Rigoletto linzer tortácskák
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 8% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 23% Zsír
Tészta
-
38g finomliszt137 kcal
-
6g mandula37 kcal
-
1g sütőpor0 kcal
-
19g cukor73 kcal
-
2 kcal
-
19g vaj134 kcal
-
14g tojás17 kcal
Töltelék
-
9g tej5 kcal
-
4g cukor15 kcal
-
0g citromhéj0 kcal
-
1g vaníliaaroma0 kcal
-
13g mandula74 kcal
-
21 kcal
Összesen
515
kcal
- 8% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 23% Zsír
Tészta
-
300g finomliszt1092 kcal
-
50g mandula295 kcal
-
6g sütőpor3 kcal
-
150g cukor581 kcal
-
19 kcal
-
150g vaj1076 kcal
-
110g tojás138 kcal
Töltelék
-
70g tej39 kcal
-
30g cukor116 kcal
-
3g citromhéj1 kcal
-
5g vaníliaaroma0 kcal
-
100g mandula590 kcal
-
167 kcal
Összesen
4117
kcal
- 8% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 23% Zsír
Tészta
-
28.9g finomliszt105 kcal
-
4.8g mandula28 kcal
-
0.6g sütőpor0 kcal
-
14.4g cukor56 kcal
-
0.5g vaníliás cukor2 kcal
-
14.4g vaj104 kcal
-
10.6g tojás13 kcal
Töltelék
-
6.7g tej4 kcal
-
2.9g cukor11 kcal
-
0.3g citromhéj0 kcal
-
0.5g vaníliaaroma0 kcal
-
9.6g mandula57 kcal
-
5.8g sárgabaracklekvár16 kcal
Összesen
396
kcal
- 8% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.9 g
Zsír
-
Összesen 26.8 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 85 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 535.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 18 mg
-
Kálcium 129 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 61 mg
-
Foszfor 235 mg
-
Nátrium 90 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 61.1 g
-
Cukor 28 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 20.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 148 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 26 micro
-
Kolin: 54 mg
-
Retinol - A vitamin: 145 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 30 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 68 micro
Összesen
515
kcal
- 8% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 78.9 g
Zsír
-
Összesen 214 g
-
Telített zsírsav 86 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 89 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 26 g
-
Koleszterin 683 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4281.1 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 140 mg
-
Kálcium 1029 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 488 mg
-
Foszfor 1880 mg
-
Nátrium 718 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 488.7 g
-
Cukor 225 mg
-
Élelmi rost 24 mg
VÍZ
-
Összesen 161.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1181 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 40 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 12 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 208 micro
-
Kolin: 428 mg
-
Retinol - A vitamin: 1161 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 243 micro
-
β-crypt 10 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 543 micro
Összesen
4117
kcal
- 8% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.6 g
Zsír
-
Összesen 20.6 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 66 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 412 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 99 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 47 mg
-
Foszfor 181 mg
-
Nátrium 69 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 47 g
-
Cukor 22 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 15.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 114 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 20 micro
-
Kolin: 41 mg
-
Retinol - A vitamin: 112 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 23 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 52 micro
Összesen
396
kcal
Hozzávalók
Tészta
-
30 dkg finomliszt
-
0.5 csomag sütőpor
-
15 dkg cukor
-
0.5 csomag vaníliás cukor
-
2 db tojás
Töltelék
-
0.7 dl tej
-
3 ek cukor
-
0.5 citromból nyert citromhéj
-
1 teáskanál vaníliaaroma
-
10 dkg mandula
-
3 ek sárgabaracklekvár
Elkészítés
Tészta
- A lisztet és a mandulát összekeverjük a sütőporral, és félrerakjuk.
- Egy másik keverőtálban a cukrot és a vaníliás cukrot, a vajat és a két tojást kézi mixer segítségével, kb. 4-5 perc alatt habosra keverjük.
- Ezután a lisztes-mandulás lisztkeveréket hozzáöntjük, és lágy linzertésztát gyúrunk belőle. Pár percig pihentessük szobahőmérsékleten, addig készítsük el a tölteléket.
- Ehhez tegyük egy lábasba a tejet és a cukrot, reszeljük hozzá a fél citrom héját, és öntsük hozzá a vanília aromát. Kezdjük el melegíteni, és adjuk hozzá a mandulát is. Folyamatos keverés mellett készítsünk sűrű masszát (ügyeljünk rá, hogy valóban nagyon sűrű legyen).
- Ha elkészült, húzzuk le a tűzről, és fedjük le, hogy még jobban magába szívhassa a vaníliás tejet a mandula, és folytassuk a tészta kiszaggatásával.
- Lisztezett felületen 2-3 mm-re nyújtsuk ki, és cakkos szélű kekszszaggatóval (virágforma vagy sima pogácsaszaggató is megteszi) szaggassuk ki. Amennyiben szép végeredményt szeretnénk, használjunk eltérő méretű szaggatókat, egy kisebbet és egy nagyobbat.
- A tészta töltését a következő módon végezzük: a nagyobb linzerlapra kenjünk egy mokkáskanálnyi lekvárt, kicsit kenjük el a tésztaalapon, majd erre tegyünk rá kb. 1,5 kanálnyi mandulatölteléket is. Ezután tegyünk rá egy kisebb linzerlapot, és kicsit nyomkodjuk le az oldalát (kb. kalapformát kell kapnunk). Addig folytassuk ezt a folyamatot, amíg a tésztánk kitart.
- A kis tortácskákat helyezzük sütőpapíros tepsire, és előmelegített 180 fokos sütőben 15 perc alatt süssük készre. Még langyosan hintsük meg porcukorral, és így tálaljuk.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 15 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 158
- Tegnapi nézettség: 4
- 7 napos nézettség: 41
- Össznézettség: 12267
- Feltöltés dátuma: 2015. február 19.
Ajánló
Amennyiben marad még töltelékünk, tegyük el kis dobozba, és tároljuk a hűtőben. Bármikor kiválóan felhasználhatjuk pl. hókifli tölteléknek.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
NS
17513 recept
Sajnos nem tudom, honnan ered a sütemény neve, de gyanítom, hogy lehet valami köze Verdi 1851-ben született operájához... Mindenesetre amikor megtaláltam a receptet kedvenc, elsárgult lapú sütis könyvemben, rögtön kedvet kaptam az elkészítéséhez. Nem bántam meg, mert ez egy igazi elegáns, régimódi teasütemény, fantasztikus mandula és barackízzel. :)