Zab

Zab

Leírás

(Avena sativa) A zab a pázsitfüvek családjába tartozó kalászos, Elő-Ázsiából származik. Eredetileg gyomnövény volt, majd a Római Birodalom területén kezdték el először a termesztését. Élettani szempontból gazdag B1-, B5-, B6- és E-vitaminokban, ásványi anyagokban, rostban. Tartalmaz fehérjét és keményítőt is. Savlekötő hatása ismert és rendszeresen fogyasztva segít a vérszegénység leküzdésében. Bármily meglepő, a zabkása a magyar konyha egyik közkedvelt fogása volt, de sajnos "kiment a divatból", pedig nem véletlenül ez az egyik legismertebb angol reggeli. Ha egy héten keresztül zabkását reggelizünk, akkor látványos változásokat tapasztalhatunk! A méregtelenítő-, tisztító hatásának következtében még az arcbőrünk is sokkal simább és puhább lesz. Napjainkban leginkább müzlik alkotóelemeként, zabpehely formájában találkozhatunk vele. Itt megjegyzendő, hogy nem igazán jó, ha közvetlenül a folyadékba keverés után fogyasztjuk a müzlit. A különféle gabonapelyheknek magukba kell szívni a folyadékot, mert így könnyebben emészthetők.

Mikor vegyem

Leggyakrabban zabpehely, zabkása vagy zabdara formájában találkozhatunk vele. Szinte valamennyi üzlet;polcain találkozhatunk vele a reform-élelmiszerek között.

hogyan tároljam

Eredeti csomagolásban tárolhatjuk, de ne felejtsük el jól lezárni, mert a molyok is nagyon szeretik!

100g Zab

fehérjetartalom

16.89 g

zsírtartalom

5.93 g

szénhidráttartalom

66.27 g

víztartalom

8.22 g

gramm zab?

Top ásványi anyagok

Foszfor

523 mg

Magnézium

177 mg

Kalcium

54 mg

Mangán

4.916 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.119 g

Pantoténsav - B5 vitamin

1.349 mg

Niacin - B3 vitamin

0.961 mg

Tiamin - B1 vitamin

0.763 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

16.89 g

Zsír

telített zsírsav

1.217 g

egyszeresen telített zsírsav

2.178 g

többszörösen telített zsírsav

2.535 g

ásványi anyagok

Kalcium

54 mg

Vas

4.72 mg

Magnézium

177 mg

Foszfor

523 mg

Nátrium

2 mg

Cink

3.97 mg

Réz

0.626 mg

Mangán

4.916 mg

szénhidrát

rost

10.6 g

víz

8.22 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.763 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.139 mg

Niacin - B3 vitamin

0.961 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

1.349 mg

Folát

56 µg

B6 vitamin

0.119 g

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...