Rebarbarás eperlekvár
- 1% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 1% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 1% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 68% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 3.3 g
Zsír
-
Összesen 1.1 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 354.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 200 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 53 mg
-
Foszfor 83 mg
-
Nátrium 11 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 176.6 g
-
Cukor 163 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 390 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 12 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 153 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 60 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 70 micro
-
Kolin: 25 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 131 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 380 micro
- 1% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 68% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 13.1 g
Zsír
-
Összesen 4.3 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1419.6 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 802 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 212 mg
-
Foszfor 331 mg
-
Nátrium 45 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 706.3 g
-
Cukor 653 mg
-
Élelmi rost 32 mg
VÍZ
-
Összesen 1559.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 47 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 614 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 240 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 279 micro
-
Kolin: 99 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 523 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1520 micro
- 1% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 68% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 0.5 g
Zsír
-
Összesen 0.2 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 54.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 31 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 8 mg
-
Foszfor 13 mg
-
Nátrium 2 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 27.1 g
-
Cukor 25 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 59.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 24 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 11 micro
-
Kolin: 4 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 20 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 58 micro
Elkészítés
- Az eperszemeket mérettől függően kettő-négy darabba vágjuk, és közepes lángon égő tűzhelyre tesszük.
- Míg az eper fődögél, megpucoljuk, és centis darabokra szeljük a rebarbarát.
- Kb. 30 perc elteltével, mikor már jól megszottyosodtak, félig-meddig szétfőttek az eprek, hozzáadunk 30 dkg cukrot. Így főzzük még 10 percig. Időnként megkeverjük (hogy milyen sűrűn, főleg a lábostól függ.)
- Ekkor jön bele a rebarbara, 15 perc főzés után pedig a maradék 30 dkg cukor is.
- Még kb. 10 perc főzés, amíg a kedvünk szerinti sűrűséget el nem érjük. A végén megkóstoljuk, ha kell, citromlével szabályozzuk édességét.
- Ekkor előzőleg "kezelt" befőttes üvegekbe kerül a forró lekvár. Az üvegeket először is alaposan kimossuk, amilyen forró vízzel csak bírjuk, majd ujjnyi forró vizet beléjük töltve mikróba helyezzük őket 1-2 percre. A fémtetőket közben kifőzzük.
- A megtöltött üvegeket lezárjuk, 5 percre fejtetőre fordítjuk, majd kihűlésig (1-2 napra) száraz dunsztba tesszük. (Pl. az ágyneműtartóba.)
- Receptkönyvben: 72
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 23839
- Feltöltés dátuma: 2010. július 10.
Receptjellemzők
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Ahogy már az epres sajttortánál írtam, vasárnap megszedtük magunkat sok-sok eperrel. Azt is emlegettem, hogy az Egyesült Királyság - konyhai szempontból immár sokadszorra - ismét leírta magát a szememben, a lekvárfőzési kultúra teljes hiányával. De persze logikus, hogy nem árulnak szalicilt - ők nem főznek lekvárt, csak dzsemet, amiben ugyanannyi a cukor, mint a gyümölcs, nincs tehát szükség kémiai anyagokra. Amit a rebarbara hozzáadásával az eperlekvárból alkottam, most így lekvár és dzsem közötti, az otthon megszokottnál cukrosabb és édesebb, de az angol töménységig azért nem "süllyedő" édesség lett. Mivel én fele mennyiségből főztem (az 1 kiló eper fele sima, fele rebarbarás), és nem is rossz a végeredmény, bízom benne, hogy előbb elfogy, minthogy megromlana. Azért ha nagyobb adag készül, lehet, hogy tennék bele valami rákkeltő anyagot is... :)