r
Nosalty Logó

Rebarbarás eperlekvár

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Durcsó
Rebarbarás eperlekvár
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 1% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 695 kcal
  • 1% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 2782 kcal
  • 1% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 107 kcal
  • 1% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    3.3 g

Zsír

  • Összesen
    1.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    354.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    200 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    53 mg
  • Foszfor
    83 mg
  • Nátrium
    11 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    176.6 g
  • Cukor
    163 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    390 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    12 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    153 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    60 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    70 micro
  • Kolin:
    25 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    131 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    380 micro
Összesen 695 kcal
  • 1% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    13.1 g

Zsír

  • Összesen
    4.3 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1419.6 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    802 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    212 mg
  • Foszfor
    331 mg
  • Nátrium
    45 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    706.3 g
  • Cukor
    653 mg
  • Élelmi rost
    32 mg

VÍZ

  • Összesen
    1559.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    47 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    614 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    240 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    279 micro
  • Kolin:
    99 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    523 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1520 micro
Összesen 2782 kcal
  • 1% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    0.5 g

Zsír

  • Összesen
    0.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    54.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    31 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    8 mg
  • Foszfor
    13 mg
  • Nátrium
    2 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    27.1 g
  • Cukor
    25 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    59.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    24 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    4 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    20 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    58 micro
Összesen 107 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Az eperszemeket mérettől függően kettő-négy darabba vágjuk, és közepes lángon égő tűzhelyre tesszük.
  2. Míg az eper fődögél, megpucoljuk, és centis darabokra szeljük a rebarbarát.
  3. Kb. 30 perc elteltével, mikor már jól megszottyosodtak, félig-meddig szétfőttek az eprek, hozzáadunk 30 dkg cukrot. Így főzzük még 10 percig. Időnként megkeverjük (hogy milyen sűrűn, főleg a lábostól függ.)
  4. Ekkor jön bele a rebarbara, 15 perc főzés után pedig a maradék 30 dkg cukor is.
  5. Még kb. 10 perc főzés, amíg a kedvünk szerinti sűrűséget el nem érjük. A végén megkóstoljuk, ha kell, citromlével szabályozzuk édességét.
  6. Ekkor előzőleg "kezelt" befőttes üvegekbe kerül a forró lekvár. Az üvegeket először is alaposan kimossuk, amilyen forró vízzel csak bírjuk, majd ujjnyi forró vizet beléjük töltve mikróba helyezzük őket 1-2 percre. A fémtetőket közben kifőzzük.
  7. A megtöltött üvegeket lezárjuk, 5 percre fejtetőre fordítjuk, majd kihűlésig (1-2 napra) száraz dunsztba tesszük. (Pl. az ágyneműtartóba.)
  • Receptkönyvben: 72
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 23839
  • Feltöltés dátuma: 2010. július 10.

Receptkategóriák

Felhasználó képe
Durcsó 160 recept

Ahogy már az epres sajttortánál írtam, vasárnap megszedtük magunkat sok-sok eperrel. Azt is emlegettem, hogy az Egyesült Királyság - konyhai szempontból immár sokadszorra - ismét leírta magát a szememben, a lekvárfőzési kultúra teljes hiányával. De persze logikus, hogy nem árulnak szalicilt - ők nem főznek lekvárt, csak dzsemet, amiben ugyanannyi a cukor, mint a gyümölcs, nincs tehát szükség kémiai anyagokra. Amit a rebarbara hozzáadásával az eperlekvárból alkottam, most így lekvár és dzsem közötti, az otthon megszokottnál cukrosabb és édesebb, de az angol töménységig azért nem "süllyedő" édesség lett. Mivel én fele mennyiségből főztem (az 1 kiló eper fele sima, fele rebarbarás), és nem is rossz a végeredmény, bízom benne, hogy előbb elfogy, minthogy megromlana. Azért ha nagyobb adag készül, lehet, hogy tennék bele valami rákkeltő anyagot is... :)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...