r
Nosalty Logó

Sajtos masni házilag

0,0

0 ÉRTÉKELÉS0 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Kornél
Sajtos masni házilag
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

1001
Kalória
16.3g
Fehérje
63.8g
Szénhidrátok
76.2g
Zsír
84.1g
Víz
239.9g
Koleszterin
2.3g
Rost
448mg
Cukor
  • 7% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 32% Zsír
Összesen 1001 kcal
  • 7% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 32% Zsír
Összesen 6004 kcal
  • 7% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 32% Zsír
Összesen 407 kcal
  • 7% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 32% Zsír
  • 35% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    16.3 g

Zsír

  • Összesen
    76.2 g
  • Telített zsírsav
    47 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    22 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    240 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1286.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    35 mg
  • Kálcium
    201 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    27 mg
  • Foszfor
    216 mg
  • Nátrium
    803 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    63.8 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    84.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    662 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    12 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    32 micro
  • Kolin:
    52 mg
  • Retinol - A vitamin:
    650 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    139 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    56 micro
Összesen 1001 kcal
  • 7% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 32% Zsír
  • 35% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    97.6 g

Zsír

  • Összesen
    457.4 g
  • Telített zsírsav
    280 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    133 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    19 g
  • Koleszterin
    1440 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7720.6 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    211 mg
  • Kálcium
    1208 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    165 mg
  • Foszfor
    1296 mg
  • Nátrium
    4821 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    383.1 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

Víz

  • Összesen
    504.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3970 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    13 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    71 micro
  • K vitamin:
    40 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    195 micro
  • Kolin:
    311 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3902 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    834 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    333 micro
Összesen 6004 kcal
  • 7% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 32% Zsír
  • 35% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.6 g

Zsír

  • Összesen
    31 g
  • Telített zsírsav
    19 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    98 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    523.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    82 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    88 mg
  • Nátrium
    327 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    26 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    34.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    269 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    21 mg
  • Retinol - A vitamin:
    265 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    57 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    23 micro
Összesen 407 kcal

Elkészítés

  1. Először is készítsük el a vajas tömeget. A felkockázott vaj 80%-át, valamint a liszt 20%-át tegyük konyhai robotgépbe (ha ez nem áll rendelkezésünkre, akkor kézzel kell dolgoznunk). Dolgozzuk össze a vajat a liszttel, míg csomómentes lesz, de még nem habos. Tegyük fóliába, sodrófával igazítsuk téglalap formára (kb. 1 cm vastagra nyújtsuk), majd becsomagolva tegyük fagyasztóba 10 percre.
  2. Készítsük el az alaptésztát is: a maradék lisztet, vajat, valamint vízzel összekevert ecetet és sót tegyük szintén robotgépbe, és készítsünk belőle lágy tésztát. Kézzel nem fogunk tudni dolgozni ezzel a tésztával, habkártyára mindenképpen szükség lesz a kidolgozásnál.
  3. Lisztezett gyúródeszkán kezdjünk dolgozni, a tésztából formázzunk gombócot, és a habkártya segítségével emeljük fel, majd jó erősen csapjuk oda a deszkához. Újból végezzük el ugyanezt a folyamatot úgy, hogy közben a habkártya segítségével a leragadt tésztákat is szedjük fel, és gyúrjuk a többihez. Kb. 10-15 percnyi dagasztás után a tésztánk kezd kifényesedni, kezelhetőbbé válik. Fontos, hogy a deszka minimális lisztezésén túl további lisztre nincs szükség! Bármennyire is nehéznek tűnik a munka a lágy tésztával, ne adjuk fel!
  4. Ha tésztánk kifényesedett, formázzunk ismét cipót belőle, majd éles késsel gyors mozdulattal csapjunk keresztet a tetejébe, szórjunk rá kevés lisztet, és konyharuhával letakarva pihentessük 20 percet.
  5. A pihenő után kezdjük meg a kidolgozást: tenyérélünkkel lapítsuk el a tésztát középről kiindulva, ahogy a négylevelű lóhere is kinéz, a belső rész maradjon kicsit vastagabb. Ide, a közepére tegyük a hűtőből kivett vajas téglalapot. A négy "fület" hajtsuk rá, majd sodrófával nyomkodjuk le a tésztát, és a sarkok felé kezdjük el nyújtani. Ügyeljünk, hogy téglalap formája maradjon. 1 cm vastagságúra nyújtsuk.
  6. Készítsünk egy szimpla, majd egy dupla hajtást a következőképpen: A kinyújtott tésztát jelöljük meg, mintha három felé osztanánk, majd balról jobbra hajtsuk be a kétharmadát, ezt követően jobbról balra, a behajtott tésztára a maradék egyharmad részt. Ügyeljünk, hogy a szélek mindenhol fedjék egymást. Ezt követően újból nyújtsuk ki 1 cm vastagra, jelöljük meg a felénél. Hajtsuk be a tésztát balról jobbra a közepéig, majd jobbról balra megint csak a közepéig. Végül ismét jobbról balra hajtsuk össze a tésztát, hogy mindenhol fedésben legyenek a szélek. Ezzel megvolt a dupla hajtás is, most a tésztát csomagoljuk be fóliába, és 20 percet pihentessük hűtőben.
  7. A nyújtások alkalmával lisztezzük kissé a deszkát, hogy a tészta ne ragadjon le. Ismételjük meg a szimpla és dupla hajtásokat további két alkalommal, mindig 20 perc szünetet tartva közben.
  8. Az elkészült tésztát osszuk két részre, hogy könnyebb legyen dolgozni vele. Nyújtsuk a deszkán 3-4 mm vastagra. Kenjük le felvert tojással, majd szórjuk meg reszelt sajttal. Derelyevágóval vágjunk belőle 2x5 cm-es csíkokat, a csíkok két végét ujjainkkal megfogva csavarjuk meg a tésztát, majd tegyük kivajazott sütőlemezre. Ha kész, 200 fokra előmelegített sütőbe tegyük be 15 percig. Az idő letelte után a hőmérsékletet állítsuk 160-170 fokra, és süssük készre a masnikat.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 140 perc
  • Sütés ideje: 25 perc
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

A sajtos masnit mindenki ismeri valahonnan. Cukrászdákból, pékségekből, és a rettenetes mirelit készítményeket sütögető "látványpékségnek" csúfolt árusító helyekről. Vannak kényelmesebb és kissé "melósabb" receptek is, én az utóbbit választottam, saját magam készítettem el a vajas tésztát, az eredmény pedig tökéletes, könnyű, ropogós tészta, pont amilyennek szeretjük. Ne legyünk kényelmesek, felejtsük el a bolti előhűtött és fagyasztott, készen kapható tésztákat, nem összehasonlítható azzal, amit magunk is elkészíthetünk kis odafigyeléssel, nem beszélve arról, hogy harmadáron... Ebből a tészta mennyiségből két sütőtepsivel tudunk masnit készíteni.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Retró sajtos tallér

Ropogós, aranybarna és ellenállhatatlanul sajtos – ez a házi sajtos tallér, amit könnyedén elkészíthetsz otthon is. Mindössze néhány alapanyag, egy hagyományos tallérsütő és egy ...

Nosalty

Sajtos perec omlósan

A legédesebb sós vendégváró receptjét találhatjuk itt: a klasszikus sajtos perecét. Omlós tésztából készül, kiszúrásához egy különleges forma kell, de ezt leszámítva ...

Lakos Benedek

Duplán sajtos masni

Nem szeretjük használni azt a szörnyen túlzó kifejezést, hogy "függőséget okozó", de esküszünk, hogy ez a duplán sajtos, belül puha, kívül ropogós kis csokornyakkendő pontosan ...

Gerzsenyi Flóra

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Habos mákos

Nagyon egyszerű, irtó hamar készen van, azonnal fogyasztható, és nem mellesleg nagyon szép és fincsiii:)

Sütőben sült rántott hús

Próbálok életmódot váltani, így a cukrot és a túl sok zsírt mellőzöm mostanában. Repceolajjall sütök, így azt végképp sajnáltam egy rántott húshoz :). Mivel a fasírtot is ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!