Saint Honoré torta
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
220 °C
- 7% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 11% Zsír
A tésztához
-
42g víz0 kcal
-
17g vaj120 kcal
-
0g só0 kcal
-
42g finomliszt152 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
A krémhez
-
3g lapzselatin11 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
67g tej37 kcal
-
42g cukor161 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
29 kcal
A díszítéshez
-
0g citromlé0 kcal
-
33g cukor129 kcal
-
42g habtejszín122 kcal
-
6 kcal
-
1g habfixáló5 kcal
-
3g víz0 kcal
Összesen
910
kcal
- 7% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 11% Zsír
A tésztához
-
250g víz0 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
0g só0 kcal
-
250g finomliszt910 kcal
-
330g tojás415 kcal
-
1g sütőpor1 kcal
A krémhez
-
18g lapzselatin63 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
400g tej224 kcal
-
250g cukor968 kcal
-
330g tojás415 kcal
-
171 kcal
A díszítéshez
-
2g citromlé0 kcal
-
200g cukor774 kcal
-
250g habtejszín730 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
8g habfixáló30 kcal
-
16g víz0 kcal
Összesen
5457
kcal
- 7% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 11% Zsír
A tésztához
-
10.2g víz0 kcal
-
4.1g vaj29 kcal
-
0g só0 kcal
-
10.2g finomliszt37 kcal
-
13.4g tojás17 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
A krémhez
-
0.7g lapzselatin3 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
16.3g tej9 kcal
-
10.2g cukor39 kcal
-
13.4g tojás17 kcal
-
1.8g vaníliás pudingpor7 kcal
A díszítéshez
-
0.1g citromlé0 kcal
-
8.1g cukor31 kcal
-
10.2g habtejszín30 kcal
-
0.4g vaníliás cukor2 kcal
-
0.3g habfixáló1 kcal
-
0.7g víz0 kcal
Összesen
222
kcal
- 7% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 46% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 22.2 g
Zsír
-
Összesen 37.3 g
-
Telített zsírsav 20 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 442 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 747 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 45 mg
-
Kálcium 184 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 25 mg
-
Foszfor 284 mg
-
Nátrium 205 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 121.2 g
-
Cukor 82 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 153.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 385 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 89 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 59 micro
-
Kolin: 299 mg
-
Retinol - A vitamin: 381 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 51 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 494 micro
Összesen
910
kcal
- 7% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 46% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 133 g
Zsír
-
Összesen 224.1 g
-
Telített zsírsav 121 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 68 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 17 g
-
Koleszterin 2653 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4481.8 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 269 mg
-
Kálcium 1102 mg
-
Vas 14 mg
-
Magnézium 149 mg
-
Foszfor 1702 mg
-
Nátrium 1233 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 727.2 g
-
Cukor 490 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 918.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2311 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 6 micro
-
E vitamin: 11 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 534 micro
-
K vitamin: 16 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 351 micro
-
Kolin: 1793 mg
-
Retinol - A vitamin: 2285 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 308 micro
-
β-crypt 52 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2967 micro
Összesen
5457
kcal
- 7% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 46% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 5.4 g
Zsír
-
Összesen 9.1 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 108 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 182.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 45 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 6 mg
-
Foszfor 69 mg
-
Nátrium 50 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 29.6 g
-
Cukor 20 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 37.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 94 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 22 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 14 micro
-
Kolin: 73 mg
-
Retinol - A vitamin: 93 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 13 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 121 micro
Összesen
222
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
2.5 dl víz
-
1 csipet só
-
250 g finomliszt
-
6 db tojás
-
0.5 kk sütőpor
A krémhez
-
9 db lapzselatin
-
1 db vanília
-
4 dl tej
-
6 db tojás
-
1 tasak vaníliás pudingpor
A díszítéshez
-
1 kk citromlé
-
2.5 dl habtejszín
-
1 csomag vaníliás cukor
-
1 csomag habfixáló
-
2 ek víz
Elkészítés
A tésztához
- A felsorolt hozzávalókból égetett tésztát készítünk. A tésztához felforraljuk a vizet a sóval és vajjal/ margarinnal. Egyszerre beleszórjuk a lisztet, és élénk tűzön, folyamatosan kevergetve addig forrósítjuk, amíg a massza összeáll, és elválik az edény falától, alján pedig fehér hártya képződik.
- Lehúzzuk a tűzről, azonnal belekeverünk 1 tojást, majd sorban a többit is, és alaposan elkeverjük a kézi robotgép dagasztóspiráljával a masszát.
- Sütőpapírral kibélelünk egy kapcsos tortaformát és egy nagyobb tepsit. A sütőt előmelegítjük 220 fokra, aljára beteszünk egy meleg vízzel félig telt edénykét (a tészta sütéséhez, növekedéséhez gőz kell!).
- A masszát sima csőrös habzsákba szedjük, majd 1/2 cm távolságra koncentrikus köröket nyomunk belőle a tortaforma aljára - ezek sülés közben "összenőnek". A maradék masszából nagyobb mogyorónyi halmokat nyomunk a tepsire, és a forró sütőben mindkét formációt aranysárgára sütjük, majd a kikapcsolt, résnyire kitámasztottajtajú sütőben 5 percig pihentetjük. A tésztalapot rácsra csúsztatjuk, a fánkocskák oldalába és aljába pedig ollóval belecsippentünk, hogy mihamarabbtávozzon belőlük a gőz, és ugyancsak rácsra rakosgatjuk.
- A krémhez a zselatint 1 dl hideg vízben felpuhítjuk (vagy elkeverjük, ha instant). A vaníliarudat felhasítjuk, kikaparjuk belőle a pépet, majd 3 dl tejjel és 50 g cukorral felforraljuk. A tojásokat kettéválasztjuk, a tojássárgákat simára keverjük a pudingporral és a maradék 1 dl hideg tejjel, majd hozzáadjuk a vaníliás tejet, és gőz fölött besűrítjük. Azon melegében felolvasztjuk, elkeverjük benne a zselatint, és a tűzről lehúzva, olykor megkeverve, kissé hűlni hagyjuk.
- A tojásfehérjéket 1 csipet sóval felverjük, majd a maradék 200 g, apránként hozzáadott kristálycukorral kemény habbá verjük, és beledolgozzuk a krémbe. A tortaforma oldalát újrabéleljük sütőpapírral, belefektetjük a tésztalapot, a tetejére simítjuk a krémet, és 12 órára behűtjük.
- A díszítéshez 2 ek vízzel és a citromlével aranysárgára pirítjuk a cukrot. Egyenként megmártogatunk benne 17 formás fánkot (nagyon forró a karamell!), és rácsra ültetve hagyjuk megkötni a tetejükön a cukrot.
- Leemeljük a tortáról a karikát, lehántjuk a papírt, és tálra csúsztatjuk. A maradék fánkokat apróra tördeljük, és beszórjuk vele a torta oldalát. A tejszínt kemény habbá verjük a vaníliás cukorral és a habfixálóval (Hulala esetén nem szükséges a fixáló), csillagcsőrös habzsákba szedjük, majd bevonjuk vele a torta tetejét, a szeletek helyére egy-egy dundi habrózsát nyomunk. A karamellbóbitás fánkocskákkal díszítjük.
- Sütés hőfoka: 220 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 26
- Sütés ideje: 15 perc
- Receptkönyvben: 50
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 11
- Össznézettség: 9100
- Feltöltés dátuma: 2011. július 26.
Ajánló
Ahogyan első olvasatra gondolnánk, nem olyan nehéz elkészíteni, és a siker biztos nem marad el! Főleg azoknál, akik a képviselőfánkot kedvelik.
Receptjellemzők
NS
17513 recept
Ez a lenyűgözően szép, pillekönnyű és finom torta méltán futott be világkarriert. Ahány cukrász, annyiféleképpen készíti, de a franciakrémes vaníliakrémje, a tejszínhab és az égetett cukorba mártott fánkocskák nem hiányozhatnak róla. Nevét a francia cukrászok védőszentjéről kapta, akinek Párizsban saját utcája van. Ez a változat Lajos Mari receptje.