Sült oldalas, ahogy nagyanyáink készítették
- 14% Fehérje
- 0% Szénhidrát
- 33% Zsír
-
313g sertésoldalas606 kcal
-
6g só0 kcal
-
2g fekete bors5 kcal
-
2g köménymag0 kcal
-
125g pecsenyezsír282 kcal
- 14% Fehérje
- 0% Szénhidrát
- 33% Zsír
-
1250g sertésoldalas2424 kcal
-
22g só0 kcal
-
8g fekete bors20 kcal
-
8g köménymag0 kcal
-
500g pecsenyezsír1128 kcal
- 14% Fehérje
- 0% Szénhidrát
- 33% Zsír
-
69.9g sertésoldalas136 kcal
-
1.2g só0 kcal
-
0.4g fekete bors1 kcal
-
0.4g köménymag0 kcal
-
28g pecsenyezsír63 kcal
- 14% Fehérje
- 0% Szénhidrát
- 33% Zsír
- 53% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 34 g
Zsír
-
Összesen 82.5 g
-
Telített zsírsav 29 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 33 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 12 g
-
Koleszterin 205 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2758.9 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 48 mg
-
Kálcium 43 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 38 mg
-
Foszfor 312 mg
-
Nátrium 2309 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1.3 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 131 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 231 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 0 micro
-
Kolin: 146 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 6 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 9 micro
- 14% Fehérje
- 0% Szénhidrát
- 33% Zsír
- 53% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 136.2 g
Zsír
-
Összesen 330 g
-
Telített zsírsav 115 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 131 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 49 g
-
Koleszterin 819 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 11035.4 g
-
Cink 22 mg
-
Szelén 193 mg
-
Kálcium 172 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 154 mg
-
Foszfor 1246 mg
-
Nátrium 9237 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 5.1 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 523.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2 micro
-
B6 vitamin: 5 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 924 micro
-
K vitamin: 13 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 41 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1 micro
-
Kolin: 585 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 25 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 2 micro
-
Lut-zea 36 micro
- 14% Fehérje
- 0% Szénhidrát
- 33% Zsír
- 53% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.6 g
Zsír
-
Összesen 18.5 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 46 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 617.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 10 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 70 mg
-
Nátrium 517 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 0.3 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 29.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 52 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 0 micro
-
Kolin: 33 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2 micro
-
Nosalty kipróbálta
-
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Hozzávalók
-
1.3 kg sertésoldalas
-
22 g só
-
8 g fekete bors
-
8 g köménymag
-
500 g pecsenyezsír
Elkészítés
- Elsőként az oldalast vágjuk fel a csontok mentén tetszés szerinti darabokra. A magam részéről a vastagabb részeknél csontonként darabolom, ahol vékonyabb az oldalas, ott két csontra esik a darabolás. Sózzuk, borsozzuk a húsokat. Alaposan végezzük el az ízesítést, hiszen bő zsiradékban fogjuk sütni az oldalast. A legjobb, ha állni hagyjuk fél, jobb esetben egy órát.
- Ha van pecsenyezsírunk, a legjobb választás, ha nincs (akkor a sütést követően már lesz), használjunk mangalica zsírt vagy házi zsírt, amit tegyünk egy sütőtepsibe, és egyenletesen osszuk el.
- A zsírra fektessük rá az oldalas-darabokat, majd szórjuk meg tetejüket köménymaggal. Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe. Egy óra elteltével a darabokat fordítsuk meg a tepsiben úgy, hogy az alsó felük nézzen felfelé, és süssük további 30 percet. Ennél a fázisnál adhatunk egy csavart az ízeknek, ha a húsok tetejére zúzott fokhagymát teszünk, és azzal együtt fejezzük be a sütést.
- Ellenőrizzük egy húsvillával, hogy megfelelően puha-e a sült, majd a zsírból szedjük egy tálra.
- Azonnal fogyasztható tetszés szerinti körettel.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 30x20x5
- Sütés ideje: 90 perc
- Elkészítettem: 40 alkalommal
- Receptkönyvben: 1013
- Tegnapi nézettség: 223
- 7 napos nézettség: 1764
- Össznézettség: 1371513
- Feltöltés dátuma: 2017. január 25.
Ajánló
A sült oldalast melegen általában burgonyakörettel és házi savanyúsággal, esetleg párolt-sült savanyú káposztával tálaljuk. Aki a hideg oldalast kedveli, fogyaszthatja friss házi kenyérrel, zöldségekkel (paprika, paradicsom, vajretek, stb.) vagy kevert salátákkal.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Manapság sokan fordulunk újabb trendek felé a gasztronómiában, ezáltal hajlamosak vagyunk megfeledkezni a régi idők házias ízeiről és a készítés egyszerű módozatairól. Ebben a receptemben nagyanyáink korába térek vissza, és bemutatom, milyen egyszerűen készíthetünk oldalasból egy remek, ízletes sültet. Elkészítése nagyon hasonló a divatos konfitáláshoz, habár ezzel a módszerrel a húsok nem merülnek el teljesen a zsiradékban. Ezzel együtt mégis kifogástalan, omlós textúrát adhatunk a sültnek.