r
Nosalty Logó

Ratatouille - a francia lecsó

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
NS
Ratatouille - a francia lecsó
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 424 kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 848 kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 34 kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 92% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • Lut-zea
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.2 g

Zsír

  • Összesen
    18.5 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    753 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    197 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    160 mg
  • Foszfor
    320 mg
  • Nátrium
    63 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    62.9 g
  • Cukor
    36 mg
  • Élelmi rost
    21 mg

VÍZ

  • Összesen
    1065.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    308 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    270 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    437 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    236 micro
  • Kolin:
    82 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    398 micro
  • β-karotin
    3487 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    9263 micro
  • Lut-zea
    6387 micro
Összesen 424 kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 92% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • Lut-zea
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    24.4 g

Zsír

  • Összesen
    37 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    24 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1506.1 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    395 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    319 mg
  • Foszfor
    639 mg
  • Nátrium
    127 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    125.7 g
  • Cukor
    72 mg
  • Élelmi rost
    41 mg

VÍZ

  • Összesen
    2130.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    615 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    541 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    873 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    472 micro
  • Kolin:
    163 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    796 micro
  • β-karotin
    6975 micro
  • β-crypt
    23 micro
  • Likopin
    18526 micro
  • Lut-zea
    12773 micro
Összesen 848 kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 92% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • Lut-zea
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1 g

Zsír

  • Összesen
    1.5 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    60.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    16 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    26 mg
  • Nátrium
    5 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    5.1 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    85.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    25 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    22 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    35 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    32 micro
  • β-karotin
    281 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    747 micro
  • Lut-zea
    515 micro
Összesen 34 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Meghámozzuk, és fölkockázzuk a paradicsomot. Vékony csíkokra szeleteljük a hagymát. Nagyobb kockára vágjuk a paprikát, a padlizsánt és a cukkinit.
  2. Kis lángon 10 percig pirítjuk a hagymát olívaolajon, majd sózzuk, és további 5 percig sütjük, ügyelve arra, hogy ne száradjon ki.
  3. Közben serpenyőben 2 evőkanál olívaolajon elősütjük, pirítjuk a paprikát, majd kivesszük a serpenyőből. Ugyanígy járunk el a cukkinivel, majd a padlizsánnal is. (Szükség esetén pótoljuk az olajat.)
  4. Lábosban, olívaolajon néhány percig pároljuk a paradicsomot, cukorral, zúzott fokhagymával ízesítjük, végül hozzákeverjük az összes zöldséget.
  5. Babérlevéllel, kakukkfűvel, bazsalikommal fűszerezzük, és lassú tűzön, lefedve 15-20 percig pároljuk a ratatouille-t. Az utolsó percekben megszórjuk aprított petrezselyemzölddel.
  • Receptkönyvben: 130
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 44862
  • Feltöltés dátuma: 2011. szeptember 08.

Ajánló

Hidegen, melegen, önálló ételként is fogyasztható, és különféle húsok, halak mellé is jól illik.

Receptkategóriák

A ratatouille a franciák kedvelt padlizsános egytálétele, amelyet gyakran emlegetnek francia lecsóként is. Alapanyagai között a hagyma, paprika, paradicsom ugyanúgy megtalálható, mint a magyar lecsóban, azonban nagyobb kockákra vágott padlizsán és cukkini is gazdagítja. Jellemzője továbbá, hogy a zöldségeket először külön-külön kevés olajon pirítják, csak ezt követően főzik együtt őket. Az ízesítéséről a jellemzően mediterrán ízvilágú fűszerek sora: a bazsalikom, a kakukkfű, a babérlevél és a petrezselyemzöld gondoskodik.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...