r
Nosalty Logó

Sült ponty

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
NS
Sült ponty
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 10% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 37% Zsír
Összesen 1318 kcal
  • 10% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 37% Zsír
Összesen 5270 kcal
  • 10% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 37% Zsír
Összesen 323 kcal
  • 10% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 37% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • D vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    32.2 g

Zsír

  • Összesen
    115.4 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    53 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    41 g
  • Koleszterin
    99 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    932.4 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    36 mg
  • Kálcium
    74 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    58 mg
  • Foszfor
    683 mg
  • Nátrium
    76 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    39.2 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    120.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    63 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    45 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    1482 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    36 micro
  • Kolin:
    104 mg
  • Retinol - A vitamin:
    14 micro
  • α-karotin
    12 micro
  • β-karotin
    523 micro
  • β-crypt
    124 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    388 micro
Összesen 1318 kcal
  • 10% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 37% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • D vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    128.8 g

Zsír

  • Összesen
    461.6 g
  • Telített zsírsav
    62 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    211 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    165 g
  • Koleszterin
    396 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3729.6 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    144 mg
  • Kálcium
    294 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    232 mg
  • Foszfor
    2731 mg
  • Nátrium
    303 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    156.9 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    482.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    251 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    9 micro
  • E vitamin:
    181 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    5928 micro
  • K vitamin:
    31 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    146 micro
  • Kolin:
    415 mg
  • Retinol - A vitamin:
    54 micro
  • α-karotin
    48 micro
  • β-karotin
    2093 micro
  • β-crypt
    495 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1552 micro
Összesen 5270 kcal
  • 10% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 37% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • D vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.9 g

Zsír

  • Összesen
    28.3 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    24 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    228.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    18 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    167 mg
  • Nátrium
    19 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    9.6 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    29.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    15 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    363 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    9 micro
  • Kolin:
    25 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    128 micro
  • β-crypt
    30 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    95 micro
Összesen 323 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A megtisztított halat felszeleteljük kb 4-5 cm-es szeletekre.
  2. A patkó alakú szeletet gerincnél keresztben is elvágjuk, könnyebb lesz így kisütni.
  3. A bőre felőli oldalon beirdaljuk, a vastagabb részeknél mélyebben.
  4. A halszeleteket besózzuk.
  5. A lisztet elkeverjük a pirospaprikával.
  6. Egy serpenyőben odatesszük az olajat melegedni.
  7. A halszeleteket megforgatjuk a paprikás lisztben, és közvetlen ezután a forró olajba tesszük. Sütéskor figyelni kell arra, hogy az olaj jó forró legyen.
  8. Miután hirtelen kicsit megpirul, csökkentsük a hőfokot, így a hal belül is szépen átsül.
  9. Többször forgassuk meg, akkor lesz jó, ha belül fehér a hal húsa, kívül pedig ropogós a bőre. (Ügyeljünk arra, hogy nehogy hirtelen megégjen a liszt rajta, belül meg nyers maradjon.)
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Elkészítettem: 40 alkalommal
  • Receptkönyvben: 57
  • Tegnapi nézettség: 11
  • 7 napos nézettség: 71
  • Össznézettség: 56304
  • Feltöltés dátuma: 2010. augusztus 26.

Ajánló

Italként tokaji aszút ajánlanék hozzá. Megjegyzés: Aki száműzte az életéből a bő olajban történő sütést, kipróbálhatja úgy, hogy csak bepermetezi olajjal, és sütőben sütőrácson süti meg. A fotón van még valami érdekesség, de azt csak erős idegzetűeknek árulhatom el. Másfajta halakból is elkészíthető, pl: süllő, keszeg, harcsa stb. 

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Sült hal?Én csakis így szeretem. Persze ez csak a folyami, hazánkban élő halfajtákra igaz. Életem első évtizedében a hal mindennapos dolognak számított. Nagyapám halász volt, hosszú évekig ez jelentette a család számára a megélhetést. Akkoriban még több hal volt a Bodrogban, sokan foglalkoztak ezzel. Egy-egy fogást néha mázsában számoltak. Kora reggel, amikor nagyapa hazajött a vízről a zsákmánnyal, mindjárt szaladtunk megnézni a halacskákat. Elég hamar megtanultuk felismerni, melyiknek mi a neve. Ezután rövid időn belül el kellett szállítani a halat az átvevő helyre. Ezt gyakran a bicikli csomagtartójára pakolva gyalog kellett végrehajtani. 30 km-t is gyalogoltak ilyenkor nehéz rakománnyal. Bizony kemény munka volt ez akkoriban. Nagyapának mégis ez volt az élete: a folyó...Gyerekkoromban nagyon gyakran ettünk halból készült ételeket. Halászlé, töltött csuka, hal minden mennyiségben. Nagyi amikor halat pucolt, elkértük tőle az úszóhólyagot. Azzal játszottunk,  hogy rátapostunk, és kidurrant. Mi csak pukkantónak hívtuk. Mennyi butaságot kitaláltunk... de ez nagy öröm egy gyereknek. Sütöttünk halat szabad tűzön is, úgy, hogy besóztuk, akácfanyársra húztuk, és a tűz köré szurkáltuk a földbe. Ezt nagyon szerettem, különleges íze volt. Nagyapa kedvenc hala a kárász, ami elég szálkás ugyan, de sűrűn beirdalva, jól átsütve tényleg nagyon finom íze van. Én a törpeharcsát szerettem, azt mindig félretette nagyi nekünk, mert kevés szálka volt benne. A sült hal mindig eszembe juttatja azokat a csodás éveket és a nagyszüleimet.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...