Sült hekk Kornéltól
- 11% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 41% Zsír
-
300g heck270 kcal
-
20g finomliszt73 kcal
-
6 kcal
-
0g só0 kcal
-
213g napraforgó olaj1879 kcal
- 11% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 41% Zsír
-
600g heck540 kcal
-
40g finomliszt146 kcal
-
11 kcal
-
0g só0 kcal
-
425g napraforgó olaj3757 kcal
- 11% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 41% Zsír
-
56.1g heck51 kcal
-
3.7g finomliszt14 kcal
-
0.4g fűszerpaprika1 kcal
-
0g só0 kcal
-
39.8g napraforgó olaj351 kcal
- 11% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 41% Zsír
- 46% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 57.3 g
Zsír
-
Összesen 216.9 g
-
Telített zsírsav 28 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 99 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 79 g
-
Koleszterin 201 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1242.5 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 103 mg
-
Kálcium 152 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 71 mg
-
Foszfor 694 mg
-
Nátrium 218 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 16.3 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 243.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 139 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 7 micro
-
E vitamin: 89 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 171 micro
-
K vitamin: 13 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 45 micro
-
Kolin: 198 mg
-
Retinol - A vitamin: 90 micro
-
α-karotin 12 micro
-
β-karotin 523 micro
-
β-crypt 124 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 382 micro
- 11% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 41% Zsír
- 46% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 114.6 g
Zsír
-
Összesen 433.8 g
-
Telített zsírsav 57 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 198 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 158 g
-
Koleszterin 402 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2485.1 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 206 mg
-
Kálcium 303 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 142 mg
-
Foszfor 1388 mg
-
Nátrium 436 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 32.7 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 486.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 279 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 14 micro
-
E vitamin: 178 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 342 micro
-
K vitamin: 27 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 90 micro
-
Kolin: 396 mg
-
Retinol - A vitamin: 180 micro
-
α-karotin 24 micro
-
β-karotin 1046 micro
-
β-crypt 247 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 765 micro
- 11% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 41% Zsír
- 46% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 10.7 g
Zsír
-
Összesen 40.6 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 19 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 15 g
-
Koleszterin 38 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 232.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 19 mg
-
Kálcium 28 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 130 mg
-
Nátrium 41 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 3.1 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 45.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 26 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 17 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 32 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 8 micro
-
Kolin: 37 mg
-
Retinol - A vitamin: 17 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 98 micro
-
β-crypt 23 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 72 micro
Hozzávalók
-
60 dkg heck
-
2 púpozott ek finomliszt
-
só ízlés szerint
-
5 dl napraforgó olaj
Elkészítés
- A fagyasztott halat engedjük ki. Ezt szobahőmérsékleten végezzük, ne használjunk meleg vizet vagy mikrót a folyamat gyorsítására. Számoljunk jó néhány órát az olvasztásra, a készítés előtt ezt bele kell kalkulálnunk a szükséges időbe.
- Ellenőrizzük, hogy a halat megtisztították-e, pikkelyeit megfelelően eltávolították. A megtisztított halat vágjuk fel végig a hasi részen, ha maradt benne belsőség távolítsuk el. Majd az oldalait kb. fél centis osztásokkal irdaljuk be. Ha ez kész, alaposan sózzuk be, ügyelve, hogy jusson a hasüregbe, valamint a beirdalt részeken is jól dörzsöljük be.
- Egy tányéron vagy tálcán keverjük össze a lisztet fűszerpaprikával. Ebbe forgassuk meg alaposan a halakat közvetlenül a sütés előtt.
- Hevítsünk olajat egy edényben. A mennyisége akkor jó, ha a halat ellepi sütéskor, a hőmérséklete pedig akkor, ha egy belemártott fogpiszkáló habzani kezd. A megfelelő hőfok elérésekor tegyük bele a halakat, majd kissé vegyük le a gázlángot. Forgassuk a halakat egyik oldalról a másikra gyakran (kb. 2 percenként). Összességében -a hal méretétől függően is- kb. negyedóra alatt készül el a hal. Ekkor már nem lesz belül sem étvágyrontóan félig sült, rosszabb esetben nyálkás, amit gyakran tapasztalhatunk a halsütőknél, az erőltetett, nem megfelelő ideig tartó sütésnek köszönhetően.
- Az elkészült halat fogyaszthatjuk magában akár friss citromlével is, illetve friss vagy majonézes salátákkal, esetleg citromos vagy lime-os majonéz mártással, tartár vagy hollandi mártással.
- Sütés hőfoka: 170 °C
- Sütés ideje: 15 perc
- Receptkönyvben: 635
- Tegnapi nézettség: 18
- 7 napos nézettség: 109
- Össznézettség: 311030
- Feltöltés dátuma: 2013. november 22.
Ajánló
Kitűnő családi ebéd vagy vacsora, gyerekek is előszeretettel fogyasztják.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
A balatoni halsütők kínálatában majdnem mindegyikben megtaláljuk a sült Heck (Hekk, Hake, stb.) elnevezésű halat. Olyannyira elterjedt, hogy talán sokan közülünk hajlamosak azt gondolni, hogy a "balatoni" hekk a balatonban él, holott ez távolról sem igaz. Az Atlanti-óceán lakója, és leginkább Argentína partjainál halásszák, hazánkba már csak fagyasztott állapotban, mint törzs, vagy mint filé érkezik. Fehér, szálka nélküli ízletes húsa azonban tömegek kedvencévé tette, gyerekek és felnőttek is egyaránt fogyaszthatják. Kevés azonban az igazán jól elkészített sült hal belőle, melynek többféle oka is lehet, azonban nem tisztem ezen okokat firtatni, inkább megosztom azt a receptet, melyet magam is egy valamikori uszálykormányostól tanultam, és eddig még halsütéskor mindig bevált.