Sárgarépakrém-leves Turmix konyhájából
cukormentes
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojásmentes
Turmix
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 1% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
170g sárgarépa62 kcal
-
25g póréhagyma7 kcal
-
7g vaj50 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
1 kcal
-
11g petrezselyem4 kcal
-
0g só0 kcal
-
20g füstölt sajt66 kcal
-
11g narancslé5 kcal
-
375g víz0 kcal
Összesen
199
kcal
- 1% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
680g sárgarépa248 kcal
-
100g póréhagyma27 kcal
-
28g vaj201 kcal
-
12g fokhagyma16 kcal
-
6 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
0g só0 kcal
-
80g füstölt sajt262 kcal
-
45g narancslé21 kcal
-
1500g víz0 kcal
Összesen
797
kcal
- 1% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
27g sárgarépa10 kcal
-
4g póréhagyma1 kcal
-
1.1g vaj8 kcal
-
0.5g fokhagyma1 kcal
-
1.1g hegyes erős paprika0 kcal
-
1.8g petrezselyem1 kcal
-
0g só0 kcal
-
3.2g füstölt sajt10 kcal
-
1.8g narancslé1 kcal
-
59.6g víz0 kcal
Összesen
32
kcal
- 1% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 94% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
β-karotin
-
α-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.7 g
Zsír
-
Összesen 11.4 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 15 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 331.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 92 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 33 mg
-
Foszfor 73 mg
-
Nátrium 130 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 19.4 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 544.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1370 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 34 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 211 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 57 micro
-
Kolin: 19 mg
-
Retinol - A vitamin: 47 micro
-
α-karotin 5263 micro
-
β-karotin 13238 micro
-
β-crypt 17 micro
-
Likopin 2 micro
-
Lut-zea 1235 micro
Összesen
199
kcal
- 1% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 94% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
β-karotin
-
α-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 26.8 g
Zsír
-
Összesen 45.7 g
-
Telített zsírsav 14 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 60 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1326.3 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 367 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 134 mg
-
Foszfor 291 mg
-
Nátrium 521 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 77.6 g
-
Cukor 35 mg
-
Élelmi rost 20 mg
VÍZ
-
Összesen 2179.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 5479 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 136 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 843 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 230 micro
-
Kolin: 75 mg
-
Retinol - A vitamin: 188 micro
-
α-karotin 21054 micro
-
β-karotin 52954 micro
-
β-crypt 67 micro
-
Likopin 6 micro
-
Lut-zea 4941 micro
Összesen
797
kcal
- 1% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 94% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
β-karotin
-
α-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 1.1 g
Zsír
-
Összesen 1.8 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 2 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 52.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 15 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 5 mg
-
Foszfor 12 mg
-
Nátrium 21 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 3.1 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 86.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 218 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 33 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 9 micro
-
Kolin: 3 mg
-
Retinol - A vitamin: 7 micro
-
α-karotin 836 micro
-
β-karotin 2104 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 196 micro
Összesen
32
kcal
Hozzávalók
-
4 nagy db sárgarépa
-
1 csokor petrezselyem
-
só ízlés szerint
-
1.5 l víz
Elkészítés
- A hagymát megtisztítjuk, megmossuk és felszeleteljük, majd vajon/olajon kicsit megdinszteljük.
- A sárgarépát megtisztítjuk, megmossuk, karikára vágjuk, a hagymához adjuk és tovább folytatjuk a dinsztelést. Megsózzuk ízlés szerint, felöntjük kicsit több vízzel, mint ami ellepi, és lassú tűzön főzzük. (Nem kell agyon főzni, mert turmixolni fogjuk.)
- Amikor elkészült, fokhagymanyomón áttörjük a megtisztított fokhagymát és a leveshez adjuk, majd botmixerrel pürésítjük vagy tumixoljuk.
- Tálalásnál megszórhatjuk frissen őrölt borssal, chili pehellyel, karikázhatunk bele csípős paprikát, megszórhatjuk aprított petrezselyemmel vagy meglocsolhatjuk tökmagolajjal, vagy ezt mind. Ehetünk mellé fokhagymás pirítóst, mint én, de nagyon finom sajtos pirítossal is, persze, ha szétválasztó diétán vagyunk, akkor ez lehetetlen (fehérjét nem lehet szénhidráttal párosítani).
- Elkészítettem: 100 alkalommal
- Receptkönyvben: 245
- Tegnapi nézettség: 23
- 7 napos nézettség: 204
- Össznézettség: 93777
- Feltöltés dátuma: 2012. március 11.
Ajánló
Mindenkinek ajánlom, aki szereti a krémleveseket, és a csípős-édes ízkombinációt. Hideg téli napokon támogatja a légzőrendszert, melegítő hatású, és nem utolsó sorban a gyönyörű színe megtöri a tél szürkeségét. Nagyon olcsó és gyorsan elkészíthető, próbáljátok ki!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Turmix
27 recept
Ez a leves volt a 2010. tél slágere. Egy héten kétszer biztos főztem két napra való adagot. A bétaverzió olivával és vöröshagymával készült, de azóta újragondoltam és a vaj-póréhagyma párossal készítem, amitől még sokkal finomabb. Esetleg leheletnyi füstölt sajttal és narancslé kombinációval tovább fokozható az ízélmény. Természetesen a csípős ízek nélkül is készíthető, nyáron amikor a tüdő és a légutak kevesebb támogatást igényelnek, én is kevésbé fűszeresre készítem.