r
Nosalty Logó

Sörös-egész zabos kenyér

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
ZilkaZil
Sörös-egész zabos kenyér
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
vadkovászos
  • 8% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 592 kcal
  • 8% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 2363 kcal
  • 8% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 226 kcal
  • 8% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    18 g

Zsír

  • Összesen
    3.2 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    622.8 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    38 mg
  • Kálcium
    45 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    131 mg
  • Foszfor
    390 mg
  • Nátrium
    7 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    121.2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    90.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    54 micro
  • Kolin:
    36 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    4 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    209 micro
Összesen 592 kcal
  • 8% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    72.2 g

Zsír

  • Összesen
    12.6 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2491 g
  • Cink
    13 mg
  • Szelén
    153 mg
  • Kálcium
    181 mg
  • Vas
    15 mg
  • Magnézium
    525 mg
  • Foszfor
    1561 mg
  • Nátrium
    28 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    14 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    484.7 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    51 mg

VÍZ

  • Összesen
    361.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    20 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    216 micro
  • Kolin:
    145 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    17 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    836 micro
Összesen 2363 kcal
  • 8% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    6.9 g

Zsír

  • Összesen
    1.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    237.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    17 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    50 mg
  • Foszfor
    149 mg
  • Nátrium
    3 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    46.2 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    34.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    21 micro
  • Kolin:
    14 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    80 micro
Összesen 226 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Este megfőzzük a zabot a sörben. Langyosra hűtjük, és elkeverjük a kovásszal, és egy kevés graham-liszttel, hogy egy jó sűrű masszát kapjunk. Lefedve egész éjjel dolgozni hagyjuk.
  2. Másnap összekeverjük a liszteket és a sót, közepébe mélyedést készítünk, és ide öntjük a tegnapi zabos kovászt. Annyi langyos vizet adunk hozzá, hogy egy ragadós, masszív tésztát kapjunk, majd összedolgozzuk. Ezt lefedve 1 órát pihentetjük.
  3. Egy kevés graham-liszt hozzáadása után 10 percig dagasztjuk, amíg szép, tál falától elváló nem lesz a tészta.
  4. Olajjal kikent tálban 10-12 órát kelesztjük.
  5. Lisztezett deszkán kicsit átdolgozzuk, vigyázva az értékes gázokra. Cipóvá formáljuk, vízzel lekenjük, liszttel megszórjuk, késsel bevagdossuk, és 15 percig a sütőedényben kelesztjük (legjobb erre egy kerek, kb. a kenyér nagyságának megfelelő öntöttvas edény).
  6. Forró sütőbe tesszük, és 15 percig a legmagasabb fokozaton sütjük, amíg meg nem emelkedik, aztán közepes lángra véve, még kb. 40 perc alatt készre sütjük.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés ideje: 60 perc
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 15
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 2602
  • Feltöltés dátuma: 2013. május 05.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Sörös-egész zabos kenyér
ZilkaZil 127 recept

Ez egy brutálisan élesztős, sörös, savanykás ízű kenyér, amit sajna csak ritkán sütök, pedig nagyon imádjuk. Kiváló kenyér lesz ezzel az eljárással, ha csakis rozslisztet használunk. Ha még némi malátaszirupot is adunk hozzá, a klasszikus német fekete kenyérhez hasonlót fogunk kapni. Csakis jóféle portert, ale-t vagy más felsőerjesztésű sört használjunk, a világos sörökkel nem tudom, hogy működik a kovász... bár, baja nem hinném, hogy lenne :)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...