Sózott sült máj Mikibácsitól
- 19% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 19% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 14% Zsír
-
500g sertésmáj670 kcal
-
5g majoranna14 kcal
-
8g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
100g tej56 kcal
-
20g fokhagyma27 kcal
-
0g zsálya0 kcal
-
30g napraforgó olaj265 kcal
-
30g sertészsír271 kcal
- 19% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 14% Zsír
-
72.2g sertésmáj97 kcal
-
0.7g majoranna2 kcal
-
1.2g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
14.4g tej8 kcal
-
2.9g fokhagyma4 kcal
-
0g zsálya0 kcal
-
4.3g napraforgó olaj38 kcal
-
4.3g sertészsír39 kcal
- 19% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 63% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
-
Kolin:
Fehérje
-
Összesen 27.9 g
Zsír
-
Összesen 20.2 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 383 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1475.7 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 67 mg
-
Kálcium 73 mg
-
Vas 30 mg
-
Magnézium 28 mg
-
Foszfor 371 mg
-
Nátrium 898 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 6.3 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 91.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 8133 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 33 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 34 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 19 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 269 micro
-
Kolin: 5 mg
-
Retinol - A vitamin: 8128 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 60 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 24 micro
- 19% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 63% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
-
Kolin:
Fehérje
-
Összesen 111.7 g
Zsír
-
Összesen 80.7 g
-
Telített zsírsav 23 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 30 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 19 g
-
Koleszterin 1534 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5902.6 g
-
Cink 29 mg
-
Szelén 266 mg
-
Kálcium 293 mg
-
Vas 121 mg
-
Magnézium 112 mg
-
Foszfor 1483 mg
-
Nátrium 3593 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 25.3 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 366.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 32530 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 130 micro
-
E vitamin: 13 mg
-
C vitamin: 135 mg
-
D vitamin: 31 micro
-
K vitamin: 33 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 15 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 77 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1074 micro
-
Kolin: 21 mg
-
Retinol - A vitamin: 32510 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 241 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 98 micro
- 19% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 63% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
-
Kolin:
Fehérje
-
Összesen 16.1 g
Zsír
-
Összesen 11.6 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 221 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 851.7 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 38 mg
-
Kálcium 42 mg
-
Vas 17 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 214 mg
-
Nátrium 518 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 3.7 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 52.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 4694 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 19 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 19 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 155 micro
-
Kolin: 3 mg
-
Retinol - A vitamin: 4691 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 35 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 14 micro
Hozzávalók
-
500 g sertésmáj
-
5 g majoranna
-
1 kávéskanál bors
-
1 dl tej
-
30 ml napraforgó olaj
Elkészítés
- A májszeleteket alaposan besózzuk, borsozzuk, rászórjuk a morzsolt majorannát, két zsályalevelet és a darabolt fokhagymát. Felöntjük a tejjel (vagy a kukorica-italporos vízzel), és ráöntünk 30ml (1 ek.) olajat. Lefedve hűtőben tartjuk minimum 1 órát, én inkább egy éjszakát szoktam.
- A serpenyőben zsírt forrósítunk, beletesszük a májszeleteket, egy-egy percig sütjük mindkét oldalát. Beledobjuk a két zsályalevelet is.
- Utána a hőfokot mérsékeljük, fedővel fedjük a serpenyőt, és a szelet vastagságától függően 10-12 perc alatt készre sütjük. A szelet belső hőmérséklete a 72 C fokot érje el, ekkor már nem piros a belseje. Ha 80 C fok fölé megy, akkor viszont kezd keseredni. Amikor kész, vegyük ki tányérra, ne hagyjuk tovább melegen a serpenyőben.
- Sütés ideje: 15 perc
- Elkészítettem: 4 alkalommal
- Receptkönyvben: 20
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 4204
- Feltöltés dátuma: 2017. március 26.
Ajánló
Krumplipürével fogyasztjuk, savanyúsággal. Ha nem vezetünk, akkor valami könnyű vörösbor passzol hozzá. Nem véletlen, hogy a pácban és a serpenyőben is van zsályalevél, más az íze a pácoláskor és más a sütéskor.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- Speciális étrendek:
A dietetikusok ajánlása szerint együnk májat hetente, ez segít megőrizni egészségünket. Ezenkívül a sertésmáj most nálunk 380 Ft kilónként, tehát intenzíven pénztárcabarát alapanyag. De nem mindegy az íze és főként az állaga. Jól ismerem a cipőtalp keménységű, rágós májszeletet, ezt akartam elkerülni. Megnéztem, hogy a sózás és tejes pácolás után, ha egészben sütöm a vastag májszeletet, akkor is puha marad-e? A rövid válasz: igen. A pácolás tej helyett kukorica-italporral is működik, tehát tejérzékenyek is elkészíthetik ezzel a módszerrel a májat. Megéri rászánni az időt.