A legtunkolósabb sertéspörkölt
- 13% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 10% Zsír
-
200g sertéshús332 kcal
-
15g sertészsír135 kcal
-
68g vöröshagyma25 kcal
-
36g paradicsom6 kcal
-
20g zöldpaprika3 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
12g tejföl24 kcal
- 13% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 10% Zsír
-
1000g sertéshús1660 kcal
-
75g sertészsír677 kcal
-
340g vöröshagyma124 kcal
-
180g paradicsom32 kcal
-
100g zöldpaprika16 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
60g tejföl119 kcal
- 13% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 10% Zsír
-
57g sertéshús95 kcal
-
4.3g sertészsír39 kcal
-
19.4g vöröshagyma7 kcal
-
10.3g paradicsom2 kcal
-
5.7g zöldpaprika1 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
3.4g tejföl7 kcal
- 13% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 75% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 44.1 g
Zsír
-
Összesen 34.1 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 20 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 149 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 739.2 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 54 mg
-
Kálcium 46 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 61 mg
-
Foszfor 471 mg
-
Nátrium 102 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 8.5 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 253.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 37 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 23 mg
-
D vitamin: 57 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 20 micro
-
Kolin: 131 mg
-
Retinol - A vitamin: 19 micro
-
α-karotin 40 micro
-
β-karotin 199 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 926 micro
-
Lut-zea 103 micro
- 13% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 75% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 220.6 g
Zsír
-
Összesen 170.7 g
-
Telített zsírsav 63 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 101 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 29 g
-
Koleszterin 747 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3696.1 g
-
Cink 19 mg
-
Szelén 269 mg
-
Kálcium 228 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 305 mg
-
Foszfor 2355 mg
-
Nátrium 512 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 42.5 g
-
Cukor 22 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 1268.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 185 micro
-
B6 vitamin: 8 mg
-
B12 Vitamin: 6 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 114 mg
-
D vitamin: 287 micro
-
K vitamin: 22 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 5 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 58 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 98 micro
-
Kolin: 657 mg
-
Retinol - A vitamin: 93 micro
-
α-karotin 199 micro
-
β-karotin 997 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 4631 micro
-
Lut-zea 516 micro
- 13% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 75% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 12.6 g
Zsír
-
Összesen 9.7 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 43 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 210.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 13 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 134 mg
-
Nátrium 29 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 2.4 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 72.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 11 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 16 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 6 micro
-
Kolin: 37 mg
-
Retinol - A vitamin: 5 micro
-
α-karotin 11 micro
-
β-karotin 57 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 264 micro
-
Lut-zea 29 micro
Hozzávalók
-
4 teáskanál füstölt pirospaprika
-
só ízlés szerint
-
fekete bors ízlés szerint
Elkészítés
- Tisztítsuk meg, majd vágjuk kockákra a sertéshúst (én 1,5-2 cm-es nagyságú kockákra vágom őket). Hámozzuk meg, aprítsuk fel a vöröshagymákat, kockázzuk fel a paradicsomot és a paprikát.
- Hevítsünk fel 5 evőkanál zsiradékot egy nagyobb edényben (a legjobb egy méretes vasedény vagy szabadtűz és bogrács), dinszteljük meg benne a hagymát közepes hőfokon, amíg üveges nem lesz (6-7 perc alatt). Ha illatosra és aranysárgára fonnyasztottuk a hagymát, húzzuk le a hőforrásról az edényt, szórjuk meg a dinsztelt hagymát 4 teáskanál őrölt pirospaprikával, majd alaposan keverjük össze.
- Ezután mehet vissza a hőforrásra, és adjuk hozzá a kockázott sertéshúst, keverjük össze a paprikás-hagymás alappal. 6-7 percig, finoman kevergetve pirítsuk a húst, amíg minden oldala kérgesre sül.
- Ha megpirult a hús, adjuk hozzá a kockázott paradicsomot és paprikát, sózzuk-borsozzuk ízlés szerint, majd finoman, de alaposan keverjük át. További 5 percig főzzük, közepes hőfokon.
- Jöhet a víz, de éppen csak annyival öntsük fel, hogy ellepje a húsos alapot (nagyjából 1 dl-nek elégnek kell lennie).
- Hőforrásunkat állítsuk alacsony (takarék) fokozatra, innentől kezdődik a sertéspörkölt főzése. A legfinomabb végeredmény érdekében kizárólag nagyon lassan, alacsony hőfokon főzzük a pörköltet, ez nagyjából 70-90 perc, a legideálisabb esetben. Fedővel félig lefedve főzzük, és nagyjából 15 percenként óvatosan forgassuk meg. Ha netán idő előtt elillanna belőle a nedvesség, egy nagyon pici vízzel pótolhatjuk, de tényleg csak a legszükségesebb esetben, hiszen a lassú főzési idő legvégén szinte teljesen lepirítjuk zsírjára a pörköltet, majd hozzáadunk 1 dl vizet, újra felforraljuk. Így lesz a sertéspörköltünk igazán szaftos, tökéletesen sűrű és krémes, tunkolni való.
- Tálaljuk tejföllel, házi nokedlivel, főtt burgonyával vagy csigatésztával, ecetes savanyúsággal. És persze az elmaradhatatlan friss fehér kenyérrel a tunkolási élmény kimaxolásához.
- Receptkönyvben: 232
- Tegnapi nézettség: 63
- 7 napos nézettség: 457
- Össznézettség: 18535
- Feltöltés dátuma: 2022. október 31.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- konyhatechnológia:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
A magyar konyha egyik legikonikusabb fogása a pörkölt, melyet évszázadokra visszamenőleg a leggyakrabban sertéshúsból készítettek el. A magyar gasztrotörténelem hivatkozásai alapján a pörkölt nevét jellegzetes alföldi pásztorételként, parasztételként a korabeli szerzők az 1780-as évektől folyamatosan megemlítették, és sajátos vonásának tartották, hogy őrölt fűszerpaprikával készítik. A „pörkölés" a magyaros konyhatechnika egyik fontos művelete volt, lényege, hogy hagymás zsírban pörkölték a darabolt húst, és addig keverték, míg vizét elvesztve zsírjára pirult. Tűzről levéve paprikázták, és utána kevés vízzel felöntve tovább párolták. A puhára főtt sertéshús mellett a pörkölt állagát akkor szeretjük a legjobban, ha szaftja tökéletesen sűrű, krémes, tunkolni való. Ezt az állagot kizárólag a hagymás zsiradékkal, a jó minőségű őrölt pirospaprikával és a nagyon lassú főzéssel érhetjük el.