r
Nosalty Logó

Rozsos tönkölykenyér

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Évi néni
Rozsos tönkölykenyér
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
kenyérsütő
  • 9% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 416 kcal
  • 9% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 2487 kcal
  • 9% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 235 kcal
  • 9% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 44% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    15 g

Zsír

  • Összesen
    6 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    7 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1116.5 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    30 mg
  • Kálcium
    83 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    58 mg
  • Foszfor
    230 mg
  • Nátrium
    709 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    75.9 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    75.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    14 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    64 micro
  • Kolin:
    20 mg
  • Retinol - A vitamin:
    14 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    4 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    110 micro
Összesen 416 kcal
  • 9% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 44% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    90.2 g

Zsír

  • Összesen
    36.2 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    39 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6698.9 g
  • Cink
    13 mg
  • Szelén
    181 mg
  • Kálcium
    500 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    348 mg
  • Foszfor
    1381 mg
  • Nátrium
    4254 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    455.6 g
  • Cukor
    44 mg
  • Élelmi rost
    34 mg

VÍZ

  • Összesen
    452.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    81 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    18 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    14 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    16 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    382 micro
  • Kolin:
    121 mg
  • Retinol - A vitamin:
    81 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    25 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    663 micro
Összesen 2487 kcal
  • 9% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 44% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.6 g

Zsír

  • Összesen
    3.4 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    4 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    635.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    47 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    33 mg
  • Foszfor
    131 mg
  • Nátrium
    404 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    43.2 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    43 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    8 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    36 micro
  • Kolin:
    11 mg
  • Retinol - A vitamin:
    8 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    63 micro
Összesen 235 kcal

Elkészítés

  1. A vizet meglangyosítjuk, a mézet és a friss élesztőt elkeverjük benne, felfuttatjuk.
  2. Hozzákeverjük a joghurtot, az olajat, a lisztet, sikért, sót, burgonyapelyhet, és lágy tésztát gyúrunk belőle, melyet 1 órát langyos helyen letakarva kelesztünk.
  3. Ha kétszeresére nőtt a tészta, lisztezett deszkán átgyúrjuk, kb. 1/3-át lecsípjük, a maradékből cipócskát formálunk, egy kerek, magas falú olajjal kikent edénybe tesszük.
  4. A maradék tésztából 3 vékony rudat sodrunk, melyet összefonunk, és a kenyér tetején körbefektetünk.
  5. Langyos vízzel lespricceljük, lefedjük, és fél órát újra kelesztjük.
  6. Addig a sütőt bemelegítjük 200 C-ra hőlégkeverésen. A kenyeret lefedve 30 percig sütjük, aztán a tetőt levéve, a hőfokot lecsökkentve 170 C-ra, még 10 perc alatt szép pirosra sütjük a kenyeret.
  7. Rácsra borítva hűtjük ki.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 25
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 23
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 2476
  • Feltöltés dátuma: 2012. szeptember 29.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Rozsos tönkölykenyér
Évi néni 1830 recept

Rendszeresen szoktam teflonlábosban vagy fazékban sütni kenyeret, mert akkor nem kell macerálkodni a kikenésével, és látom, hogy az üvegfedő alatt hogyan alakul a kenyér. Igen ám, de most egy másik lábast választottam aminek műanyag füle és tetőfogója volt. Hálát adtam az istennek, hogy a megolvadt fogó nem csöpögött a kenyérre, így legalább megehettük ezt az isteni finom, légies kenyeret. Még hamarjában úgy forrón némi eszközhasználattal egy kis fogót is varázsoltam a fedőre, mielőtt lehűtöttem volna. Így minden jól sikerült. Ugyan először nem akart kijönni a kenyerem (hiába a Tesco lábas nem mindenre alkalmas), de végül megadta magát néhány perces fejenállás után, de erre meg benyomódott a teteje, ami addig gyönyörű kúpos volt. Egy a lényeg, finomra sikerült, a többi nem számít.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...