Ratatouille - a francia lecsó
cukrot taratalmaz
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 1% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
170g vöröshagyma62 kcal
-
360g paradicsom65 kcal
-
200g paprika33 kcal
-
260g padlizsán62 kcal
-
200g cukkini32 kcal
-
3g cukor10 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
5g kakukkfű5 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
-
5g fokhagyma6 kcal
-
23g petrezselyem8 kcal
-
16g olívaolaj141 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
424
kcal
- 1% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
340g vöröshagyma124 kcal
-
720g paradicsom130 kcal
-
400g paprika66 kcal
-
520g padlizsán124 kcal
-
400g cukkini65 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
9g kakukkfű9 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
32g olívaolaj283 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
848
kcal
- 1% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
13.7g vöröshagyma5 kcal
-
29g paradicsom5 kcal
-
16.1g paprika3 kcal
-
21g padlizsán5 kcal
-
16.1g cukkini3 kcal
-
0.2g cukor1 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0.4g kakukkfű0 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
-
0.4g fokhagyma0 kcal
-
1.8g petrezselyem1 kcal
-
1.3g olívaolaj11 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
34
kcal
- 1% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 92% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Likopin
-
Lut-zea
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 12.2 g
Zsír
-
Összesen 18.5 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 753 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 197 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 160 mg
-
Foszfor 320 mg
-
Nátrium 63 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 62.9 g
-
Cukor 36 mg
-
Élelmi rost 21 mg
VÍZ
-
Összesen 1065.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 308 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 270 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 437 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 236 micro
-
Kolin: 82 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 398 micro
-
β-karotin 3487 micro
-
β-crypt 11 micro
-
Likopin 9263 micro
-
Lut-zea 6387 micro
Összesen
424
kcal
- 1% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 92% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Likopin
-
Lut-zea
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 24.4 g
Zsír
-
Összesen 37 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 24 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1506.1 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 395 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 319 mg
-
Foszfor 639 mg
-
Nátrium 127 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 125.7 g
-
Cukor 72 mg
-
Élelmi rost 41 mg
VÍZ
-
Összesen 2130.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 615 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 12 mg
-
C vitamin: 541 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 873 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 472 micro
-
Kolin: 163 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 796 micro
-
β-karotin 6975 micro
-
β-crypt 23 micro
-
Likopin 18526 micro
-
Lut-zea 12773 micro
Összesen
848
kcal
- 1% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 92% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Likopin
-
Lut-zea
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 1 g
Zsír
-
Összesen 1.5 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 60.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 16 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 26 mg
-
Nátrium 5 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 5.1 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 85.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 25 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 22 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 35 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 19 micro
-
Kolin: 7 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 32 micro
-
β-karotin 281 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 747 micro
-
Lut-zea 515 micro
Összesen
34
kcal
Hozzávalók
-
2 nagy fej vöröshagyma
-
1 teáskanál cukor
-
3 szál kakukkfű
-
8 levél bazsalikom
-
3 gerezd fokhagyma
-
4 ek olívaolaj
-
só ízlés szerint
Elkészítés
- Meghámozzuk, és fölkockázzuk a paradicsomot. Vékony csíkokra szeleteljük a hagymát. Nagyobb kockára vágjuk a paprikát, a padlizsánt és a cukkinit.
- Kis lángon 10 percig pirítjuk a hagymát olívaolajon, majd sózzuk, és további 5 percig sütjük, ügyelve arra, hogy ne száradjon ki.
- Közben serpenyőben 2 evőkanál olívaolajon elősütjük, pirítjuk a paprikát, majd kivesszük a serpenyőből. Ugyanígy járunk el a cukkinivel, majd a padlizsánnal is. (Szükség esetén pótoljuk az olajat.)
- Lábosban, olívaolajon néhány percig pároljuk a paradicsomot, cukorral, zúzott fokhagymával ízesítjük, végül hozzákeverjük az összes zöldséget.
- Babérlevéllel, kakukkfűvel, bazsalikommal fűszerezzük, és lassú tűzön, lefedve 15-20 percig pároljuk a ratatouille-t. Az utolsó percekben megszórjuk aprított petrezselyemzölddel.
- Receptkönyvben: 130
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 44862
- Feltöltés dátuma: 2011. szeptember 08.
Ajánló
Hidegen, melegen, önálló ételként is fogyasztható, és különféle húsok, halak mellé is jól illik.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
NS
17513 recept
A ratatouille a franciák kedvelt padlizsános egytálétele, amelyet gyakran emlegetnek francia lecsóként is. Alapanyagai között a hagyma, paprika, paradicsom ugyanúgy megtalálható, mint a magyar lecsóban, azonban nagyobb kockákra vágott padlizsán és cukkini is gazdagítja. Jellemzője továbbá, hogy a zöldségeket először külön-külön kevés olajon pirítják, csak ezt követően főzik együtt őket. Az ízesítéséről a jellemzően mediterrán ízvilágú fűszerek sora: a bazsalikom, a kakukkfű, a babérlevél és a petrezselyemzöld gondoskodik.