássuk a barnulást) serpenyőbe tesszük. Közepes lángon felolvasztjuk, és folyamatos kevergetés közben tovább főzzük. Először látni fogjuk, hogy kis fehér részecskék válnak ki a vajból, ezek fognak idővel aranybarnára pirulni. Nagyjából 5 perc kell ehhez, de ítéljünk a szín és az illat alapján. Ha diós, kellemesen pirult illatokat érzünk, és a részecskék barnára váltanak, elkészültünk. Vigyázzunk, ne égessük oda, mert akkor keserű lesz.
- A zsemlemorzsát a barnított vajhoz adjuk és pár perc alatt aranybarnára pirítjuk. Beleforgatjuk a kifőtt gombócokat, amelyeket frissen, porcukorhintéssel tálalunk.
- Receptkönyvben: 115
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 3272
- Feltöltés dátuma: 2023. július 28.
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
további kategória:
mentes receptek
kategória:
tojásmentes receptek
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Lakos Benedek
394 recept
Nyár közepén terebélyes fáikon beérnek az első aranysárga barackok, és remélhetőleg a konyhánkig is megtalálják az útjukat. Ha ez így történne, készítsünk belőlük klasszikus édes gombócot: puha, krumplis tésztával, fahéjas cukros töltéssel, barna (jelen esetben barnított vajas) morzsabundával. Ahogy a nagy könyvben meg van írva.