- 14% Fehérje
- 0% Szénhidrát
- 10% Zsír
-
167g sertéstarja310 kcal
-
83g kacsa testháj0 kcal
-
42g fehérbor34 kcal
-
1g kakukkfű1 kcal
-
0g rozmaring0 kcal
-
1g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
- 14% Fehérje
- 0% Szénhidrát
- 10% Zsír
-
2000g sertéstarja3720 kcal
-
1000g kacsa testháj0 kcal
-
500g fehérbor410 kcal
-
6g kakukkfű6 kcal
-
3g rozmaring4 kcal
-
17g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
- 14% Fehérje
- 0% Szénhidrát
- 10% Zsír
-
56.7g sertéstarja106 kcal
-
28.4g kacsa testháj0 kcal
-
14.2g fehérbor12 kcal
-
0.2g kakukkfű0 kcal
-
0.1g rozmaring0 kcal
-
0.5g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
- 14% Fehérje
- 0% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 75% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
C vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 29.1 g
Zsír
-
Összesen 20.6 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 103 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1085 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 44 mg
-
Kálcium 34 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 39 mg
-
Foszfor 325 mg
-
Nátrium 637 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1.3 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 152 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 5 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 50 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1 micro
-
Kolin: 124 mg
-
Retinol - A vitamin: 3 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 14 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
- 14% Fehérje
- 0% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 75% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
C vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 349.2 g
Zsír
-
Összesen 247.5 g
-
Telített zsírsav 87 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 104 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 32 g
-
Koleszterin 1240 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 13020.1 g
-
Cink 63 mg
-
Szelén 525 mg
-
Kálcium 403 mg
-
Vas 25 mg
-
Magnézium 462 mg
-
Foszfor 3898 mg
-
Nátrium 7641 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 15.1 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 1823.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 59 micro
-
B6 vitamin: 10 mg
-
B12 Vitamin: 18 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 10 mg
-
D vitamin: 600 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 10 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 7 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 85 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 11 micro
-
Kolin: 1488 mg
-
Retinol - A vitamin: 40 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 171 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
- 14% Fehérje
- 0% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 75% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
C vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.9 g
Zsír
-
Összesen 7 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 35 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 369.3 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 11 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 111 mg
-
Nátrium 217 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 0.4 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 51.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 17 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 0 micro
-
Kolin: 42 mg
-
Retinol - A vitamin: 1 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 5 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Hozzávalók
-
5 dl fehérbor
Elkészítés
- A húst és a hájat nagyobb kockákra vagy csíkokra vágjuk.
- A hájat egy nagyobb lábosban zsírjára kezdjük sütni. Amikor már a háj kezd kiolvadni, hozzáadjuk a húst, és lassú tűzön, többször kevergetve, fedő nélkül 1 órát pároljuk.
- Ekkor felöntjük fehérborral úgy, hogy a húst ellepje. Meghintjük kakukkfűvel, rozmaringgal, sózzuk és borsozzuk.
- Lassú tűzön, kis rést hagyva, lefedetten 3-4 órát sütjük.
- Ezt követően leszűrjük a húst, és hagyjuk hűlni, majd szálkáira szedjük.
- Ha maradt pecsenyelé, elválasztjuk a zsírtól (nálam nem nagyon maradt, így nem kellett szétválasztani). Ezt követően a szálkás húst ismét tűzre tesszük, és fokozatosan adagoljuk hozzá a zsírt, és ha maradt pecsenyelevet is, közben kevergetjük. Csak annyi zsír kell, amennyit felvesz a hús.
- Kisebb üvegekbe, cserépedénybe töltjük, és száraz, hűvös helyen tároljuk.
- Sütés ideje: 240 perc
- Receptkönyvben: 104
- Tegnapi nézettség: 15
- 7 napos nézettség: 111
- Össznézettség: 47278
- Feltöltés dátuma: 2011. március 02.
Ajánló
Azt a mennyiséget, amelyet nem tárolunk hosszabb ideig, miközben hűl a rilette, kevergethetjük, hogy krémesebb, pástétomosabb legyen az állaga. Frissen sült házi kenyérrel, pirítóssal, bor vagy tea mellé igen kiváló.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- Speciális étrendek:
Vince napra készülődve, olyan ételt kerestem, amely kóstolóként könnyen tálalható, és jól illik a borok mellé. A rilette-re esett a választásom, és azt kell mondjam, nem döntöttem rosszul. Az elkészítésénél már csak a fogyasztása nyújtott nagyobb élvezetet. Saját sütésű, kovásszal készített zsúrkenyérrel kínáltam, amelyből az egyik fajta hagymás ízesítésű volt. A rilette a francia konyha találmánya, egyfajta darabos húskrém. A szegények pástétomának is hívtak, mert régebben a leeső húsdarabokból, illetve az olcsóbb húsokból készítették, hájjal sütve. A sertés-rilette azon pástétomokhoz tartozik, amelyhez a húst nagyobb csíkokra vágják, és zsiradékban, lassú tűzön, hosszasan sütik (abálják), majd a húst szálkásra tépik, és a zsírral összekeverik. A rilette-ről bővebben itt olvasható. A sertés-rilette nagy előnye, hogy hűvös helyen sokáig eltartható. Tárolhatjuk üvegben, fedeles cserépedényben. Aki egyszer megkóstolja, könnyen a rabjává válhat.