Sárgaborsó főzelék 2. -fasírtgolyócskákkal
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 14% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 24% Zsír
A főzelékhez
-
125g felesborsó455 kcal
-
45g vöröshagyma16 kcal
-
5g fokhagyma6 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
A fasírtgolyócskákhoz
-
200g sertéscomb364 kcal
-
83g tojás104 kcal
-
75g kenyér206 kcal
-
250g tej140 kcal
-
45g vöröshagyma16 kcal
-
8g fokhagyma10 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
-
0g majoranna0 kcal
-
0g só0 kcal
A sütéshez
-
128g napraforgó olaj1127 kcal
Összesen
2444
kcal
- 14% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 24% Zsír
A főzelékhez
-
250g felesborsó910 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
A fasírtgolyócskákhoz
-
400g sertéscomb728 kcal
-
165g tojás208 kcal
-
150g kenyér411 kcal
-
500g tej280 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
15g fokhagyma20 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
-
0g majoranna0 kcal
-
0g só0 kcal
A sütéshez
-
255g napraforgó olaj2254 kcal
Összesen
4889
kcal
- 14% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 24% Zsír
A főzelékhez
-
13g felesborsó47 kcal
-
4.7g vöröshagyma2 kcal
-
0.5g fokhagyma1 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
A fasírtgolyócskákhoz
-
20.8g sertéscomb38 kcal
-
8.6g tojás11 kcal
-
7.8g kenyér21 kcal
-
26g tej15 kcal
-
4.7g vöröshagyma2 kcal
-
0.8g fokhagyma1 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
-
0g majoranna0 kcal
-
0g só0 kcal
A sütéshez
-
13.3g napraforgó olaj117 kcal
Összesen
255
kcal
- 14% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 24% Zsír
- 44% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 95.6 g
Zsír
-
Összesen 169.1 g
-
Telített zsírsav 29 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 72 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 55 g
-
Koleszterin 396 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2702.7 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 99 mg
-
Kálcium 539 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 169 mg
-
Foszfor 1130 mg
-
Nátrium 740 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 134.4 g
-
Cukor 22 mg
-
Élelmi rost 32 mg
VÍZ
-
Összesen 309.2 g
Vitaminok
-
Összesen 1
-
A vitamin (RAE): 135 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 54 mg
-
C vitamin: 12 mg
-
D vitamin: 96 micro
-
K vitamin: 31 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 20 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 133 micro
-
Kolin: 570 mg
-
Retinol - A vitamin: 126 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 113 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 403 micro
Összesen
2444
kcal
- 14% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 24% Zsír
- 44% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 191.3 g
Zsír
-
Összesen 338.1 g
-
Telített zsírsav 59 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 143 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 109 g
-
Koleszterin 792 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5405.4 g
-
Cink 19 mg
-
Szelén 197 mg
-
Kálcium 1079 mg
-
Vas 23 mg
-
Magnézium 338 mg
-
Foszfor 2261 mg
-
Nátrium 1480 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 268.9 g
-
Cukor 44 mg
-
Élelmi rost 65 mg
VÍZ
-
Összesen 618.3 g
Vitaminok
-
Összesen 1
-
A vitamin (RAE): 270 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 108 mg
-
C vitamin: 24 mg
-
D vitamin: 191 micro
-
K vitamin: 62 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 5 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 40 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 265 micro
-
Kolin: 1140 mg
-
Retinol - A vitamin: 252 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 227 micro
-
β-crypt 13 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 806 micro
Összesen
4889
kcal
- 14% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 24% Zsír
- 44% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.9 g
Zsír
-
Összesen 17.6 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 41 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 280.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 56 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 18 mg
-
Foszfor 117 mg
-
Nátrium 77 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 14 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 32.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 14 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 14 micro
-
Kolin: 59 mg
-
Retinol - A vitamin: 13 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 12 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 42 micro
Összesen
255
kcal
Hozzávalók
A főzelékhez
-
1 közepes fej vöröshagyma
-
3 gerezd fokhagyma
-
3 db babérlevél
-
só ízlés szerint
-
fekete bors ízlés szerint
A fasírtgolyócskákhoz
-
40 dkg sertéscomb
-
3 db tojás
-
3 szelet kenyér
-
0.5 l tej
-
1 közepes fej vöröshagyma
-
5 gerezd fokhagyma
-
fehér bors ízlés szerint
-
fekete bors ízlés szerint
-
majoranna ízlés szerint
-
só ízlés szerint
A sütéshez
-
3 dl napraforgó olaj
Elkészítés
A főzelékhez
- Az apróra vágott vöröshagymát egy lábasban üvegesre dinszteljük.
- Az előzetesen (kb. 3-4 óra) vízbe áztatott, majd jól átmosott sárgaborsót a lábasunkba öntjük, és felengedjük annyi vízzel, hogy az kb. két ujjnyira ellepje. Dobjuk bele a babérleveleket, a leveskockát, nyomjuk bele a fokhagymákat, daráljunk rá egy kevés feketeborsot, és végül adjunk hozzá egy csipet sót.
- Fedő alatt főzzük kb. 1-1,5 órát, amíg a sárgaborsó teljesen pépes nem lesz. Néha nézzünk rá, és kavarjunk rajta; és ha szükséges, adjunk hozzá még vizet. Miközben fő a borsónk, elkészítjük a fasírtgolyócskákat.
- Az előzetesen tejbe áztatott (vízzel is helyettesíthető) kenyérszeleteket kinyomkodjuk, és a darált húshoz adjuk. Ráütjük a tojásokat, ízlés szerint fűszerezzük: sóval, fehér- és feketeborssal, pirospaprikával, majorannával, petrezselyemmel és zúzott fokhagymával.
- Az apróra vágott hagymát egy serpenyőben megdinszteljük, majd ezt is hozzákeverjük a húshoz. Ügyeljünk arra, hogy a fűszereket egyenletesen eloszlassuk.
- Kis, sárgabarack méretű golyócskákat formázunk, és forró olajban pirosra sütjük. Akkor jó a fasírtunk, ha kettétörve nem rózsaszínű a közepe. A kisült golyócskákat papírtörlőre tesszük, hogy a felesleges olajat leitassuk róla.
- Mire a fasírtok kisültek, a sárgaborsónk is pépesre főtt. A babérleveleket kiszedjük.
- Liszttel és olajjal zsemleszínű rántást készítünk. Ezt felengedjük egy merőkanálnyi sárgaborsólével, amivel jól elkeverjük, majd ezzel berántjuk a főzelékünket. (Ha kellően besűrűsödik, akkor nem szükséges rántani -ezt a borsó minősége dönti el.)
- Kavargatás mellett még pár percig főzzük. Akkor jó, ha fröcsköl.
- Receptkönyvben: 585
- Tegnapi nézettség: 29
- 7 napos nézettség: 170
- Össznézettség: 229064
- Feltöltés dátuma: 2010. február 27.
Receptjellemzők
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- Speciális étrendek:
NS
17513 recept
A sárgaborsó főzelék -mint a spenót- a menzán edzettek számára szintén rossz emlékeket idéz. Ezért gondoltam, hogy elkészítem. Na és persze azért mert tápláló és nagyon egészséges. Elkészítésére több variációt is olvastam az interneten, míg mindegyikből ellesve/ kihagyva valamit megalkottam a sajátomat. A sárgaborsó főzelékre gondolva pedig a következő gondolatom a fűszeres kis húsgolyók voltak; és nem mellesleg volt még a fagyóban az előző napokban készített bolognaihoz vásárolt darált húsból is.. :)