Sós-rozmaringos, sárgabarackos lepény
- 3% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 14% Zsír
A tészta
-
30g finomliszt109 kcal
-
20g vaj143 kcal
-
10g xilit24 kcal
-
2g tejföl4 kcal
-
0g só0 kcal
Töltelék
-
70g sárgabarack31 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g rozmaring0 kcal
-
0g citromhéj0 kcal
Sütés
- 3% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 14% Zsír
A tészta
-
300g finomliszt1092 kcal
-
200g vaj1434 kcal
-
100g xilit240 kcal
-
20g tejföl40 kcal
-
0g só0 kcal
Töltelék
-
700g sárgabarack312 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g rozmaring0 kcal
-
2g citromhéj1 kcal
Sütés
- 3% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 14% Zsír
A tészta
-
22.7g finomliszt83 kcal
-
15.1g vaj108 kcal
-
7.6g xilit18 kcal
-
1.5g tejföl3 kcal
-
0g só0 kcal
Töltelék
-
53g sárgabarack24 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g rozmaring0 kcal
-
0.2g citromhéj0 kcal
Sütés
- 3% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 53% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 4.2 g
Zsír
-
Összesen 17.2 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 44 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 103.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 20 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 54 mg
-
Nátrium 4 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 36.1 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 64.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 202 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 14 micro
-
Kolin: 9 mg
-
Retinol - A vitamin: 137 micro
-
α-karotin 12 micro
-
β-karotin 744 micro
-
β-crypt 68 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 63 micro
- 3% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 53% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 42.3 g
Zsír
-
Összesen 171.6 g
-
Telített zsírsav 104 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 49 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 442 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1034.3 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 105 mg
-
Kálcium 201 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 137 mg
-
Foszfor 537 mg
-
Nátrium 41 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 360.7 g
-
Cukor 62 mg
-
Élelmi rost 21 mg
VÍZ
-
Összesen 646.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2018 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 11 mg
-
C vitamin: 68 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 37 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 144 micro
-
Kolin: 91 mg
-
Retinol - A vitamin: 1366 micro
-
α-karotin 124 micro
-
β-karotin 7443 micro
-
β-crypt 678 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 635 micro
- 3% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 53% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 3.2 g
Zsír
-
Összesen 13 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 33 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 78.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 15 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 41 mg
-
Nátrium 3 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 27.3 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 48.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 153 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 11 micro
-
Kolin: 7 mg
-
Retinol - A vitamin: 103 micro
-
α-karotin 9 micro
-
β-karotin 563 micro
-
β-crypt 51 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 48 micro
Hozzávalók
A tészta
-
30 dkg finomliszt
-
20 dkg vaj
-
1 ek tejföl
-
1 csipet só
Töltelék
-
70 dkg sárgabarack
-
2 csipet só
-
2 csipet rozmaring
-
1 tk citromhéj
Sütés
Elkészítés
A tészta
- A lisztet a cukorral (vagy édesítőszerrel) együtt egy tálba tesszük, hozzáadjuk a csipetnyi sót, és elkeverjük. Ezután hozzá reszeljük a hideg vajat.
- A vajat és a lisztes keveréket apránként a tenyerünk között elmorzsoljuk, míg az egész vajjal el nem dolgozzuk, és egy finom morzsás tésztát nem kapunk. Ekkor hozzátesszük az evőkanál tejfölt, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát, hogy a vaj a lehető legkevésbé olvadjon fel.
- A kész tésztát folpackba csomagolva betesszük a hűtőszekrénybe legalább egy órára (ha több, az még jobb) pihentetni.
Töltelék
- A barackokat megmossuk, kimagozzuk, majd a felezett barackokat még félbevágjuk (negyedeljük). Ízlés szerint befűszerezzük a sóval, rozmaringgal és a szárított citromhéjjal, összekeverjük, és állni hagyjuk.
Sütés
- A pihentetett tésztát kivesszük a hűtőből és a fóliából, majd egy deszkán elkezdjük kinyújtani. Ha kicsit ragadna a deszkához, vagy a sodrófához, ezen liszttel tudunk segíteni. A tésztát kb 3-4 mm vastagra nyújtjuk.
- A kinyújtott tésztát átemeljük a sütőformába, és kibéleljük vele (körbenyomkodjuk). Az alját villával megszurkáljuk. A sütőforma szélén túllógó tésztával több dolgot is kezdhetünk. Rajta hagyhatjuk, és miután megtöltöttük, ráhajtjuk a közepére, körbevágjuk, és újragyúrva kinyújtjuk, és a végén a tetejére tesszük (én így tettem), vagy a levágott tésztából rácsokat sodrunk, stb.
- A barackokat beletöltjük a tésztával bélelt sütőformába. Vagy csak ömlesztjük, vagy mintát rakunk ki belőle, ahogy nekünk tetszik :)
- Előmelegített 180 fokos sütőbe tesszük hőlégkeverésre, és 30-35 percig sütjük. Fontos, hogy ne süssük túl a tésztát. Ha elkezd picit barnulni, akkor már jó is, vegyük ki, és hagyjuk rácson kihűlni, mielőtt felszelnénk. A tetejére tehetünk akár porcukrot vagy egyéb díszítést, ahogy nekünk tetszik :)
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 26
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 11
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 637
- Feltöltés dátuma: 2019. augusztus 05.
Ajánló
A xilittel készített tésztával nem egyszerű dolgozni. Nem oldódik el, kristályos marad, és kicsit "széttúrja" a tésztát. Ha cukor nélkül akarja valaki elkészíteni, inkább más édesítőt ajánlok hozzá.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
A pite egy négy évszakos és egész napos találmány. Olyan nincs, hogy nincs miből pitét sütni :) Egy omlós tészta, egy zamatos töltelék, egy kevés idő, és már kész is! Az idei sárgabaracktermés utolsó darabjait szedtem le a fáról, nem lett egy tállal, és úgy gondoltam, nem is lehetne méltóbb sorsuk, mint egy ilyen igazi, nyári csemegévé válni :) A hozzávalók egy 26 cm-es pitéhez elegendők, én kisebb, 18 cm-es papír sütőformában sütöttem, így ebből az adagból kettő is kijön. A kisebb pite könnyebben ajándékozható, egyszerre akár kétféle is készíthető belőle ugyanannyi idő alatt, és tök szexi.