Rumos fűszeres szilvabefőtt citromkarikával
- 0% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 0% Zsír
Szirup készítéséhez
-
200g víz0 kcal
-
40g cukor155 kcal
-
4 kcal
-
0g fahéjrúd0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
17g citrom3 kcal
-
10g rum23 kcal
Továbbá
-
500g szilva216 kcal
- 0% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 0% Zsír
Szirup készítéséhez
-
2000g víz0 kcal
-
400g cukor1548 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
0g fahéjrúd0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
170g citrom26 kcal
-
100g rum231 kcal
Továbbá
-
5000g szilva2162 kcal
- 0% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 0% Zsír
Szirup készítéséhez
-
26g víz0 kcal
-
5.2g cukor20 kcal
-
0.1g vaníliás cukor1 kcal
-
0g fahéjrúd0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
2.2g citrom0 kcal
-
1.3g rum3 kcal
Továbbá
-
65.1g szilva28 kcal
- 0% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 86% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 3.4 g
Zsír
-
Összesen 1.3 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 160.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 37 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 36 mg
-
Foszfor 77 mg
-
Nátrium 9 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 95.5 g
-
Cukor 88 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 624.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 80 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 49 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 30 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 24 micro
-
Kolin: 9 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 893 micro
-
β-crypt 166 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 344 micro
- 0% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 86% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 33.9 g
Zsír
-
Összesen 13.4 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1606.3 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 370 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 356 mg
-
Foszfor 771 mg
-
Nátrium 87 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 955.1 g
-
Cukor 878 mg
-
Élelmi rost 68 mg
VÍZ
-
Összesen 6244.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 800 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 12 mg
-
C vitamin: 494 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 301 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 20 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 245 micro
-
Kolin: 94 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 8933 micro
-
β-crypt 1663 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 3441 micro
- 0% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 86% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 0.4 g
Zsír
-
Összesen 0.2 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 20.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 5 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 5 mg
-
Foszfor 10 mg
-
Nátrium 1 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 12.4 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 81.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 10 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 3 micro
-
Kolin: 1 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 116 micro
-
β-crypt 22 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 45 micro
Hozzávalók
Elkészítés
Szirup készítéséhez
- Az üvegeketés a tetőket alaposan elmossuk, és fertőtlenítjük.
- A szilvát kis ideig beáztatjuk hideg vízbe.
- Elkészítjük a szirupot: 2 liter vizet felteszünk főzni. Beletesszük a cukrot és a vaníliás cukrot is.
- Egy teatojásba tesszük a fűszereket, és a vízbe tesszük.
- A citromotalaposan megmossuk, karikára vágjuk, és bedobjuk a vízbe.
- A szirupot főzzük addig, amíg már "szirupnak" néz ki. Ez lehet kb. 20 perc, majd hagyjuk hűlni.
- A szilvát több vízben megmossuk, félbevágjuk,magját kivesszük, és az üvegekbe tesszük magházzal lefelé. Az üvegeket jól meg kell tömni.
- Ha már jól kihűlt a szirup, belekeverjük a rumot.
- A citromkarikákat óvatosan kivesszük, és az üvegekbe tesszük a szilvára, majd a szirupot az üvegekbe kanalazzuk. Kb. 3/4-ig érjen a szirup.
- Az üvegeket egy fazékban dunsztoljuk úgy, hogy az üvegek 3/4-ig érjen a víz, és lassan felmelegítjük. Ha már gyöngyözik a víz a befőttes üvegben is, letakarjuk fedővel,és lassan 20 percig főzzük.
- Az idő lejárta után a fazékban hagyjuk kihűlni.
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 42
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 9437
- Feltöltés dátuma: 2013. augusztus 29.
Ajánló
Aki szereti a kevés alkoholtartalmú gyümölcsöket.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Rumos szilvabefőttet még nem tettem el, így választottam ezt a változatot. Közben eszembe jutott, hogy sok alkohol nem lehet benne, így keveset tettem bele. Lehet úgy is a rumot használni, hogy a szirupba nem teszünk, csak az üvegbe kb. fél dl-t. Persze ez is ízlés dolga. Nekem a 2 liter szirup is sok volt, elég lett volna 1,5 liter. Persze nem használtam fel mind az 5 kg szilvát! 7 üveggel lett nekem a kb. 3,5-4 kg pucolt szilvából. A citromot érdemes annyi karikára vágni, ahány üveggel lesz, hogy jusson mindegyikbe. A javaslat szerint nem kell a szirupot az üvegbe tele tenni. Nekem valahogy az jött be eddig, hogy nyugodtan mehet tele. Valahol olvastam azt is, hogy a szirupot le kell szűrni, és úgy tenni az üvegbe. Na, én ezt sem csináltam. Először is elfelejtettem, aztán átgondoltam, hogy felesleges is, hiszen a fűszerek a teatojásban voltak, az a kevés citromrost meg kevesebb a szilva rostjánál.:) Maradt ki szirup, amit felhasználtam nektarinhoz. Kíváncsi vagyok, milyen íze lesz.