Zab
Leírás
(Avena sativa) A zab a pázsitfüvek családjába tartozó kalászos, Elő-Ázsiából származik. Eredetileg gyomnövény volt, majd a Római Birodalom területén kezdték el először a termesztését. Élettani szempontból gazdag B1-, B5-, B6- és E-vitaminokban, ásványi anyagokban, rostban. Tartalmaz fehérjét és keményítőt is. Savlekötő hatása ismert és rendszeresen fogyasztva segít a vérszegénység leküzdésében. Bármily meglepő, a zabkása a magyar konyha egyik közkedvelt fogása volt, de sajnos "kiment a divatból", pedig nem véletlenül ez az egyik legismertebb angol reggeli. Ha egy héten keresztül zabkását reggelizünk, akkor látványos változásokat tapasztalhatunk! A méregtelenítő-, tisztító hatásának következtében még az arcbőrünk is sokkal simább és puhább lesz. Napjainkban leginkább müzlik alkotóelemeként, zabpehely formájában találkozhatunk vele. Itt megjegyzendő, hogy nem igazán jó, ha közvetlenül a folyadékba keverés után fogyasztjuk a müzlit. A különféle gabonapelyheknek magukba kell szívni a folyadékot, mert így könnyebben emészthetők.
Mikor vegyem
Leggyakrabban zabpehely, zabkása vagy zabdara formájában találkozhatunk vele. Szinte valamennyi üzlet;polcain találkozhatunk vele a reform-élelmiszerek között.
hogyan tároljam
Eredeti csomagolásban tárolhatjuk, de ne felejtsük el jól lezárni, mert a molyok is nagyon szeretik!
100g Zab
fehérjetartalom
16.89 g
zsírtartalom
5.93 g
szénhidráttartalom
66.27 g
víztartalom
8.22 g
Top ásványi anyagok
Foszfor
523 mg
Magnézium
177 mg
Kalcium
54 mg
Mangán
4.916 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.119 g
Pantoténsav - B5 vitamin
1.349 mg
Niacin - B3 vitamin
0.961 mg
Tiamin - B1 vitamin
0.763 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
16.89 g
Zsír
telített zsírsav
1.217 g
egyszeresen telített zsírsav
2.178 g
többszörösen telített zsírsav
2.535 g
ásványi anyagok
Kalcium
54 mg
Vas
4.72 mg
Magnézium
177 mg
Foszfor
523 mg
Nátrium
2 mg
Cink
3.97 mg
Réz
0.626 mg
Mangán
4.916 mg
szénhidrát
rost
10.6 g
víz
8.22 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.763 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.139 mg
Niacin - B3 vitamin
0.961 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
1.349 mg
Folát
56 µg
B6 vitamin
0.119 g