Sacher-torta
- 5% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 16% Zsír
-
33g étcsokoládé182 kcal
-
13g vaj90 kcal
-
17g porcukor65 kcal
-
25g cukor97 kcal
-
13g finomliszt46 kcal
-
37g tojás46 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
51 kcal
- 5% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 16% Zsír
-
400g étcsokoládé2184 kcal
-
150g vaj1076 kcal
-
200g porcukor774 kcal
-
300g cukor1161 kcal
-
150g finomliszt546 kcal
-
440g tojás554 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
220g sárgabaracklekvár612 kcal
- 5% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 16% Zsír
-
21.5g étcsokoládé117 kcal
-
8.1g vaj58 kcal
-
10.8g porcukor42 kcal
-
16.1g cukor62 kcal
-
8.1g finomliszt29 kcal
-
23.7g tojás30 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
11.8g sárgabaracklekvár33 kcal
- 5% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.1 g
Zsír
-
Összesen 23.8 g
-
Telített zsírsav 14 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 150 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 337.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 46 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 56 mg
-
Foszfor 153 mg
-
Nátrium 62 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 84.5 g
-
Cukor 67 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 34 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 138 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 26 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 21 micro
-
Kolin: 100 mg
-
Retinol - A vitamin: 136 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 28 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 175 micro
- 5% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 85.7 g
Zsír
-
Összesen 285.2 g
-
Telített zsírsav 162 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 88 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 17 g
-
Koleszterin 1795 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4053.6 g
-
Cink 14 mg
-
Szelén 191 mg
-
Kálcium 548 mg
-
Vas 42 mg
-
Magnézium 675 mg
-
Foszfor 1830 mg
-
Nátrium 741 mg
-
Réz 5 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1013.4 g
-
Cukor 799 mg
-
Élelmi rost 34 mg
VÍZ
-
Összesen 408 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1654 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 5 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 19 mg
-
D vitamin: 318 micro
-
K vitamin: 45 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 250 micro
-
Kolin: 1204 mg
-
Retinol - A vitamin: 1626 micro
-
α-karotin 28 micro
-
β-karotin 341 micro
-
β-crypt 39 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2099 micro
- 5% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.6 g
Zsír
-
Összesen 15.3 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 96 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 217.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 29 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 36 mg
-
Foszfor 98 mg
-
Nátrium 40 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 54.5 g
-
Cukor 43 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 21.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 89 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 17 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 13 micro
-
Kolin: 65 mg
-
Retinol - A vitamin: 87 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 18 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 113 micro
Hozzávalók
-
150 g vaj
-
200 g porcukor
-
300 g cukor
-
150 g finomliszt
-
8 db tojás
-
220 g sárgabaracklekvár
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük légkeverésen 170 ºC-ra , egy 28 cm átmérőjű kapcsos tortaformát kivajazunk, lisztezünk, az alját pedig sütőpapírral béleljük.
- 150 g csokoládét gőz fölött megolvasztunk, majd félretesszük hűlni.
- Konyhai robotgéppel összekeverjük a vajat a porcukor negyedével és a vaníliamagokkal majd hét tojássárgáját adunk hozzá egyesével, a legvégén pedig egy egész tojás is megy bele. A szobahőmérsékletűre hűlt csokoládét folyamatos keverés mellett hozzáöntjük.
- Ezután egy másik tálban felverjük a tojásfehérjéket a maradék porcukorral (150 g) és egy csipetnyi sóval. Felváltva keverjük a csokis masszához a tojásfehérjét és a lisztet. (Óvatosan, nehogy a tojásfehérje összetörjön.)
- A masszát a tortaformába öntjük, és az előmelegített sütőbe dugjuk. 55 perc alatt elkészül. A sütőből kivéve a tortaformában hagyjuk a tésztát kihűlni.
- Miután kihűl a torta, kivesszük a formából, kettévágjuk, és előzetesen felforralt, majd átszűrt sárgabarack lekvárral megkenegetjük a torta alsó felét. Rátesszük a tetejét, és az egész tortát kívülről is bekenjük barack lekvárral.
- Végül a csokoládémáz készítése: gőz felett megolvasztunk 250 g étcsokoládét (épphogy megolvad, vegyük is le a gőzről, ui. nem szabad túlzottan felmelegíteni). A cukorsziruphoz 1,7 dl vízben feloldjuk a 300 g kristálycukrot, és felforraljuk. A szirupot a csokoládéhoz öntjük, folytonos keverés közben. Majd az egészet pár perc alatt összemelegítjük.
- Ezután következik a mindent összecsokoládézó művelet: egy 60 x 60 cm-es (előzetesen alaposan megtiszított) hideg kőlapon hűtjük a mázat, mégpedig úgy, hogy a csokoládémassza egy részét kitéve arra, tologatjuk a csokit két széles pengéjű kés segítségével. Mikor kihűl visszatesszük a lábasba, összekeverjük a többivel, majd újabb adagot kezdünk hűteni a kőlapon. Ezt a műveletet addig ismételjük, míg a máz kellően lehűl, de még kenhető állagú. Végül bevonjuk a mázzal a tortát. Fogyasztás előtt egy nappal javaslatos elkészíteni. (Készült a Szakácsok könyve alapján.)
- Sütés ideje: 55 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 230
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 13
- Össznézettség: 99327
- Feltöltés dátuma: 2007. november 19.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
Vendégségbe voltunk hivatalosak. A házigazda előzetesen egyeztette a vendégekkel a menüt (milyen rendes tőle!), s mivel kedveskedni akartak és, hogy ne mindent neki egyedül kelljen elkészíteni, két, szintén meghívott felajánlotta, hogy ők vállalják a desszertet, mégpedig egy cukrászdából, tudják is, hogy mit: isteni Sacher-tortát ettek a minap. Egy ígéretesnek tűnő elő-és főétel után cukrászdából hozott desszertet enni nem túl stílszerű… Ezt mentendő felajánlottam, mi lenne, ha én s.k. elkészíteném, már úgyis régóta játszadozom a Sacher-torta készítésének gondolatával, még úgysem adódott megfelelő alkalom. (Csak nem áll neki az ember egy sima csütörtökön Sacher-tortát készíteni, legalábbis én biztosan nem.) Izgultam, hogyan sikerül: más az, mikor nincs komoly tétje a végeredménynek, csak mi ketten ízlelgetjük. Abszolút pozitív fogadtatásban volt része, építő kritikaként megjegyezte a vendégsereg, hogy a torta tetején kissé vastagra sikeredett a csokoládémáz. Hát, Istenem, nem sikerülhet minden tökéletesen, főleg nem első nekifutásra…