r
Nosalty Logó

Sárgaborsó főzelék 2. -fasírtgolyócskákkal

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Sárgaborsó főzelék 2. -fasírtgolyócskákkal
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 14% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 24% Zsír

A főzelékhez

A fasírtgolyócskákhoz

A sütéshez

Összesen 2444 kcal
  • 14% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 24% Zsír

A főzelékhez

A fasírtgolyócskákhoz

A sütéshez

Összesen 4889 kcal
  • 14% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 24% Zsír

A főzelékhez

A fasírtgolyócskákhoz

A sütéshez

Összesen 255 kcal
  • 14% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 44% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    95.6 g

Zsír

  • Összesen
    169.1 g
  • Telített zsírsav
    29 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    72 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    55 g
  • Koleszterin
    396 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2702.7 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    99 mg
  • Kálcium
    539 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    169 mg
  • Foszfor
    1130 mg
  • Nátrium
    740 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    134.4 g
  • Cukor
    22 mg
  • Élelmi rost
    32 mg

VÍZ

  • Összesen
    309.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    135 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    54 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    96 micro
  • K vitamin:
    31 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    20 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    133 micro
  • Kolin:
    570 mg
  • Retinol - A vitamin:
    126 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    113 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    403 micro
Összesen 2444 kcal
  • 14% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 44% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    191.3 g

Zsír

  • Összesen
    338.1 g
  • Telített zsírsav
    59 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    143 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    109 g
  • Koleszterin
    792 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5405.4 g
  • Cink
    19 mg
  • Szelén
    197 mg
  • Kálcium
    1079 mg
  • Vas
    23 mg
  • Magnézium
    338 mg
  • Foszfor
    2261 mg
  • Nátrium
    1480 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    268.9 g
  • Cukor
    44 mg
  • Élelmi rost
    65 mg

VÍZ

  • Összesen
    618.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    270 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    108 mg
  • C vitamin:
    24 mg
  • D vitamin:
    191 micro
  • K vitamin:
    62 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    40 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    265 micro
  • Kolin:
    1140 mg
  • Retinol - A vitamin:
    252 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    227 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    806 micro
Összesen 4889 kcal
  • 14% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 44% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.9 g

Zsír

  • Összesen
    17.6 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    41 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    280.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    56 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    117 mg
  • Nátrium
    77 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    14 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    32.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    14 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    59 mg
  • Retinol - A vitamin:
    13 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    12 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    42 micro
Összesen 255 kcal

Hozzávalók

A főzelékhez

A fasírtgolyócskákhoz

A sütéshez

Elkészítés

A főzelékhez

  1. Az apróra vágott vöröshagymát egy lábasban üvegesre dinszteljük.
  2. Az előzetesen (kb. 3-4 óra) vízbe áztatott, majd jól átmosott sárgaborsót a lábasunkba öntjük, és felengedjük annyi vízzel, hogy az kb. két ujjnyira ellepje. Dobjuk bele a babérleveleket, a leveskockát, nyomjuk bele a fokhagymákat, daráljunk rá egy kevés feketeborsot, és végül adjunk hozzá egy csipet sót.
  3. Fedő alatt főzzük kb. 1-1,5 órát, amíg a sárgaborsó teljesen pépes nem lesz. Néha nézzünk rá, és kavarjunk rajta; és ha szükséges, adjunk hozzá még vizet. Miközben fő a borsónk, elkészítjük a fasírtgolyócskákat.
  4. Az előzetesen tejbe áztatott (vízzel is helyettesíthető) kenyérszeleteket kinyomkodjuk, és a darált húshoz adjuk. Ráütjük a tojásokat, ízlés szerint fűszerezzük: sóval, fehér- és feketeborssal, pirospaprikával, majorannával, petrezselyemmel és zúzott fokhagymával.
  5. Az apróra vágott hagymát egy serpenyőben megdinszteljük, majd ezt is hozzákeverjük a húshoz. Ügyeljünk arra, hogy a fűszereket egyenletesen eloszlassuk.
  6. Kis, sárgabarack méretű golyócskákat formázunk, és forró olajban pirosra sütjük. Akkor jó a fasírtunk, ha kettétörve nem rózsaszínű a közepe. A kisült golyócskákat papírtörlőre tesszük, hogy a felesleges olajat leitassuk róla.
  7. Mire a fasírtok kisültek, a sárgaborsónk is pépesre főtt. A babérleveleket kiszedjük.
  8. Liszttel és olajjal zsemleszínű rántást készítünk. Ezt felengedjük egy merőkanálnyi sárgaborsólével, amivel jól elkeverjük, majd ezzel berántjuk a főzelékünket. (Ha kellően besűrűsödik, akkor nem szükséges rántani -ezt a borsó minősége dönti el.)
  9. Kavargatás mellett még pár percig főzzük. Akkor jó, ha fröcsköl.
  • Receptkönyvben: 585
  • Tegnapi nézettség: 29
  • 7 napos nézettség: 170
  • Össznézettség: 229064
  • Feltöltés dátuma: 2010. február 27.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A sárgaborsó főzelék  -mint a spenót- a menzán edzettek számára szintén rossz emlékeket idéz. Ezért gondoltam, hogy elkészítem. Na és persze azért mert tápláló és nagyon egészséges. Elkészítésére több variációt is olvastam az interneten, míg mindegyikből ellesve/ kihagyva valamit megalkottam a sajátomat. A sárgaborsó főzelékre gondolva pedig a következő gondolatom a fűszeres kis húsgolyók voltak; és nem mellesleg volt még a fagyóban az előző napokban készített bolognaihoz vásárolt darált húsból is.. :)

Hozzávalók

A főzelékhez

A fasírtgolyócskákhoz

A sütéshez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...