Svéd húsgolyók Katicától
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 12% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 13% Zsír
Húsgolyók
-
125g darált marhahús178 kcal
-
7g vaj50 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
25g zsemlemorzsa99 kcal
-
25g tej14 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
1g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
8g sertészsír68 kcal
Mártás
-
8g sertészsír68 kcal
-
5g finomliszt18 kcal
-
0 kcal
-
25g víz0 kcal
-
3g szójaszósz2 kcal
-
50g főzőtejszín66 kcal
-
25g marha alaplé0 kcal
Összesen
588
kcal
- 12% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 13% Zsír
Húsgolyók
-
500g darált marhahús710 kcal
-
28g vaj201 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
100g zsemlemorzsa395 kcal
-
100g tej56 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
6g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
30g sertészsír271 kcal
Mártás
-
30g sertészsír271 kcal
-
20g finomliszt73 kcal
-
0 kcal
-
100g víz0 kcal
-
10g szójaszósz6 kcal
-
200g főzőtejszín262 kcal
-
100g marha alaplé0 kcal
Összesen
2347
kcal
- 12% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 13% Zsír
Húsgolyók
-
36.5g darált marhahús52 kcal
-
2g vaj15 kcal
-
6.6g vöröshagyma2 kcal
-
7.3g zsemlemorzsa29 kcal
-
7.3g tej4 kcal
-
4g tojás5 kcal
-
0.4g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
2.2g sertészsír20 kcal
Mártás
-
2.2g sertészsír20 kcal
-
1.5g finomliszt5 kcal
-
0 kcal
-
7.3g víz0 kcal
-
0.7g szójaszósz0 kcal
-
14.6g főzőtejszín19 kcal
-
7.3g marha alaplé0 kcal
Összesen
171
kcal
- 12% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 66% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 35.2 g
Zsír
-
Összesen 36.4 g
-
Telített zsírsav 16 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 14 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 168 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1654.9 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 54 mg
-
Kálcium 149 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 52 mg
-
Foszfor 393 mg
-
Nátrium 996 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 27.1 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 188 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 116 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 6 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 26 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 47 micro
-
Kolin: 169 mg
-
Retinol - A vitamin: 114 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 22 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 63 micro
Összesen
588
kcal
- 12% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 66% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 140.9 g
Zsír
-
Összesen 145.6 g
-
Telített zsírsav 66 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 56 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 13 g
-
Koleszterin 672 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6619.8 g
-
Cink 23 mg
-
Szelén 216 mg
-
Kálcium 598 mg
-
Vas 19 mg
-
Magnézium 207 mg
-
Foszfor 1571 mg
-
Nátrium 3984 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 108.4 g
-
Cukor 22 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 751.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 463 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 23 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 105 micro
-
K vitamin: 12 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 40 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 189 micro
-
Kolin: 677 mg
-
Retinol - A vitamin: 455 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 89 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 250 micro
Összesen
2347
kcal
- 12% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 66% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 10.3 g
Zsír
-
Összesen 10.6 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 49 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 483.7 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 44 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 115 mg
-
Nátrium 291 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 7.9 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 54.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 34 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 14 micro
-
Kolin: 49 mg
-
Retinol - A vitamin: 33 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 7 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 18 micro
Összesen
171
kcal
Hozzávalók
Húsgolyók
-
50 dkg darált marhahús
-
2 ek vaj
-
1 közepes db vöröshagyma
-
10 dkg zsemlemorzsa
-
1 dl tej
-
1 db tojás
-
bors ízlés szerint
Mártás
-
2 ek sertészsír
-
2 csapott ek finomliszt
-
1 kk fűszerpaprika
-
1 ek szójaszósz
-
2 dl főzőtejszín
-
1 dl marha alaplé
Elkészítés
Húsgolyók
- A zsemlemorzsát tegyük egy nagyobb tálba. Locsoljuk meg a tejjel, és a felvert tojással jól keverjük össze. Hagyjuk állni 10 percig.
- A hagymát vágjuk apróra és a vajon pároljuk meg. A húst jobban szeretem magamnak ledarálni, ilyenkor a sült hagymát is átengedem a darálón - ettől sokkal egyneműbb lesz a húsgombóc.
- A sütőt melegítsük elő 200 °C-ra. Tegyük a húst, hagymát és a fűszereket a beáztatott morzsához, és alaposan keverjük össze.
- Készítsünk a masszából evőkanálnyi gombócokat és sorakoztassuk alaposan kizsírozott, magas falú tepsibe. Takarjuk le alufóliával és 15-20 percig süssük. Ezután fólia nélkül, a tepsit gyakran rázogatva még kb. 10 percig.
- A húsgombócok ezzel elkészültek, vegyük ki őket a tepsiből és tartsuk melegen tálalásig. A tepsit semmiképpen ne mossuk el, a benne maradt zsíros szaft lesz a mártásunk lelke. :)
Mártás
- A forró alaplét keverjük össze a szójaszósszal, és öntsük a tepsibe, amiben a húst sütöttük. Mire szükségünk lesz rá, feloldódik benne az összes finomság, ami a tepsiben maradt.
- Kisebb serpenyőben olvasszuk fel a zsírt, pirítsuk meg rajta a lisztet. Mikor már erős zsemleszínű, gyorsan keverjük el benne a pirospaprikát, és azonnal öntsük fel az alaplével. Folyamatos kevergetés mellett sűrítsük be. Ha túl sűrű lenne, adjunk hozzá vizet. (tejföl sűrűségűnek kell lennie)
- Adjuk hozzá a tejszínt, ízlés szerint sózzuk meg (nekünk a szójaszósztól és a húslevestől elég sós szokott lenni), forraljuk be a kívánt sűrűségűre. Ha nagyon sűrű tejszínt sikerül vennem, előfordul, hogy ilyenkor még egy kis vízzel hígítanom is kell - minden a tejszín minőségétől függ. :)
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 30x20x6
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 43
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 4
- Össznézettség: 3802
- Feltöltés dátuma: 2015. október 25.
Ajánló
A szokásos krumplipüré/áfonyalekvár kombináció mellet mi nagyon szeretjük hozzá a párolt zöldségeket, különösen a brokkolit!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
NS
17513 recept
Hiába szeretjük annyira, mostanában már ez sem a régi... Több receptet ötvözve alkottam meg azt a variációt, ami a mi családunk szerint a legjobban hasonlít :)