Sült fagylalt marcipánnal és málnával
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 9% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 15% Zsír
A vanília fagyihoz (1 csészényi mennyiség)
A piskótalaphoz
-
28g tojás35 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
19 kcal
-
0g só0 kcal
-
2g citromhéj1 kcal
-
8g finomliszt27 kcal
-
4g víz0 kcal
A habokhoz
-
10g tojássárgája32 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
2g citromlé0 kcal
-
2g málna1 kcal
A marcipánhoz
-
100g marcipán462 kcal
Összesen
720
kcal
- 9% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 15% Zsír
A vanília fagyihoz (1 csészényi mennyiség)
-
10g cukor39 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
0 kcal
-
28g tojás35 kcal
-
0g só0 kcal
-
100g tej56 kcal
-
8g málna4 kcal
A piskótalaphoz
-
55g tojás69 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
0g só0 kcal
-
3g citromhéj1 kcal
-
15g finomliszt55 kcal
-
8g víz0 kcal
A habokhoz
-
20g tojássárgája64 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
3g citromlé1 kcal
-
4g málna2 kcal
A marcipánhoz
-
200g marcipán924 kcal
Összesen
1444
kcal
- 9% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 15% Zsír
A vanília fagyihoz (1 csészényi mennyiség)
-
2g cukor8 kcal
-
8 kcal
-
0.3g vanília kivonat0 kcal
-
5.4g tojás7 kcal
-
0g só0 kcal
-
19.8g tej11 kcal
-
1.6g málna1 kcal
A piskótalaphoz
-
10.9g tojás14 kcal
-
2g cukor8 kcal
-
8 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.6g citromhéj0 kcal
-
3g finomliszt11 kcal
-
1.6g víz0 kcal
A habokhoz
-
4g tojássárgája13 kcal
-
4g cukor15 kcal
-
0.6g citromlé0 kcal
-
0.8g málna0 kcal
A marcipánhoz
-
39.6g marcipán183 kcal
Összesen
287
kcal
- 9% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 25% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 15.5 g
Zsír
-
Összesen 28.2 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 244 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 338.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 19 mg
-
Kálcium 95 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 8 mg
-
Foszfor 121 mg
-
Nátrium 92 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 96.4 g
-
Cukor 86 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 45.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 96 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 52 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 35 micro
-
Kolin: 190 mg
-
Retinol - A vitamin: 95 micro
-
α-karotin 5 micro
-
β-karotin 10 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 302 micro
Összesen
720
kcal
- 9% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 25% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 31 g
Zsír
-
Összesen 56.5 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 487 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 676.4 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 39 mg
-
Kálcium 191 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 242 mg
-
Nátrium 184 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 192.8 g
-
Cukor 171 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 91 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 193 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 103 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 71 micro
-
Kolin: 381 mg
-
Retinol - A vitamin: 190 micro
-
α-karotin 10 micro
-
β-karotin 19 micro
-
β-crypt 15 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 604 micro
Összesen
1444
kcal
- 9% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 25% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.1 g
Zsír
-
Összesen 11.2 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 96 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 133.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 38 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 3 mg
-
Foszfor 48 mg
-
Nátrium 36 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 38.2 g
-
Cukor 34 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 18 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 38 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 14 micro
-
Kolin: 75 mg
-
Retinol - A vitamin: 38 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 4 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 120 micro
Összesen
287
kcal
Hozzávalók
A vanília fagyihoz (1 csészényi mennyiség)
-
1 dkg cukor
-
1 dkg vaníliás cukor
-
0.5 kávéskanál vanília kivonat
-
0.5 db tojás
-
1 dl tej
-
8 g málna
A piskótalaphoz
-
1 db tojás
-
1 ek cukor
-
1 ek vaníliás cukor
-
1 evőkanál finomliszt
A habokhoz
-
1 db tojássárgája
-
2 ek cukor
-
1 teáskanál citromlé
-
4 g málna
A marcipánhoz
Elkészítés
A vanília fagyihoz (1 csészényi mennyiség)
- A vanília fagyihoz atojást, cukrokat, a sót és a vanília eszenciát kikeverjük (szinte fehér színű legyen), majd hozzáadjuk a tejet, és jól elkeverjük benne.
- Beletöltjük a csészébe (6 cm átmérőjű, 5 cm magas, 75 ml űrtartalmú kávéscsésze), s csészénként hozzáadunk 3 szem málnát (lehet fagyott is, úgyis az egész meg fog fagyni), 2 szem málnát pépesre keverünk, s azt is hozzáadjuk.
- Az egészet egy éjszakára hűtőbe tesszük.Másnap a csészékre meleg vizet engedünk, kivesszük belőle a fagyikat, kistányérra tesszük, s addig, amíg nincs rá szükség, így fagyasztjuk tovább.
- A piskóta atojást szétválasztjuk, majd a fehérjéből kemény habot verünk. A sárgáját kikeverjük a cukrokkal, a sóval, vízzel, citromhéjjal. Ha ez kész, hozzáadjuk a lisztet, és azt is jól elkeverjük benne. Majd széles mozdulatokkal a habot is elkeverjük benne.
- Majd egy sütőlappal bélelt tűzálló tálba öntjük, és előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. Az a lényeg, hogy kb. 1 cm vastag piskótánk legyen.
- A habokhoz atojás sárgáját 2 tálba osztjuk. Mindkettőhöz hozzáadjuk a cukrot. Az egyikbe tesszük a citromlevet, a másikba pedig a málnaszemeket, s mindkettőt kemény habbá verjük. Amíg nem dolgozunk vele, betesszük a hűtőbe, hogy kemény maradjon.
- Amíg a piskóta sül, addig a marcipánt 0,5 cm vastagra nyújtjuk, mert így könnyen formálható. Ha a piskóta kihűlt, egy 8 cm-es pogácsaszaggatóval 2 kört vágunk ki belőle. Mindkettő tetejére a marcipánból kivágunk 1-1 db 6 cm átmérőjű kört egy 6 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval.
- Majd a marcipánt újra összegyúrjuk és kinyújtjuk, s ekkor kivágunk belőle 2 kört a 8 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval.
- Kivesszük a hűtőből a fagyikat, és egyenként ráhelyezzük a 6 cm átmérőjű marcipán körökre. Majd a tetejükre rakjuk a 8 cm átmérőjű marcipán köröket, s óvatosan lehúzzuk őket úgy, hogy összeérjenek a fagyi alatti marcipán körrel.
- Ekkor a sütőt elkezdjük melegíteni 225 fokra.
- Kivesszük a hűtőből a kétfajta habot, s habnyomóba, vagy ha az nincs, akkor egy nylon zacskónak kivágjuk az egyik csücskét, s a nylon zacskóba téve elkezdjük a kis tornyunkat bedolgozni habbal úgy, hogy az egészet elfedje, még a piskótát is. Ezt úgy csináljuk, hogy lentről felfelé haladva, kör alakban nyomjuk a habot a toronyra. Körbe-körbe. Alulra tegyük a málnásat, felülre a citromos habot.
- Amikor kész, 5 percre betesszük a 225 fokos sütőbe, addig, amíg a fehér hab elkezd barnulni.
- Ezután kivesszük, és még melegen fogyasztjuk.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Tepsi mérete: 23X17
- Sütés ideje: 10 perc
- Receptkönyvben: 37
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 4417
- Feltöltés dátuma: 2012. január 22.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
NS
17513 recept
Sokfajta finom édességet ettem már, de ez benne van elsők között. Onnan jött az ötlet, hogy a napokban vanília fagyit ettem meleg málnaöntettel. Gondoltam, miért is ne? Legyen hideg és meleg együtt...csak egy kicsit másképp.