r
Nosalty Logó

Sózott sült máj Mikibácsitól

0,0

0 ÉRTÉKELÉS0 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Mikibácsi
Sózott sült máj Mikibácsitól
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

326
Kalória
27.9g
Fehérje
6.3g
Szénhidrátok
20.2g
Zsír
91.6g
Víz
383.4g
Koleszterin
598.3mg
Rost
1.1g
Cukor
  • 19% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 14% Zsír
Összesen 326 kcal
  • 19% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 14% Zsír
Összesen 1303 kcal
  • 19% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 14% Zsír
Összesen 188 kcal
  • 19% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 63% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:
  • Kolin:

Fehérje

  • Összesen
    27.9 g

Zsír

  • Összesen
    20.2 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    383 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1475.7 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    67 mg
  • Kálcium
    73 mg
  • Vas
    30 mg
  • Magnézium
    28 mg
  • Foszfor
    371 mg
  • Nátrium
    898 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    6.3 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    91.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    8133 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    33 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    34 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    19 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    269 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    8128 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    60 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    24 micro
Összesen 326 kcal
  • 19% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 63% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:
  • Kolin:

Fehérje

  • Összesen
    111.7 g

Zsír

  • Összesen
    80.7 g
  • Telített zsírsav
    23 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    30 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    19 g
  • Koleszterin
    1534 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5902.6 g
  • Cink
    29 mg
  • Szelén
    266 mg
  • Kálcium
    293 mg
  • Vas
    121 mg
  • Magnézium
    112 mg
  • Foszfor
    1483 mg
  • Nátrium
    3593 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    25.3 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    366.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    32530 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    130 micro
  • E vitamin:
    13 mg
  • C vitamin:
    135 mg
  • D vitamin:
    31 micro
  • K vitamin:
    33 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    15 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    77 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1074 micro
  • Kolin:
    21 mg
  • Retinol - A vitamin:
    32510 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    241 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    98 micro
Összesen 1303 kcal
  • 19% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 63% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:
  • Kolin:

Fehérje

  • Összesen
    16.1 g

Zsír

  • Összesen
    11.6 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    221 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    851.7 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    38 mg
  • Kálcium
    42 mg
  • Vas
    17 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    214 mg
  • Nátrium
    518 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3.7 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    52.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4694 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    19 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    19 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    155 micro
  • Kolin:
    3 mg
  • Retinol - A vitamin:
    4691 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    35 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    14 micro
Összesen 188 kcal

Elkészítés

  1. A májszeleteket alaposan besózzuk, borsozzuk, rászórjuk a morzsolt majorannát, két zsályalevelet és a darabolt fokhagymát. Felöntjük a tejjel (vagy a kukorica-italporos vízzel), és ráöntünk 30ml (1 ek.) olajat. Lefedve hűtőben tartjuk minimum 1 órát, én inkább egy éjszakát szoktam.
  2. A serpenyőben zsírt forrósítunk, beletesszük a májszeleteket, egy-egy percig sütjük mindkét oldalát. Beledobjuk a két zsályalevelet is.
  3. Utána a hőfokot mérsékeljük, fedővel fedjük a serpenyőt, és a szelet vastagságától függően 10-12 perc alatt készre sütjük. A szelet belső hőmérséklete a 72 C fokot érje el, ekkor már nem piros a belseje. Ha 80 C fok fölé megy, akkor viszont kezd keseredni. Amikor kész, vegyük ki tányérra, ne hagyjuk tovább melegen a serpenyőben.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 perc
  • Sütés ideje: 15 perc

A dietetikusok ajánlása szerint együnk májat hetente, ez segít megőrizni egészségünket. Ezenkívül a sertésmáj most nálunk 380 Ft kilónként, tehát intenzíven pénztárcabarát alapanyag. De nem mindegy az íze és főként az állaga. Jól ismerem a cipőtalp keménységű, rágós májszeletet, ezt akartam elkerülni. Megnéztem, hogy a sózás és tejes pácolás után, ha egészben sütöm a vastag májszeletet, akkor is puha marad-e? A rövid válasz: igen. A pácolás tej helyett kukorica-italporral is működik, tehát tejérzékenyek is elkészíthetik ezzel a módszerrel a májat. Megéri rászánni az időt.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Húsvéti sárgatúró

Nyírségi - hajdúsági étel, nálunk húsvéti hagyomány. Mióta eszemet tudom, ismerem ezt a finomságot... :) A templomi szentelésnél a sonka, a kolbász, a kalács és a bor mellett ez az ...

Foszlós kalács húsvéti sonkához

Kihagyhatatlan Húsvétkor! Ha nem sonkához kell, és más az alkalom, akkor csak 8 g sót használjunk, és mazsolát is tehetünk bele. Kellemes Húsvétot kívánok mindenkinek!

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!