r
Nosalty Logó

Sacher-torta

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Petra
Sacher-torta
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 5% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 16% Zsír
Összesen 577 kcal
  • 5% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 16% Zsír
Összesen 6907 kcal
  • 5% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 16% Zsír
Összesen 371 kcal
  • 5% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.1 g

Zsír

  • Összesen
    23.8 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    150 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    337.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    46 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    56 mg
  • Foszfor
    153 mg
  • Nátrium
    62 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    84.5 g
  • Cukor
    67 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    34 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    138 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    26 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    21 micro
  • Kolin:
    100 mg
  • Retinol - A vitamin:
    136 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    28 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    175 micro
Összesen 577 kcal
  • 5% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    85.7 g

Zsír

  • Összesen
    285.2 g
  • Telített zsírsav
    162 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    88 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    17 g
  • Koleszterin
    1795 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4053.6 g
  • Cink
    14 mg
  • Szelén
    191 mg
  • Kálcium
    548 mg
  • Vas
    42 mg
  • Magnézium
    675 mg
  • Foszfor
    1830 mg
  • Nátrium
    741 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1013.4 g
  • Cukor
    799 mg
  • Élelmi rost
    34 mg

VÍZ

  • Összesen
    408 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1654 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    19 mg
  • D vitamin:
    318 micro
  • K vitamin:
    45 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    250 micro
  • Kolin:
    1204 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1626 micro
  • α-karotin
    28 micro
  • β-karotin
    341 micro
  • β-crypt
    39 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2099 micro
Összesen 6907 kcal
  • 5% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.6 g

Zsír

  • Összesen
    15.3 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    96 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    217.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    29 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    36 mg
  • Foszfor
    98 mg
  • Nátrium
    40 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    54.5 g
  • Cukor
    43 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    21.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    89 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    17 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    65 mg
  • Retinol - A vitamin:
    87 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    18 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    113 micro
Összesen 371 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A sütőt előmelegítjük légkeverésen 170 ºC-ra , egy 28 cm átmérőjű kapcsos tortaformát kivajazunk, lisztezünk, az alját pedig sütőpapírral béleljük.
  2. 150 g csokoládét gőz fölött megolvasztunk, majd félretesszük hűlni.
  3. Konyhai robotgéppel összekeverjük a vajat a porcukor negyedével és a vaníliamagokkal majd hét tojássárgáját adunk hozzá egyesével, a legvégén pedig egy egész tojás is megy bele. A szobahőmérsékletűre hűlt csokoládét folyamatos keverés mellett hozzáöntjük.
  4. Ezután egy másik tálban felverjük a tojásfehérjéket a maradék porcukorral (150 g) és egy csipetnyi sóval. Felváltva keverjük a csokis masszához a tojásfehérjét és a lisztet. (Óvatosan, nehogy a tojásfehérje összetörjön.)
  5. A masszát a tortaformába öntjük, és az előmelegített sütőbe dugjuk. 55 perc alatt elkészül. A sütőből kivéve a tortaformában hagyjuk a tésztát kihűlni.
  6. Miután kihűl a torta, kivesszük a formából, kettévágjuk, és előzetesen felforralt, majd átszűrt sárgabarack lekvárral megkenegetjük a torta alsó felét. Rátesszük a tetejét, és az egész tortát kívülről is bekenjük barack lekvárral.
  7. Végül a csokoládémáz készítése: gőz felett megolvasztunk 250 g étcsokoládét (épphogy megolvad, vegyük is le a gőzről, ui. nem szabad túlzottan felmelegíteni). A cukorsziruphoz 1,7 dl vízben feloldjuk a 300 g kristálycukrot, és felforraljuk. A szirupot a csokoládéhoz öntjük, folytonos keverés közben. Majd az egészet pár perc alatt összemelegítjük.
  8. Ezután következik a mindent összecsokoládézó művelet: egy 60 x 60 cm-es (előzetesen alaposan megtiszított) hideg kőlapon hűtjük a mázat, mégpedig úgy, hogy a csokoládémassza egy részét kitéve arra, tologatjuk a csokit két széles pengéjű kés segítségével. Mikor kihűl visszatesszük a lábasba, összekeverjük a többivel, majd újabb adagot kezdünk hűteni a kőlapon. Ezt a műveletet addig ismételjük, míg a máz kellően lehűl, de még kenhető állagú. Végül bevonjuk a mázzal a tortát. Fogyasztás előtt egy nappal javaslatos elkészíteni. (Készült a Szakácsok könyve alapján.)
  • Sütés ideje: 55 perc
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 230
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 5
  • Össznézettség: 99302
  • Feltöltés dátuma: 2007. november 19.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Vendégségbe voltunk hivatalosak. A házigazda előzetesen egyeztette a vendégekkel a menüt (milyen rendes tőle!), s mivel kedveskedni akartak és, hogy ne mindent neki egyedül kelljen elkészíteni, két, szintén meghívott felajánlotta, hogy ők vállalják a desszertet, mégpedig egy cukrászdából, tudják is, hogy mit: isteni Sacher-tortát ettek a minap. Egy ígéretesnek tűnő elő-és főétel után cukrászdából hozott desszertet enni nem túl stílszerű… Ezt mentendő felajánlottam, mi lenne, ha én s.k. elkészíteném, már úgyis régóta játszadozom a Sacher-torta készítésének gondolatával, még úgysem adódott megfelelő alkalom. (Csak nem áll neki az ember egy sima csütörtökön Sacher-tortát készíteni, legalábbis én biztosan nem.) Izgultam, hogyan sikerül: más az, mikor nincs komoly tétje a végeredménynek, csak mi ketten ízlelgetjük.  Abszolút pozitív fogadtatásban volt része, építő kritikaként megjegyezte a vendégsereg, hogy a torta tetején kissé vastagra sikeredett a csokoládémáz. Hát, Istenem, nem sikerülhet minden tökéletesen, főleg nem első nekifutásra…

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...