Svéd húsgolyó zöldborsmártással
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 12% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 12% Zsír
A húsgolyóhoz
-
150g darált sertéshús273 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
50g tejföl99 kcal
-
10g zsemlemorzsa40 kcal
-
13g vöröshagyma5 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g citrombors0 kcal
A mártáshoz
-
1g zöldbors3 kcal
-
18 kcal
-
1g nádcukor5 kcal
-
7 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g mustár0 kcal
-
2 kcal
-
50g főzőtejszín66 kcal
Összesen
537
kcal
- 12% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 12% Zsír
A húsgolyóhoz
-
600g darált sertéshús1092 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
200g tejföl396 kcal
-
40g zsemlemorzsa158 kcal
-
50g vöröshagyma18 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g citrombors0 kcal
A mártáshoz
-
4g zöldbors10 kcal
-
71 kcal
-
5g nádcukor19 kcal
-
29 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g mustár0 kcal
-
8 kcal
-
200g főzőtejszín262 kcal
Összesen
2140
kcal
- 12% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 12% Zsír
A húsgolyóhoz
-
50.6g darált sertéshús92 kcal
-
4.6g tojás6 kcal
-
16.9g tejföl33 kcal
-
3.4g zsemlemorzsa13 kcal
-
4.2g vöröshagyma2 kcal
-
0.5g fokhagyma1 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g citrombors0 kcal
A mártáshoz
-
0.3g zöldbors1 kcal
-
0.7g napraforgó olaj6 kcal
-
0.4g nádcukor2 kcal
-
0.6g étkezési keményítő2 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g mustár0 kcal
-
0.8g worcestershire-szósz1 kcal
-
16.9g főzőtejszín22 kcal
Összesen
181
kcal
- 12% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 70% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 36.4 g
Zsír
-
Összesen 35.1 g
-
Telített zsírsav 15 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 187 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 993.6 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 40 mg
-
Kálcium 160 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 49 mg
-
Foszfor 459 mg
-
Nátrium 280 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 17.3 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 202.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 138 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 38 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 23 micro
-
Kolin: 162 mg
-
Retinol - A vitamin: 135 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 28 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 69 micro
Összesen
537
kcal
- 12% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 70% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 145.5 g
Zsír
-
Összesen 140.4 g
-
Telített zsírsav 59 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 48 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 20 g
-
Koleszterin 746 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3974.3 g
-
Cink 13 mg
-
Szelén 158 mg
-
Kálcium 641 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 198 mg
-
Foszfor 1835 mg
-
Nátrium 1119 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 69.3 g
-
Cukor 26 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 811.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 551 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 10 mg
-
D vitamin: 152 micro
-
K vitamin: 16 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 37 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 94 micro
-
Kolin: 646 mg
-
Retinol - A vitamin: 540 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 111 micro
-
β-crypt 8 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 277 micro
Összesen
2140
kcal
- 12% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 70% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 12.3 g
Zsír
-
Összesen 11.8 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 63 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 335.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 54 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 155 mg
-
Nátrium 94 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 5.8 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 68.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 46 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 13 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 8 micro
-
Kolin: 55 mg
-
Retinol - A vitamin: 46 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 9 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 23 micro
Összesen
181
kcal
Hozzávalók
A húsgolyóhoz
-
1 db tojás
-
2 dl tejföl
-
4 ek zsemlemorzsa
-
2 gerezd fokhagyma
-
petrezselyem ízlés szerint
-
só ízlés szerint
-
citrombors ízlés szerint
A mártáshoz
-
1 ek zöldbors
-
1 ek napraforgó olaj
-
1 teáskanál nádcukor
-
0.5 evőkanál étkezési keményítő
-
só ízlés szerint
-
1 teáskanál mustár
-
1 ek worcestershire-szósz
-
2 dl főzőtejszín
Elkészítés
A húsgolyóhoz
- Az apróra vágott hagymát kevés olajon átsütjük, hozzáadjuk a darált húshoz a zúzott fokhagymával, tojással és a fűszerekkel együtt.
- A morzsát elkeverjük a tejfölben, egy kicsit állni hagyjuk, majd összedolgozzuk a hússal.
- Vizes kézzel gombócokat formázunk a masszából, és serpenyőben kevés olajon gyakran átforgatva jól átsütjük.
- A mártáshoz a borsot az olajban átsütjük (vigyázzunk, mert pattoghat), hozzáadjuk a cukrot, felöntjük egy kevés vízzel, majd mustárral, sóval, worchestershire szósszal ízesítjük. A tejszínt kikeverjük a keményítővel, a mártáshoz öntjük és pár percig jól összeforraljuk.
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 679
- Tegnapi nézettség: 4
- 7 napos nézettség: 5
- Össznézettség: 47202
- Feltöltés dátuma: 2011. január 30.
Ajánló
Készíthetünk mellé gombamártást, barnamártást is. Köretként krumlipüré, krokett, hasábburgonya illik hozzá leginkább. Ha összedolgozzuk és 1 napig hagyjuk érni az ízeket, sokkal finomabb lesz.
Receptjellemzők
NS
17513 recept
"Ikeás" húsgolyó, köttbullar, svéd húsgolyó... Akárhogy is nevezzük, a lényeg, hogy finom és egyszerű. Ahányan vagyunk, annyiféle módon készítjük. Egy biztos, kétszer ugyanolyat csak az Ikeában lehet enni.:)