r
Nosalty Logó

Sós-ecetes burgonyakrémleves krumplihéjcsipsszel

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
Hering András
Sós-ecetes burgonyakrémleves krumplihéjcsipsszel
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 9% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 367 kcal
  • 9% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 2199 kcal
  • 9% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 92 kcal
  • 9% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 59% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    18.8 g

Zsír

  • Összesen
    6.4 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    19 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1241.4 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    210 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    157 mg
  • Foszfor
    275 mg
  • Nátrium
    576 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    57.3 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    120.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    56 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    16 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    301 micro
  • Kolin:
    60 mg
  • Retinol - A vitamin:
    46 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    75 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    74 micro
Összesen 367 kcal
  • 9% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 59% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    112.9 g

Zsír

  • Összesen
    38.3 g
  • Telített zsírsav
    21 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    111 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7448.2 g
  • Cink
    18 mg
  • Szelén
    59 mg
  • Kálcium
    1258 mg
  • Vas
    49 mg
  • Magnézium
    945 mg
  • Foszfor
    1652 mg
  • Nátrium
    3453 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    9 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    343.7 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    77 mg

VÍZ

  • Összesen
    722.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    337 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    93 mg
  • D vitamin:
    23 micro
  • K vitamin:
    78 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1806 micro
  • Kolin:
    362 mg
  • Retinol - A vitamin:
    274 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    449 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    441 micro
Összesen 2199 kcal
  • 9% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 59% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.7 g

Zsír

  • Összesen
    1.6 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    5 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    310.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    52 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    39 mg
  • Foszfor
    69 mg
  • Nátrium
    144 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    14.3 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    30.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    14 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    75 micro
  • Kolin:
    15 mg
  • Retinol - A vitamin:
    11 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    19 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    18 micro
Összesen 92 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Tisztítsunk meg, majd vágjunk apróra 1 nagy vöröshagymát és 4 nagy zellerszárat. Törjünk össze és pucoljunk meg 3 gerezd fokhagymát (késes aprítógépben is finomra apríthatjuk).
  2. Hevítsünk fel 3 evőkanál olíva- vagy növényi olajat egy nagyobb fazékban közepes lángon, amíg csillogó nem lesz. Adjuk hozzá a hagymás-zellerszáras keveréket, ízlés szerint sót és frissen őrölt fekete borsot. Kezdjük el párolni gyakran kevergetve, amíg a zöldségek megpuhulnak, de nem barnulnak meg, körülbelül 8 percig.
  3. Ezalatt mossunk és hámozzunk meg meg 4 nagyobb darab sárgaburgonyát, megmentve a héját. Vágjuk kockákra. Öblítsünk, majd csepegtessünk le egy finom lyukú szűrőn 1 doboz cannellini fehér babkonzervet.
  4. Adjuk hozzá a kockára vágott burgonyát és a fehér babot, valamint 1 liter zöldségalaplevet (vagy szűrt vizet), 100ml habtejszínt (vagy kókusztejet), 1 teáskanál fűszerpaprikát, pici sót és borsot. Növeljük a hőt közepesre, és forraljuk fel. Az összeforralás után vegyük vissza a hőt, és időnként megkeverve főzzük, amíg a burgonya teljesen megpuhul, körülbelül 35 percig.
  5. Közben melegítsünk fel 3 dl olíva- vagy napraforgóolajat egy kis serpenyőben közepes lángon, amíg csillogó nem lesz. Amíg az olaj melegszik, a félretett burgonyahéjakat vágjuk durvára (nagyjából mandula méretűekre). Béleljünk ki egy tányért papírtörlővel.
  6. Tegyük a burgonyahéjak felét az olajba, és a serpenyőt időnként megforgatva süssük ropogósra és pufira 8-15 perc alatt. Egy lyukas merőkanál segítségével merjük ki a burgonyahéjakat, és tegyük őket egy papírtörlővel bélelt tálcára, szórjuk meg ízlés szerint sóval. Ismételjük meg ezt a maradék burgonyahéjjal is, majd a használt olajat tegyük el későbbi felhasználásra, vagy adjuk le a használt sütőolaj-gyűjtőpontokon.
  7. Ha készre főtt a leves, vegyük le a hőforrásról, adjunk hozzá 1 deciliter almaecetet (vagy étkezési ecetet), és mixeljük össze. Használhatunk botmixert (a leves közvetlenül az edényben történő turmixolásához), és keverjük teljesen sima állagúra.
  8. Kóstoljuk meg, szükség esetén ízesítsük további sóval és ecettel. Végül tálaljuk a ropogósra sült burgonyahéjjal és friss kaporral díszítve.
  • Receptkönyvben: 73
  • Tegnapi nézettség: 4
  • 7 napos nézettség: 130
  • Össznézettség: 2822
  • Feltöltés dátuma: 2023. december 04.

Ajánló

Bár a burgonya héját komposztálhatnád, miért ne alakíthatnád át burgonyacsipsszé? Míg a leves forr, a héját aprítsd fel, és süsd ki: istenien ropogós kis párnákká puffadnak! Ha időhiányban szenvedsz, és van egy zacskó burgonyacsipszed (sós vagy ecetes), akkor abból is kiváló feltét válhat, de a házi a tuti!

Receptkategóriák

további kategória: mentes receptek kategória: vegetáriánus receptek

Receptjellemzők

Sós-ecetes burgonyakrémleves krumplihéjcsipsszel
Hering András 182 recept

Sós-ecetes burgonyachips ihlette ezt a kiadós burgonyakrémlevest, mely a vadiúj kedvenced lesz. A legtöbb burgonyaleves tejszínből vagy sajtból nyeri gazdagságát, ez a változat viszont a fehér babkonzervtől és az (opcionális) kókusztejtől kapja krémességét. Ezek a lágy összetevők segítenek létrehozni a leves selymes textúráját, és átengedik a burgonya és az ecet ízét. A hozzávalókat többnyire a kamrában is megtalálhatod, de ha még sincs kéznél minden, amire szükséged van, akkor sem kell sokat költened. Fehér-, alma- vagy vörösborecettel is működik a leves, a lényeg, hogy most ne spóroljunk a szúrós, erős ecetízzel!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...