Rakott burgonya másképp
cukormentes
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Kornél
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
160 °C
- 9% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 19% Zsír
-
300g burgonya173 kcal
-
328 kcal
-
70g kolbász316 kcal
-
72g főtt tojás112 kcal
-
33g tojás42 kcal
-
120g tejföl238 kcal
-
50g sajt176 kcal
-
3g vaj20 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
Összesen
1405
kcal
- 9% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 19% Zsír
-
1500g burgonya866 kcal
-
250g kolozsvári szalonna1638 kcal
-
350g kolbász1582 kcal
-
360g főtt tojás558 kcal
-
165g tojás208 kcal
-
600g tejföl1188 kcal
-
250g sajt880 kcal
-
14g vaj100 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
Összesen
7020
kcal
- 9% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 19% Zsír
-
43g burgonya25 kcal
-
7.2g kolozsvári szalonna47 kcal
-
10g kolbász45 kcal
-
10.3g főtt tojás16 kcal
-
4.7g tojás6 kcal
-
17.2g tejföl34 kcal
-
7.2g sajt25 kcal
-
0.4g vaj3 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
Összesen
201
kcal
- 9% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 64% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 50.7 g
Zsír
-
Összesen 113 g
-
Telített zsírsav 49 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 31 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 560 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2944.4 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 44 mg
-
Kálcium 528 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 88 mg
-
Foszfor 624 mg
-
Nátrium 1651 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 46.2 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 376.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 481 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 45 mg
-
D vitamin: 97 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 96 micro
-
Kolin: 355 mg
-
Retinol - A vitamin: 475 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 59 micro
-
β-crypt 11 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 425 micro
Összesen
1405
kcal
- 9% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 64% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 253.7 g
Zsír
-
Összesen 565 g
-
Telített zsírsav 245 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 156 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 36 g
-
Koleszterin 2800 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 14722.1 g
-
Cink 20 mg
-
Szelén 222 mg
-
Kálcium 2641 mg
-
Vas 18 mg
-
Magnézium 440 mg
-
Foszfor 3122 mg
-
Nátrium 8255 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 231.1 g
-
Cukor 36 mg
-
Élelmi rost 24 mg
VÍZ
-
Összesen 1880.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2403 micro
-
B6 vitamin: 5 mg
-
B12 Vitamin: 12 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 227 mg
-
D vitamin: 485 micro
-
K vitamin: 40 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 5 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 24 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 479 micro
-
Kolin: 1777 mg
-
Retinol - A vitamin: 2375 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 295 micro
-
β-crypt 55 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2126 micro
Összesen
7020
kcal
- 9% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 64% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.3 g
Zsír
-
Összesen 16.2 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 80 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 422 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 76 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 89 mg
-
Nátrium 237 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 6.6 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 53.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 69 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 14 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 14 micro
-
Kolin: 51 mg
-
Retinol - A vitamin: 68 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 8 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 61 micro
Összesen
201
kcal
Hozzávalók
-
6 db főtt tojás
-
3 db tojás
-
só ízlés szerint
Elkészítés
- A burgonyákat hámozzuk meg, majd szeleteljük le kb. 2 mm vastagságú szeletekre. (Használhatunk erre a célra gyalut is, az egyszerűség kedvéért.)
- A kolbászt karikázzuk fel (én először hosszában félbevágom a kolbászt, így félkarikákat kapok a végén, de nem muszáj ezzel a módszerrel vágni), a szalonnát pedig kockázzuk fel, apróra. 6 tojást főzzünk keményre, majd tojásszeletelővel vágjuk szeletekre őket. A sajtot reszeljük le, tetszőleges vastagságúra. A 3 nyers tojást üssük egy edénybe, verjük fel, majd keverjük össze a tejföllel. Ízesítsük sóval és törött borssal. (Nem baj, ha kissé sósnak érezzük, mert a burgonya amúgy is elvonja a sós ízt sütés közben, akkor lesz jó az étel, ha a tejfölös keverékünk sósabb a kelleténél a kóstolás során.)
- Egy tűzálló edényt vajazzunk ki, majd kezdjük el az összeállítást: először a burgonyaszeleteket fektessük a tál aljára (kb. három sorban), majd kenjük meg a tejfölös keverékkel, hogy mindenhol befedje. Ezután fektessünk rá tojásszeleteket, majd szeletelt kolbászt, illetőleg szalonnakockákat. Osszuk el arányosan, végül a tetejére szórjunk kevés reszelt sajtot. Folytassuk így a sort, amíg el nem fogynak a hozzávalók. Az utolsó sor szeletelt burgonya legyen, a tetejére pedig öntsük rá a maradék tejfölt, és a reszelt sajttal szórjuk meg gazdagon.
- Miután a burgonya nyers, tovább kell sütni a sütőben, ahhoz viszont, hogy a sajt ne égjen meg, alacsonyabb hőfokot kell használnunk. Az ideális hőmérséklet 160 fok, hozzávetőlegesen 2 óra sütési időtartammal.
- Tálaláskor tetszőleges formában vágjuk fel az elkészült ételt.
- Sütés hőfoka: 160 °C
- Sütés ideje: 120 perc
- Receptkönyvben: 95
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 9
- Össznézettség: 18910
- Feltöltés dátuma: 2011. október 28.
Ajánló
Jó választás, ha a megszokott recepteket kicsit másképp szeretnénk elkészíteni, ezáltal új ízeket kipróbálni.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- Speciális étrendek:
Kornél
167 recept
Gyerekkoromban ettem hasonlót néhányszor, egy ismerős készítette. Azóta sem találkoztam ezzel a verzióval, így megpróbáltam rekonstruálni. Más ízű ételt kapunk, amely eltér a hagyományos rakott burgonyától, hiszen nem vízben főzzük a burgonyát, hanem lényegében a tejfölös keverékben pároljuk, amihez még hozzájárul az összes többi adalék íze. Bizonyos, hogy a mi otthonunkban már csak így készíthetem el a jövőben, a családi tanács döntése értelmében...:)))