- 10% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 37% Zsír
-
250g ponty191 kcal
-
50g finomliszt182 kcal
-
6 kcal
-
106g napraforgó olaj939 kcal
-
0g só0 kcal
- 10% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 37% Zsír
-
1000g ponty762 kcal
-
200g finomliszt728 kcal
-
23 kcal
-
425g napraforgó olaj3757 kcal
-
0g só0 kcal
- 10% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 37% Zsír
-
61.2g ponty47 kcal
-
12.2g finomliszt45 kcal
-
0.5g fűszerpaprika1 kcal
-
26g napraforgó olaj230 kcal
-
0g só0 kcal
- 10% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 37% Zsír
- 39% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
D vitamin:
Fehérje
-
Összesen 32.2 g
Zsír
-
Összesen 115.4 g
-
Telített zsírsav 16 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 53 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 41 g
-
Koleszterin 99 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 932.4 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 36 mg
-
Kálcium 74 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 58 mg
-
Foszfor 683 mg
-
Nátrium 76 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 39.2 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 120.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 63 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 45 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 1482 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 36 micro
-
Kolin: 104 mg
-
Retinol - A vitamin: 14 micro
-
α-karotin 12 micro
-
β-karotin 523 micro
-
β-crypt 124 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 388 micro
- 10% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 37% Zsír
- 39% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
D vitamin:
Fehérje
-
Összesen 128.8 g
Zsír
-
Összesen 461.6 g
-
Telített zsírsav 62 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 211 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 165 g
-
Koleszterin 396 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3729.6 g
-
Cink 11 mg
-
Szelén 144 mg
-
Kálcium 294 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 232 mg
-
Foszfor 2731 mg
-
Nátrium 303 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 156.9 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 482.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 251 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 9 micro
-
E vitamin: 181 mg
-
C vitamin: 10 mg
-
D vitamin: 5928 micro
-
K vitamin: 31 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 13 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 146 micro
-
Kolin: 415 mg
-
Retinol - A vitamin: 54 micro
-
α-karotin 48 micro
-
β-karotin 2093 micro
-
β-crypt 495 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1552 micro
- 10% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 37% Zsír
- 39% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
D vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.9 g
Zsír
-
Összesen 28.3 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 13 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 24 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 228.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 18 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 167 mg
-
Nátrium 19 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 9.6 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 29.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 15 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 11 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 363 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 9 micro
-
Kolin: 25 mg
-
Retinol - A vitamin: 3 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 128 micro
-
β-crypt 30 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 95 micro
Hozzávalók
-
1 kg ponty
-
20 dkg finomliszt
-
2 ek fűszerpaprika
-
5 dl napraforgó olaj
-
só ízlés szerint
Elkészítés
- A megtisztított halat felszeleteljük kb 4-5 cm-es szeletekre.
- A patkó alakú szeletet gerincnél keresztben is elvágjuk, könnyebb lesz így kisütni.
- A bőre felőli oldalon beirdaljuk, a vastagabb részeknél mélyebben.
- A halszeleteket besózzuk.
- A lisztet elkeverjük a pirospaprikával.
- Egy serpenyőben odatesszük az olajat melegedni.
- A halszeleteket megforgatjuk a paprikás lisztben, és közvetlen ezután a forró olajba tesszük. Sütéskor figyelni kell arra, hogy az olaj jó forró legyen.
- Miután hirtelen kicsit megpirul, csökkentsük a hőfokot, így a hal belül is szépen átsül.
- Többször forgassuk meg, akkor lesz jó, ha belül fehér a hal húsa, kívül pedig ropogós a bőre. (Ügyeljünk arra, hogy nehogy hirtelen megégjen a liszt rajta, belül meg nyers maradjon.)
- Sütés ideje: 40 perc
- Elkészítettem: 40 alkalommal
- Receptkönyvben: 57
- Tegnapi nézettség: 11
- 7 napos nézettség: 71
- Össznézettség: 56304
- Feltöltés dátuma: 2010. augusztus 26.
Ajánló
Italként tokaji aszút ajánlanék hozzá. Megjegyzés: Aki száműzte az életéből a bő olajban történő sütést, kipróbálhatja úgy, hogy csak bepermetezi olajjal, és sütőben sütőrácson süti meg. A fotón van még valami érdekesség, de azt csak erős idegzetűeknek árulhatom el. Másfajta halakból is elkészíthető, pl: süllő, keszeg, harcsa stb.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- Speciális étrendek:
Sült hal?Én csakis így szeretem. Persze ez csak a folyami, hazánkban élő halfajtákra igaz. Életem első évtizedében a hal mindennapos dolognak számított. Nagyapám halász volt, hosszú évekig ez jelentette a család számára a megélhetést. Akkoriban még több hal volt a Bodrogban, sokan foglalkoztak ezzel. Egy-egy fogást néha mázsában számoltak. Kora reggel, amikor nagyapa hazajött a vízről a zsákmánnyal, mindjárt szaladtunk megnézni a halacskákat. Elég hamar megtanultuk felismerni, melyiknek mi a neve. Ezután rövid időn belül el kellett szállítani a halat az átvevő helyre. Ezt gyakran a bicikli csomagtartójára pakolva gyalog kellett végrehajtani. 30 km-t is gyalogoltak ilyenkor nehéz rakománnyal. Bizony kemény munka volt ez akkoriban. Nagyapának mégis ez volt az élete: a folyó...Gyerekkoromban nagyon gyakran ettünk halból készült ételeket. Halászlé, töltött csuka, hal minden mennyiségben. Nagyi amikor halat pucolt, elkértük tőle az úszóhólyagot. Azzal játszottunk, hogy rátapostunk, és kidurrant. Mi csak pukkantónak hívtuk. Mennyi butaságot kitaláltunk... de ez nagy öröm egy gyereknek. Sütöttünk halat szabad tűzön is, úgy, hogy besóztuk, akácfanyársra húztuk, és a tűz köré szurkáltuk a földbe. Ezt nagyon szerettem, különleges íze volt. Nagyapa kedvenc hala a kárász, ami elég szálkás ugyan, de sűrűn beirdalva, jól átsütve tényleg nagyon finom íze van. Én a törpeharcsát szerettem, azt mindig félretette nagyi nekünk, mert kevés szálka volt benne. A sült hal mindig eszembe juttatja azokat a csodás éveket és a nagyszüleimet.