Ropogós sörös-mézes malacsült
cukrot taratalmaz
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
Hering András
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 8% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
375g süldő malac431 kcal
-
68g vöröshagyma25 kcal
-
15g fokhagyma20 kcal
-
50g barna sör22 kcal
-
6g méz19 kcal
-
13g sertészsír113 kcal
-
100g alma47 kcal
-
200g burgonya116 kcal
-
2g rozmaring2 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
Összesen
795
kcal
- 8% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
1500g süldő malac1726 kcal
-
270g vöröshagyma98 kcal
-
60g fokhagyma80 kcal
-
200g barna sör86 kcal
-
25g méz76 kcal
-
50g sertészsír451 kcal
-
400g alma187 kcal
-
800g burgonya462 kcal
-
7g rozmaring9 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
Összesen
3175
kcal
- 8% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
45.3g süldő malac52 kcal
-
8.2g vöröshagyma3 kcal
-
1.8g fokhagyma2 kcal
-
6g barna sör3 kcal
-
0.8g méz2 kcal
-
1.5g sertészsír14 kcal
-
12.1g alma6 kcal
-
24.2g burgonya14 kcal
-
0.2g rozmaring0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
Összesen
96
kcal
- 8% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 51.5 g
Zsír
-
Összesen 37.4 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 12 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 467.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 70 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 53 mg
-
Foszfor 142 mg
-
Nátrium 195 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 56.2 g
-
Cukor 18 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 472.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 5 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 43 mg
-
D vitamin: 13 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 42 micro
-
Kolin: 39 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 27 micro
-
β-crypt 10 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 44 micro
Összesen
795
kcal
- 8% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 205.8 g
Zsír
-
Összesen 149.6 g
-
Telített zsírsav 49 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 23 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 48 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1869.5 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 280 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 213 mg
-
Foszfor 569 mg
-
Nátrium 781 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 224.6 g
-
Cukor 74 mg
-
Élelmi rost 28 mg
VÍZ
-
Összesen 1890 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 21 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 171 mg
-
D vitamin: 51 micro
-
K vitamin: 22 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 169 micro
-
Kolin: 158 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 108 micro
-
β-crypt 40 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 177 micro
Összesen
3175
kcal
- 8% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.2 g
Zsír
-
Összesen 4.5 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 1 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 56.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 8 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 6 mg
-
Foszfor 17 mg
-
Nátrium 24 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 6.8 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 57.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 5 micro
-
Kolin: 5 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 3 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 5 micro
Összesen
96
kcal
Hozzávalók
-
3 közepes fej vöröshagyma
-
1 közepes fej fokhagyma
-
2 dl barna sör
-
1 ek méz
-
5 dkg sertészsír
-
2 közepes db alma
-
8 db burgonya
-
1 szál rozmaring
-
só ízlés szerint
-
fekete bors ízlés szerint
Elkészítés
- Megpucoljuk a vöröshagymákat és a fokhagymát, majd első lépésként pácot készítünk a malacsülthez: fél fej fokhagymát, fél fej vöröshagymát, egy evőkanál mézet, 1,5 dl olajat vagy 5 dkg sertészsírt késes aprítóba vagy turmixgépbe teszünk, és összedolgozzuk az alapanyagokat. Kézzel is elkészíthetjük a pácot: a fokhagymát fokhagymanyomóval összezúzzuk, a hagymát finomra vágjuk, majd összekeverjük a mézzel és az olajjal/zsiradékkal. Finoman sózzuk, borsozzuk, félre tesszük.
- A húst megmossuk, és szárazra töröljük, sóval, borssal alaposan bedörzsöljük (kivéve a bőrös felét), majd a bőrös részt 3-4 centiméteres négyzetes részekre irdaljuk, figyelve arra, hogy a csak a bőrt vágjuk be, a húsos részeket már ne.
- A malachúst tegyük egy tálba, majd alaposan kenjük be minden oldalát a páccal. Az összes páclevet használjuk fel, a maradékot öntsük rá, majd tegyük mellé a felcikkelyezett maradék vöröshagyma-darabokat, a beirdalt bőr alá tehetünk további fokhagymagerezdeket is. Fedjük le, majd mehet egy éjszakára a hűtőbe, de minimum 1-2 órát hagyjuk érlelődni a fűszeres pácban.
- Sütés előtt a húst kivesszük a hűtőből, és hagyjuk, hogy szoba-hőmérsékletűre melegedjen.
- A pácolt húst tegyük egy XXL-es sütőzacskóba, öntsük rá a teljes páclevet. Mehet mellé a zacskóba a cikkelyekre vágott hagyma, burgonya, alma, plusz fokhagyma és egy szál rozmaring.
- Jöhet a varázslat: bontsunk fel egy üveg jó minőségű barnasört, majd öntsünk a zacskóba (a húsra és zöldségekre) nagyjából 2 deciliternyit. Fogjuk össze, majd zárjuk be a zacskó száját, finoman mozgassuk össze a sört és a pácot a hússal és a zöldségekkel.
- A sütőt melegítsük elő 180 fokra. Tegyük az alapanyagokkal teli sütőzsákot egy tepsire vagy sütésre alkalmas tálra, és mehet is a sütőbe, 90 percre. Sütőzsák nélkül is süthetjük a malacsültet, ekkor viszont 3,5 óra sütési idő javasolt.
- Ha letelt a sütési idő, óvatosan bontsuk ki a zacskót, majd helyezzük a tepsibe az alapanyagokat a sörös páclével együtt (ha sok lé maradt alatta, egy keveset öntsünk le belőle), majd további 30-45 percig süssük ropogósra és aranybarnára a malacsültet a zöldségekkel együtt. Hogy finomabb és ropogósabb legyen, sütés közben is locsolgassuk a szafttal.
- Tálaljuk savanyított káposztával és egy-egy pohár sörrel, esetleg száraz vörösborral.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 120 perc
- Receptkönyvben: 166
- Tegnapi nézettség: 22
- 7 napos nézettség: 174
- Össznézettség: 14696
- Feltöltés dátuma: 2022. december 11.
Ajánló
Mindig bőrös malaccombból vagy sertéscsülökből készítsük a malacsültet, az sem baj, ha csontos darabot választunk.
Receptkategóriák
további kategória:
szilveszter
kategória:
szilveszteri levesek, főételek, köretek
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Hering András
189 recept
A malacsült egy igazi magyar comfort food (lélekmelengető étel), amit a leggyakrabban az ünnepekkor, karácsonykor vagy szilveszterkor készítünk el. Most egy mézes-sörös pácban érlelt verziót mutatok, amiben a temérdek fokhagyma fűszerezése mellett a méz édessége és a barnasör kesernyessége alakít izgalmas pikantériát. A sütési időt lerövidíthetjük, ha sütőzacskóban sütünk: pakoljuk bele a pácolt húst a páclével együtt, burgonyát, hagymát, fokhagymát, almát és rozmaringot, majd mehet is a sütőbe, élvezzük ki az illatokat és az ízeket!