r
Nosalty Logó

Rumos fűszeres szilvabefőtt citromkarikával

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Boszi
Rumos fűszeres szilvabefőtt citromkarikával
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 0% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 0% Zsír

Szirup készítéséhez

Továbbá

Összesen 401 kcal
  • 0% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 0% Zsír

Szirup készítéséhez

Továbbá

Összesen 4006 kcal
  • 0% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 0% Zsír

Szirup készítéséhez

Továbbá

Összesen 52 kcal
  • 0% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 86% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    3.4 g

Zsír

  • Összesen
    1.3 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    160.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    37 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    36 mg
  • Foszfor
    77 mg
  • Nátrium
    9 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    95.5 g
  • Cukor
    88 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    624.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    80 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    49 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    30 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    24 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    893 micro
  • β-crypt
    166 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    344 micro
Összesen 401 kcal
  • 0% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 86% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    33.9 g

Zsír

  • Összesen
    13.4 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1606.3 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    370 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    356 mg
  • Foszfor
    771 mg
  • Nátrium
    87 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    955.1 g
  • Cukor
    878 mg
  • Élelmi rost
    68 mg

VÍZ

  • Összesen
    6244.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    800 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    494 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    301 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    20 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    245 micro
  • Kolin:
    94 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    8933 micro
  • β-crypt
    1663 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3441 micro
Összesen 4006 kcal
  • 0% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 86% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    0.4 g

Zsír

  • Összesen
    0.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    20.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    5 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    5 mg
  • Foszfor
    10 mg
  • Nátrium
    1 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    12.4 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    81.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    10 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    3 micro
  • Kolin:
    1 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    116 micro
  • β-crypt
    22 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    45 micro
Összesen 52 kcal

Hozzávalók

Szirup készítéséhez

Továbbá

  • 5 kg szilva (tisztítás előtti súly)

Elkészítés

Szirup készítéséhez

  1. Az üvegeketés a tetőket alaposan elmossuk, és fertőtlenítjük.
  2. A szilvát kis ideig beáztatjuk hideg vízbe.
  3. Elkészítjük a szirupot: 2 liter vizet felteszünk főzni. Beletesszük a cukrot és a vaníliás cukrot is.
  4. Egy teatojásba tesszük a fűszereket, és a vízbe tesszük.
  5. A citromotalaposan megmossuk, karikára vágjuk, és bedobjuk a vízbe.
  6. A szirupot főzzük addig, amíg már "szirupnak" néz ki. Ez lehet kb. 20 perc, majd hagyjuk hűlni.
  7. A szilvát több vízben megmossuk, félbevágjuk,magját kivesszük, és az üvegekbe tesszük magházzal lefelé. Az üvegeket jól meg kell tömni.
  8. Ha már jól kihűlt a szirup, belekeverjük a rumot.
  9. A citromkarikákat óvatosan kivesszük, és az üvegekbe tesszük a szilvára, majd a szirupot az üvegekbe kanalazzuk. Kb. 3/4-ig érjen a szirup.
  10. Az üvegeket egy fazékban dunsztoljuk úgy, hogy az üvegek 3/4-ig érjen a víz, és lassan felmelegítjük. Ha már gyöngyözik a víz a befőttes üvegben is, letakarjuk fedővel,és lassan 20 percig főzzük.
  11. Az idő lejárta után a fazékban hagyjuk kihűlni.
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 42
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 9437
  • Feltöltés dátuma: 2013. augusztus 29.

Ajánló

Aki szereti a kevés alkoholtartalmú gyümölcsöket.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Rumos szilvabefőttet még nem tettem el, így választottam ezt a változatot. Közben eszembe jutott, hogy sok alkohol nem lehet benne, így keveset tettem bele. Lehet úgy is a rumot használni, hogy a szirupba nem teszünk, csak az üvegbe kb. fél dl-t. Persze ez is ízlés dolga. Nekem a 2 liter szirup is sok volt, elég lett volna 1,5 liter. Persze nem használtam fel mind az 5 kg szilvát! 7 üveggel lett nekem a kb. 3,5-4 kg pucolt szilvából. A citromot érdemes annyi karikára vágni, ahány üveggel lesz, hogy jusson mindegyikbe. A javaslat szerint nem kell a szirupot az üvegbe tele tenni. Nekem valahogy az jött be eddig, hogy nyugodtan mehet tele. Valahol olvastam azt is, hogy a szirupot le kell szűrni, és úgy tenni az üvegbe. Na, én ezt sem csináltam. Először is elfelejtettem, aztán átgondoltam, hogy felesleges is, hiszen a fűszerek a teatojásban voltak, az a kevés citromrost meg kevesebb a szilva rostjánál.:) Maradt ki szirup, amit felhasználtam nektarinhoz. Kíváncsi vagyok, milyen íze lesz.

Hozzávalók

Szirup készítéséhez

Továbbá

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...