Somlói galuska 4.
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 4% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 7% Zsír
A sima piskótához
-
21g tojás26 kcal
-
8g cukor29 kcal
-
8g finomliszt27 kcal
A diós piskótához
-
21g tojás26 kcal
-
8g cukor29 kcal
-
6g finomliszt23 kcal
-
1g dió8 kcal
A kakaós piskótához
-
21g tojás26 kcal
-
8g cukor29 kcal
-
6g finomliszt23 kcal
-
3 kcal
A krémhez
-
125g víz0 kcal
-
38g cukor145 kcal
-
67 kcal
-
41g tojás52 kcal
-
1g narancshéj1 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
A sziruphoz és a szóráshoz
Az öntethez és a tetejére
-
75g víz0 kcal
-
40g cukor155 kcal
-
29 kcal
-
8g pudingpor29 kcal
-
25g habtejszín73 kcal
Összesen
1068
kcal
- 4% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 7% Zsír
A sima piskótához
-
165g tojás208 kcal
-
60g cukor232 kcal
-
60g finomliszt218 kcal
A diós piskótához
-
165g tojás208 kcal
-
60g cukor232 kcal
-
50g finomliszt182 kcal
-
10g dió65 kcal
A kakaós piskótához
-
165g tojás208 kcal
-
60g cukor232 kcal
-
50g finomliszt182 kcal
-
23 kcal
A krémhez
-
1000g víz0 kcal
-
300g cukor1161 kcal
-
140g vaníliás pudingpor533 kcal
-
330g tojás415 kcal
-
6g narancshéj6 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
A sziruphoz és a szóráshoz
Az öntethez és a tetejére
-
600g víz0 kcal
-
320g cukor1238 kcal
-
100g cukrozatlan kakaópor228 kcal
-
60g pudingpor229 kcal
-
200g habtejszín584 kcal
Összesen
8531
kcal
- 4% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 7% Zsír
A sima piskótához
-
3.7g tojás5 kcal
-
1.3g cukor5 kcal
-
1.3g finomliszt5 kcal
A diós piskótához
-
3.7g tojás5 kcal
-
1.3g cukor5 kcal
-
1.1g finomliszt4 kcal
-
0.2g dió1 kcal
A kakaós piskótához
-
3.7g tojás5 kcal
-
1.3g cukor5 kcal
-
1.1g finomliszt4 kcal
-
0.2g cukrozatlan kakaópor1 kcal
A krémhez
-
22.1g víz0 kcal
-
6.6g cukor26 kcal
-
3.1g vaníliás pudingpor12 kcal
-
7.3g tojás9 kcal
-
0.1g narancshéj0 kcal
-
0.1g citromhéj0 kcal
A sziruphoz és a szóráshoz
Az öntethez és a tetejére
-
13.3g víz0 kcal
-
7.1g cukor27 kcal
-
2.2g cukrozatlan kakaópor5 kcal
-
1.3g pudingpor5 kcal
-
4.4g habtejszín13 kcal
Összesen
190
kcal
- 4% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 57% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 21.4 g
Zsír
-
Összesen 35.6 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 14 g
-
Koleszterin 365 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 912.5 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 40 mg
-
Kálcium 136 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 137 mg
-
Foszfor 430 mg
-
Nátrium 158 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 178.7 g
-
Cukor 127 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 313.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 215 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 80 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 80 micro
-
Kolin: 287 mg
-
Retinol - A vitamin: 214 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 18 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 468 micro
Összesen
1068
kcal
- 4% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 57% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 171.2 g
Zsír
-
Összesen 284.9 g
-
Telített zsírsav 84 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 69 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 116 g
-
Koleszterin 2923 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7299.8 g
-
Cink 26 mg
-
Szelén 316 mg
-
Kálcium 1091 mg
-
Vas 40 mg
-
Magnézium 1097 mg
-
Foszfor 3441 mg
-
Nátrium 1266 mg
-
Réz 9 mg
-
Mangán 13 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1429.5 g
-
Cukor 1013 mg
-
Élelmi rost 69 mg
VÍZ
-
Összesen 2508.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1723 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 7 micro
-
E vitamin: 11 mg
-
C vitamin: 23 mg
-
D vitamin: 641 micro
-
K vitamin: 22 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 5 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 642 micro
-
Kolin: 2297 mg
-
Retinol - A vitamin: 1710 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 146 micro
-
β-crypt 68 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 3742 micro
Összesen
8531
kcal
- 4% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 57% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.8 g
Zsír
-
Összesen 6.3 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 65 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 161.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 24 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 24 mg
-
Foszfor 76 mg
-
Nátrium 28 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 31.6 g
-
Cukor 22 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 55.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 38 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 14 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 14 micro
-
Kolin: 51 mg
-
Retinol - A vitamin: 38 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 3 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 83 micro
Összesen
190
kcal
Hozzávalók
A sima piskótához
-
3 db tojás
-
60 g cukor
-
60 g finomliszt
A diós piskótához
-
3 db tojás
-
60 g cukor
-
50 g finomliszt
A kakaós piskótához
-
3 db tojás
-
60 g cukor
-
50 g finomliszt
-
10 g cukrozatlan kakaópor
A krémhez
-
1 l víz
-
300 g cukor
-
140 g vaníliás pudingpor
-
6 db tojás
A sziruphoz és a szóráshoz
Az öntethez és a tetejére
-
600 ml víz
-
320 g cukor
-
100 g cukrozatlan kakaópor
-
60 g pudingpor
Elkészítés
A sima piskótához
- A tojásokat kettéválasztjuk, a cukor 1/3ával felverjük a sárgáját, a többivel a fehérjét. Összeöntjük, és hozzászitáljuk a lisztet, a lisztes diót, a lisztes kakaóport, persze külön-külön.
- Egy lap egy fél gáztepsinyi lesz, laponként 12-15 perc alatt megsütjük, félretesszük hűlni.
- Az öntethez a a pudingport elkeverjük egy kis vízzel és cukorral, majd a maradék cukrot és vízet feltesszük főni.
- A kakaóport annyi vízzel elkeverjük, hogy tejföl sűrűségű legyen.
- Ha felforr a víz, hozzáöntjük a pudingport, besűrítjük, majd hozzáöntjük a kakaóporhoz, elkeverjük, és folpack-kal letakarjuk, hogy ne bőrösödjön.
- A szirupoz a vizet a cukorral felforraljuk, és félretesszük.
- A krémhez a cukor 2/3-át felverjük a fehérjével.
- A pudingport elkeverjük egy kis vízzel, cukorral és a tojások sárgájával, majd a többi vizet és cukrot feltesszük forrni. Hozzáreszeljük a narancs- és citromhéjat.
- A piskótalapokat addig előkészítjük. Az elsőt beletesszük egy magas falú tepsibe, meglocsoljuk sziruppal.
- Ha felforrt a víz, beleöntjük a pudingport, majd besűrítjük, és hozzáöntjük a fehérjehabhoz, majd habverővel gyorsan simára keverjük.
- Az 1/3-át rásimítjuk a piskótára, megszórjuk a dió 1/3-ával és a mazsola felével.
- Jön a következő lap, ezt is meglocsoljuk sziruppal, krém 1/3-a, mazsola másik fele, dió 1/3-a, majd az utolsó lap: szirup, krém, dió.
- 2-3 órát hagyjuk hűlni.
- Fagyiskanállal 3 gombócot egy tálkába teszünk, egy kis merőkanál öntet jön rá, majd tejszínhab.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 30x20
- Sütés ideje: 40 perc
- Elkészítettem: 20 alkalommal
- Receptkönyvben: 322
- Tegnapi nézettség: 9
- 7 napos nézettség: 165
- Össznézettség: 114806
- Feltöltés dátuma: 2011. május 04.
Ajánló
A vendégek biztos értékelik majd:).
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
NS
17513 recept
Otthon még egyszer sem csináltam somlóit, úgy éreztem eljött az ideje. Ez elég nagy mennyiség, de szerintem nem érdemes sokkal kevesebbet csinálni, mert ahhoz elég macerás. Szerintem 10 embernek is elég, bár mi 4-en 2 nap alatt eltüntettük:).