r
Nosalty Logó

Sertés-rilette

0,0

0 ÉRTÉKELÉS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
NS
Sertés-rilette
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

345
Kalória
29.1g
Fehérje
1.3g
Szénhidrátok
20.6g
Zsír
152g
Víz
103.3g
Koleszterin
105.3mg
Rost
400mg
Cukor
  • 14% Fehérje
  • 0% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 345 kcal
  • 14% Fehérje
  • 0% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 4140 kcal
  • 14% Fehérje
  • 0% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 118 kcal
  • 14% Fehérje
  • 0% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    29.1 g

Zsír

  • Összesen
    20.6 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    103 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1085 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    44 mg
  • Kálcium
    34 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    39 mg
  • Foszfor
    325 mg
  • Nátrium
    637 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1.3 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    152 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    5 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    50 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1 micro
  • Kolin:
    124 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    14 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 345 kcal
  • 14% Fehérje
  • 0% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    349.2 g

Zsír

  • Összesen
    247.5 g
  • Telített zsírsav
    87 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    104 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    32 g
  • Koleszterin
    1240 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    13020.1 g
  • Cink
    63 mg
  • Szelén
    525 mg
  • Kálcium
    403 mg
  • Vas
    25 mg
  • Magnézium
    462 mg
  • Foszfor
    3898 mg
  • Nátrium
    7641 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    15.1 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    1823.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    59 micro
  • B6 vitamin:
    10 mg
  • B12 Vitamin:
    18 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    600 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    10 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    7 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    85 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    1488 mg
  • Retinol - A vitamin:
    40 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    171 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 4140 kcal
  • 14% Fehérje
  • 0% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.9 g

Zsír

  • Összesen
    7 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    35 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    369.3 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    11 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    111 mg
  • Nátrium
    217 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    0.4 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    51.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    17 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    0 micro
  • Kolin:
    42 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    5 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 118 kcal

Elkészítés

  1. A húst és a hájat nagyobb kockákra vagy csíkokra vágjuk.
  2. A hájat egy nagyobb lábosban zsírjára kezdjük sütni. Amikor már a háj kezd kiolvadni, hozzáadjuk a húst, és lassú tűzön, többször kevergetve, fedő nélkül 1 órát pároljuk.
  3. Ekkor felöntjük fehérborral úgy, hogy a húst ellepje. Meghintjük kakukkfűvel, rozmaringgal, sózzuk és borsozzuk.
  4. Lassú tűzön, kis rést hagyva, lefedetten 3-4 órát sütjük.
  5. Ezt követően leszűrjük a húst, és hagyjuk hűlni, majd szálkáira szedjük.
  6. Ha maradt pecsenyelé, elválasztjuk a zsírtól (nálam nem nagyon maradt, így nem kellett szétválasztani). Ezt követően a szálkás húst ismét tűzre tesszük, és fokozatosan adagoljuk hozzá a zsírt, és ha maradt pecsenyelevet is, közben kevergetjük. Csak annyi zsír kell, amennyit felvesz a hús.
  7. Kisebb üvegekbe, cserépedénybe töltjük, és száraz, hűvös helyen tároljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 perc
  • Sütés ideje: 240 perc

Vince napra készülődve, olyan ételt kerestem, amely kóstolóként könnyen tálalható, és jól illik a borok mellé. A rilette-re esett a választásom, és azt kell mondjam, nem döntöttem rosszul. Az elkészítésénél már csak a fogyasztása nyújtott nagyobb élvezetet. Saját sütésű, kovásszal készített zsúrkenyérrel kínáltam, amelyből az egyik fajta hagymás ízesítésű volt. A rilette a francia konyha találmánya, egyfajta darabos húskrém. A szegények pástétomának is hívtak, mert régebben a leeső húsdarabokból, illetve az olcsóbb húsokból készítették, hájjal sütve. A sertés-rilette azon pástétomokhoz tartozik, amelyhez a húst nagyobb csíkokra vágják, és zsiradékban, lassú tűzön, hosszasan sütik (abálják), majd a húst szálkásra tépik, és a zsírral összekeverik. A rilette-ről bővebben itt olvasható. A sertés-rilette nagy előnye, hogy hűvös helyen sokáig eltartható. Tárolhatjuk üvegben, fedeles cserépedényben. Aki egyszer megkóstolja, könnyen a rabjává válhat.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Mennyei tojáskrém

Gyorsan és könnyen elkészíthető húsvéti fogás ez a tojáskrém, ami pont olyan krémes és légiesen könnyed, mint ahogy gyerekkorunkból emlékszünk rá! A majonézes torma és a tejföl ...

Nosalty

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Sonkás-tormás babka

A puha, foszlós tészta gazdagon megkenve sonkás-tormás töltelékkel igazán különleges sós, húsvéti csemege. A torma és a paprika pikáns íze remekül harmonizál a sonkával, a ...

Extra szaftos rakott krumpli

Gyerekkoromban utáltam a rakott krumplit! Ki nem állhattam, hiszen olyan száraz, és valahogy egyáltalán nem csúszik. Mármint az átlagos rakott krumpli. Persze, kötelező volt mindig ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!