Serpenyős torta
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 6% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 33% Zsír
A lapokhoz
-
8g tej5 kcal
-
8g cukor32 kcal
-
59 kcal
-
9g tojás12 kcal
-
0 kcal
-
0g ecet0 kcal
-
22g finomliszt79 kcal
A krémhez
-
42g cukor161 kcal
-
8g víz0 kcal
-
20g finomliszt73 kcal
-
50g tej28 kcal
-
42g margarin299 kcal
A díszítéshez
-
17g dió109 kcal
-
8g mandula49 kcal
-
17g kókuszreszelék110 kcal
-
24 kcal
Összesen
1040
kcal
- 6% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 33% Zsír
A lapokhoz
-
50g tej28 kcal
-
50g cukor194 kcal
-
40g napraforgó olaj354 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
0 kcal
-
1g ecet0 kcal
-
130g finomliszt473 kcal
A krémhez
-
250g cukor968 kcal
-
50g víz0 kcal
-
120g finomliszt437 kcal
-
300g tej168 kcal
-
250g margarin1793 kcal
A díszítéshez
-
100g dió654 kcal
-
50g mandula295 kcal
-
100g kókuszreszelék660 kcal
-
38g színes cukorka144 kcal
Összesen
6237
kcal
- 6% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 33% Zsír
A lapokhoz
-
3.2g tej2 kcal
-
3.2g cukor12 kcal
-
2.5g napraforgó olaj22 kcal
-
3.5g tojás4 kcal
-
0.1g szódabikarbóna0 kcal
-
0.1g ecet0 kcal
-
8.2g finomliszt30 kcal
A krémhez
-
15.8g cukor61 kcal
-
3.2g víz0 kcal
-
7.6g finomliszt28 kcal
-
18.9g tej11 kcal
-
15.8g margarin113 kcal
A díszítéshez
-
6.3g dió41 kcal
-
3.2g mandula19 kcal
-
6.3g kókuszreszelék42 kcal
-
2.4g színes cukorka9 kcal
Összesen
394
kcal
- 6% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 33% Zsír
- 13% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 12.6 g
Zsír
-
Összesen 68.6 g
-
Telített zsírsav 19 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 24 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 22 g
-
Koleszterin 30 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 559.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 21 mg
-
Kálcium 120 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 75 mg
-
Foszfor 195 mg
-
Nátrium 143 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 98.2 g
-
Cukor 59 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 28 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 354 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 40 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 37 micro
-
Kolin: 48 mg
-
Retinol - A vitamin: 333 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 257 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 50 micro
Összesen
1040
kcal
- 6% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 33% Zsír
- 13% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 75.6 g
Zsír
-
Összesen 411.8 g
-
Telített zsírsav 114 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 146 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 131 g
-
Koleszterin 180 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3357.1 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 126 mg
-
Kálcium 718 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 451 mg
-
Foszfor 1171 mg
-
Nátrium 858 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 9 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 589.2 g
-
Cukor 353 mg
-
Élelmi rost 35 mg
VÍZ
-
Összesen 168.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2126 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 53 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 239 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 222 micro
-
Kolin: 287 mg
-
Retinol - A vitamin: 1997 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1539 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 298 micro
Összesen
6237
kcal
- 6% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 33% Zsír
- 13% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 4.8 g
Zsír
-
Összesen 26 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 11 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 211.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 45 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 28 mg
-
Foszfor 74 mg
-
Nátrium 54 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 37.2 g
-
Cukor 22 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 10.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 134 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 15 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 14 micro
-
Kolin: 18 mg
-
Retinol - A vitamin: 126 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 97 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 19 micro
Összesen
394
kcal
Hozzávalók
A lapokhoz
-
5 ek tej
-
5 ek cukor
-
5 ek napraforgó olaj
-
1 db tojás
-
1 kk szódabikarbóna
-
130 g finomliszt
A krémhez
-
250 g cukor
-
50 ml víz
-
6 púpozott ek finomliszt
-
30 ek tej
-
250 g margarin
A díszítéshez
-
5 dkg mandula
-
10 dkg kókuszreszelék
-
2 ek színes cukorka
Elkészítés
A lapokhoz
- Lapok elkészítése: A cukrot habosra kavarjuk a tojásban, majd hozzáöntjük az olajat és végül a tejet.
- Kb 130 g lisztet mérünk hozzá, aminek közepében mélyedést készítünk és ide borítjuk a szódabikarbónát, amit felpezsdítünk a citromlével vagy ecettel.
- Csomómentesre kavarjuk, dörzsöljük egy fakanállal, s ha kéri, liszttel pótoljuk, míg gyúrnivalóvá válik (ne legyen kemény tészta belőle!) Könnyű, lágy, és nem ragadós állagú tésztát kell kapnunk. Nem kell sokat gyúrni, csak míg simára összeállt.
- Elosztjuk egyenlő 6 részbe, liszttel hintett deszkán egyenlő köralakúra nyújtjuk ki őket (amekkora serpenyőnk).
- Olajjal éppencsak megkent serpenyőben hirtelen átsütjük (mint a palacsintát), s vigyázunk ne áztassuk el olajban, sőt jó minőségű serpenyőben olaj sem szükséges! Nyugodtan egymásra szedegethetjük ki őket.
- Krém készítése: A liszthez lassan adagoljuk a tejet, először csirizes állagú lesz, ne adjunk hozzá többet, míg jól el nem kavartuk, csomómentesre. Majd lassanként hozzákavarjuk a többi tejet is.
- A kristálycukrot hőálló edényben el kezdjük olvasztani, ha a fakanálra ragadtak fel cukordarabok, ezt kiskanállal mindig visszasegítjük az olvadni indult cukorba, s ekkor már állandó kavaragatást igényel. Amikor szép baracksárga színe van, (nem kell teljesen megolvadjon), felöntjük az 50 ml vízzel - külön kihangsúlyozom, vigyázzunk a hirtelen felszabaduló gőzzel- ugyanakkor folyamatosan kavarnunk kell tovább, mert a cukor megdermedhet. További kavargatással főzzük pár percet, míg szirupossá válik.
- Hozzáöntjük a lisztes tejet, és pépesre főzzük.
- Kihűlésekor csomómentesre kavarjuk benne a margarint.
- Összeállítása: Minden lapot megkenünk a krémmel, hagyunk annyi krémet, hogy tetejét is éppen megkenjük, amit díszíthetünk bármivel (jelen képen darált mandula és dióval hintve). De nyugodtan lehet kis citromlével elkevert olvasztott cukrot is ráönteni, akár hideg glazurt. Másnapig hűvösen tartjuk (igényli az időt, a lapok megpuhulásáért).
- Sütés ideje: 10 perc
- Elkészítettem: 30 alkalommal
- Receptkönyvben: 116
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 8297
- Feltöltés dátuma: 2012. március 22.
Ajánló
Nyugodtan lehet a krémjébe 100 g darált diót (mandulát) kavarni, esetleg tojással is dúsítani (1 felvert tojás hozzáadása a 8-ik lépésnél).
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
NS
17513 recept
Nem az én nagyim tortája, nagyon idős szomszédomnak vittem át ünnepek alkalmával sütijeinkből, s amikor gyermekeim születtek, ezt a receptet adta át elmesélve, hogy az ő neje csak új receptekért rajong, a régieket kiunta. Így receptjeit olyanoknak osztogatja, akik el is készítik örömmel és 2 apróságom mellett kevés pepecseléssel, gyorsan krémes sütim is lehessen. Igaza volt, fel sem fogtam milyen gyorsan tüntetnek el mindent, ami nemcsak ebéd mellé készűl. Számomra egyszerű és nagyszerű egyben.