Sós-ecetes burgonyakrémleves krumplihéjcsipsszel
- 9% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
83g burgonya48 kcal
-
15g vöröshagyma5 kcal
-
3 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
72g fehérbab239 kcal
-
17g habtejszín49 kcal
-
0 kcal
-
17g almaecet4 kcal
-
1g olívaolaj4 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
1g kapor1 kcal
-
167g zöldség alaplé12 kcal
- 9% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
500g burgonya289 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
160g halványító zeller20 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
430g fehérbab1432 kcal
-
100g habtejszín292 kcal
-
0 kcal
-
100g almaecet21 kcal
-
3g olívaolaj27 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
7g kapor3 kcal
-
1000g zöldség alaplé70 kcal
- 9% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
20.8g burgonya12 kcal
-
3.8g vöröshagyma1 kcal
-
6.7g halványító zeller1 kcal
-
0.4g fokhagyma1 kcal
-
17.9g fehérbab60 kcal
-
4.2g habtejszín12 kcal
-
0 kcal
-
4.2g almaecet1 kcal
-
0.1g olívaolaj1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0.3g kapor0 kcal
-
41.7g zöldség alaplé3 kcal
- 9% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 59% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 18.8 g
Zsír
-
Összesen 6.4 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 19 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1241.4 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 210 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 157 mg
-
Foszfor 275 mg
-
Nátrium 576 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 57.3 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 13 mg
VÍZ
-
Összesen 120.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 56 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 16 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 13 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 301 micro
-
Kolin: 60 mg
-
Retinol - A vitamin: 46 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 75 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 74 micro
- 9% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 59% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 112.9 g
Zsír
-
Összesen 38.3 g
-
Telített zsírsav 21 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 111 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7448.2 g
-
Cink 18 mg
-
Szelén 59 mg
-
Kálcium 1258 mg
-
Vas 49 mg
-
Magnézium 945 mg
-
Foszfor 1652 mg
-
Nátrium 3453 mg
-
Réz 5 mg
-
Mangán 9 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 343.7 g
-
Cukor 21 mg
-
Élelmi rost 77 mg
VÍZ
-
Összesen 722.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 337 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 93 mg
-
D vitamin: 23 micro
-
K vitamin: 78 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1806 micro
-
Kolin: 362 mg
-
Retinol - A vitamin: 274 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 449 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 441 micro
- 9% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 59% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.7 g
Zsír
-
Összesen 1.6 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 5 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 310.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 52 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 39 mg
-
Foszfor 69 mg
-
Nátrium 144 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 14.3 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 30.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 14 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 75 micro
-
Kolin: 15 mg
-
Retinol - A vitamin: 11 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 19 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 18 micro
Hozzávalók
-
1 közepes fej vöröshagyma
-
4 közepes szár halványító zeller
-
3 gerezd fokhagyma
-
1 teáskanál fűszerpaprika
-
1 dl almaecet
-
3 ml olívaolaj
-
só ízlés szerint
-
fekete bors ízlés szerint
Elkészítés
- Tisztítsunk meg, majd vágjunk apróra 1 nagy vöröshagymát és 4 nagy zellerszárat. Törjünk össze és pucoljunk meg 3 gerezd fokhagymát (késes aprítógépben is finomra apríthatjuk).
- Hevítsünk fel 3 evőkanál olíva- vagy növényi olajat egy nagyobb fazékban közepes lángon, amíg csillogó nem lesz. Adjuk hozzá a hagymás-zellerszáras keveréket, ízlés szerint sót és frissen őrölt fekete borsot. Kezdjük el párolni gyakran kevergetve, amíg a zöldségek megpuhulnak, de nem barnulnak meg, körülbelül 8 percig.
- Ezalatt mossunk és hámozzunk meg meg 4 nagyobb darab sárgaburgonyát, megmentve a héját. Vágjuk kockákra. Öblítsünk, majd csepegtessünk le egy finom lyukú szűrőn 1 doboz cannellini fehér babkonzervet.
- Adjuk hozzá a kockára vágott burgonyát és a fehér babot, valamint 1 liter zöldségalaplevet (vagy szűrt vizet), 100ml habtejszínt (vagy kókusztejet), 1 teáskanál fűszerpaprikát, pici sót és borsot. Növeljük a hőt közepesre, és forraljuk fel. Az összeforralás után vegyük vissza a hőt, és időnként megkeverve főzzük, amíg a burgonya teljesen megpuhul, körülbelül 35 percig.
- Közben melegítsünk fel 3 dl olíva- vagy napraforgóolajat egy kis serpenyőben közepes lángon, amíg csillogó nem lesz. Amíg az olaj melegszik, a félretett burgonyahéjakat vágjuk durvára (nagyjából mandula méretűekre). Béleljünk ki egy tányért papírtörlővel.
- Tegyük a burgonyahéjak felét az olajba, és a serpenyőt időnként megforgatva süssük ropogósra és pufira 8-15 perc alatt. Egy lyukas merőkanál segítségével merjük ki a burgonyahéjakat, és tegyük őket egy papírtörlővel bélelt tálcára, szórjuk meg ízlés szerint sóval. Ismételjük meg ezt a maradék burgonyahéjjal is, majd a használt olajat tegyük el későbbi felhasználásra, vagy adjuk le a használt sütőolaj-gyűjtőpontokon.
- Ha készre főtt a leves, vegyük le a hőforrásról, adjunk hozzá 1 deciliter almaecetet (vagy étkezési ecetet), és mixeljük össze. Használhatunk botmixert (a leves közvetlenül az edényben történő turmixolásához), és keverjük teljesen sima állagúra.
- Kóstoljuk meg, szükség esetén ízesítsük további sóval és ecettel. Végül tálaljuk a ropogósra sült burgonyahéjjal és friss kaporral díszítve.
- Receptkönyvben: 73
- Tegnapi nézettség: 4
- 7 napos nézettség: 130
- Össznézettség: 2822
- Feltöltés dátuma: 2023. december 04.
Ajánló
Bár a burgonya héját komposztálhatnád, miért ne alakíthatnád át burgonyacsipsszé? Míg a leves forr, a héját aprítsd fel, és süsd ki: istenien ropogós kis párnákká puffadnak! Ha időhiányban szenvedsz, és van egy zacskó burgonyacsipszed (sós vagy ecetes), akkor abból is kiváló feltét válhat, de a házi a tuti!
Receptkategóriák
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Sós-ecetes burgonyachips ihlette ezt a kiadós burgonyakrémlevest, mely a vadiúj kedvenced lesz. A legtöbb burgonyaleves tejszínből vagy sajtból nyeri gazdagságát, ez a változat viszont a fehér babkonzervtől és az (opcionális) kókusztejtől kapja krémességét. Ezek a lágy összetevők segítenek létrehozni a leves selymes textúráját, és átengedik a burgonya és az ecet ízét. A hozzávalókat többnyire a kamrában is megtalálhatod, de ha még sincs kéznél minden, amire szükséged van, akkor sem kell sokat költened. Fehér-, alma- vagy vörösborecettel is működik a leves, a lényeg, hogy most ne spóroljunk a szúrós, erős ecetízzel!