r
Nosalty Logó

Sajtos masni házilag

0,0

0 ÉRTÉKELÉS0 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Kornél
Sajtos masni házilag
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

1001
Kalória
16.3g
Fehérje
63.8g
Szénhidrátok
76.2g
Zsír
84.1g
Víz
239.9g
Koleszterin
2.3g
Rost
448mg
Cukor
  • 7% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 32% Zsír
Összesen 1001 kcal
  • 7% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 32% Zsír
Összesen 6004 kcal
  • 7% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 32% Zsír
Összesen 407 kcal
  • 7% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 32% Zsír
  • 35% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    16.3 g

Zsír

  • Összesen
    76.2 g
  • Telített zsírsav
    47 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    22 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    240 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1286.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    35 mg
  • Kálcium
    201 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    27 mg
  • Foszfor
    216 mg
  • Nátrium
    803 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    63.8 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    84.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    662 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    12 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    32 micro
  • Kolin:
    52 mg
  • Retinol - A vitamin:
    650 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    139 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    56 micro
Összesen 1001 kcal
  • 7% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 32% Zsír
  • 35% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    97.6 g

Zsír

  • Összesen
    457.4 g
  • Telített zsírsav
    280 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    133 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    19 g
  • Koleszterin
    1440 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7720.6 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    211 mg
  • Kálcium
    1208 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    165 mg
  • Foszfor
    1296 mg
  • Nátrium
    4821 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    383.1 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

Víz

  • Összesen
    504.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3970 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    13 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    71 micro
  • K vitamin:
    40 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    195 micro
  • Kolin:
    311 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3902 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    834 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    333 micro
Összesen 6004 kcal
  • 7% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 32% Zsír
  • 35% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.6 g

Zsír

  • Összesen
    31 g
  • Telített zsírsav
    19 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    98 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    523.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    82 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    88 mg
  • Nátrium
    327 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    26 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    34.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    269 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    21 mg
  • Retinol - A vitamin:
    265 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    57 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    23 micro
Összesen 407 kcal

Elkészítés

  1. Először is készítsük el a vajas tömeget. A felkockázott vaj 80%-át, valamint a liszt 20%-át tegyük konyhai robotgépbe (ha ez nem áll rendelkezésünkre, akkor kézzel kell dolgoznunk). Dolgozzuk össze a vajat a liszttel, míg csomómentes lesz, de még nem habos. Tegyük fóliába, sodrófával igazítsuk téglalap formára (kb. 1 cm vastagra nyújtsuk), majd becsomagolva tegyük fagyasztóba 10 percre.
  2. Készítsük el az alaptésztát is: a maradék lisztet, vajat, valamint vízzel összekevert ecetet és sót tegyük szintén robotgépbe, és készítsünk belőle lágy tésztát. Kézzel nem fogunk tudni dolgozni ezzel a tésztával, habkártyára mindenképpen szükség lesz a kidolgozásnál.
  3. Lisztezett gyúródeszkán kezdjünk dolgozni, a tésztából formázzunk gombócot, és a habkártya segítségével emeljük fel, majd jó erősen csapjuk oda a deszkához. Újból végezzük el ugyanezt a folyamatot úgy, hogy közben a habkártya segítségével a leragadt tésztákat is szedjük fel, és gyúrjuk a többihez. Kb. 10-15 percnyi dagasztás után a tésztánk kezd kifényesedni, kezelhetőbbé válik. Fontos, hogy a deszka minimális lisztezésén túl további lisztre nincs szükség! Bármennyire is nehéznek tűnik a munka a lágy tésztával, ne adjuk fel!
  4. Ha tésztánk kifényesedett, formázzunk ismét cipót belőle, majd éles késsel gyors mozdulattal csapjunk keresztet a tetejébe, szórjunk rá kevés lisztet, és konyharuhával letakarva pihentessük 20 percet.
  5. A pihenő után kezdjük meg a kidolgozást: tenyérélünkkel lapítsuk el a tésztát középről kiindulva, ahogy a négylevelű lóhere is kinéz, a belső rész maradjon kicsit vastagabb. Ide, a közepére tegyük a hűtőből kivett vajas téglalapot. A négy "fület" hajtsuk rá, majd sodrófával nyomkodjuk le a tésztát, és a sarkok felé kezdjük el nyújtani. Ügyeljünk, hogy téglalap formája maradjon. 1 cm vastagságúra nyújtsuk.
  6. Készítsünk egy szimpla, majd egy dupla hajtást a következőképpen: A kinyújtott tésztát jelöljük meg, mintha három felé osztanánk, majd balról jobbra hajtsuk be a kétharmadát, ezt követően jobbról balra, a behajtott tésztára a maradék egyharmad részt. Ügyeljünk, hogy a szélek mindenhol fedjék egymást. Ezt követően újból nyújtsuk ki 1 cm vastagra, jelöljük meg a felénél. Hajtsuk be a tésztát balról jobbra a közepéig, majd jobbról balra megint csak a közepéig. Végül ismét jobbról balra hajtsuk össze a tésztát, hogy mindenhol fedésben legyenek a szélek. Ezzel megvolt a dupla hajtás is, most a tésztát csomagoljuk be fóliába, és 20 percet pihentessük hűtőben.
  7. A nyújtások alkalmával lisztezzük kissé a deszkát, hogy a tészta ne ragadjon le. Ismételjük meg a szimpla és dupla hajtásokat további két alkalommal, mindig 20 perc szünetet tartva közben.
  8. Az elkészült tésztát osszuk két részre, hogy könnyebb legyen dolgozni vele. Nyújtsuk a deszkán 3-4 mm vastagra. Kenjük le felvert tojással, majd szórjuk meg reszelt sajttal. Derelyevágóval vágjunk belőle 2x5 cm-es csíkokat, a csíkok két végét ujjainkkal megfogva csavarjuk meg a tésztát, majd tegyük kivajazott sütőlemezre. Ha kész, 200 fokra előmelegített sütőbe tegyük be 15 percig. Az idő letelte után a hőmérsékletet állítsuk 160-170 fokra, és süssük készre a masnikat.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 140 perc
  • Sütés ideje: 25 perc
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

A sajtos masnit mindenki ismeri valahonnan. Cukrászdákból, pékségekből, és a rettenetes mirelit készítményeket sütögető "látványpékségnek" csúfolt árusító helyekről. Vannak kényelmesebb és kissé "melósabb" receptek is, én az utóbbit választottam, saját magam készítettem el a vajas tésztát, az eredmény pedig tökéletes, könnyű, ropogós tészta, pont amilyennek szeretjük. Ne legyünk kényelmesek, felejtsük el a bolti előhűtött és fagyasztott, készen kapható tésztákat, nem összehasonlítható azzal, amit magunk is elkészíthetünk kis odafigyeléssel, nem beszélve arról, hogy harmadáron... Ebből a tészta mennyiségből két sütőtepsivel tudunk masnit készíteni.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Káposztás cvekedlikocka

A sós vendégvárók, sose maradhatnak le az ünnepi asztalunkról. Legjobban egy ital mellé csúsznak, de még akár evés után is kitölthetjük velük a levegős helyeket. A legkedveltebb ...

Gerzsenyi Flóra

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Egyszerű bundás alma

Ne mondja senki, hogy nem süthetjük ki olajban az almát! Mártsuk a gyümölcsszeleteket lágy palacsintatésztába és már csobbanhatnak is a zsiradékban. Miután aranybarnára sültek, már ...

Habos mákos

Nagyon egyszerű, irtó hamar készen van, azonnal fogyasztható, és nem mellesleg nagyon szép és fincsiii:)

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!