r
Nosalty Logó

Rakott burgonya másképp

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Kornél
Rakott burgonya másképp
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
160 °C
  • 9% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 19% Zsír
Összesen 1405 kcal
  • 9% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 19% Zsír
Összesen 7020 kcal
  • 9% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 19% Zsír
Összesen 201 kcal
  • 9% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 64% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    50.7 g

Zsír

  • Összesen
    113 g
  • Telített zsírsav
    49 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    31 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    560 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2944.4 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    44 mg
  • Kálcium
    528 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    88 mg
  • Foszfor
    624 mg
  • Nátrium
    1651 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    46.2 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    376.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    481 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    45 mg
  • D vitamin:
    97 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    96 micro
  • Kolin:
    355 mg
  • Retinol - A vitamin:
    475 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    59 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    425 micro
Összesen 1405 kcal
  • 9% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 64% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    253.7 g

Zsír

  • Összesen
    565 g
  • Telített zsírsav
    245 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    156 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    36 g
  • Koleszterin
    2800 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    14722.1 g
  • Cink
    20 mg
  • Szelén
    222 mg
  • Kálcium
    2641 mg
  • Vas
    18 mg
  • Magnézium
    440 mg
  • Foszfor
    3122 mg
  • Nátrium
    8255 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    231.1 g
  • Cukor
    36 mg
  • Élelmi rost
    24 mg

VÍZ

  • Összesen
    1880.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2403 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    12 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    227 mg
  • D vitamin:
    485 micro
  • K vitamin:
    40 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    5 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    24 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    479 micro
  • Kolin:
    1777 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2375 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    295 micro
  • β-crypt
    55 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2126 micro
Összesen 7020 kcal
  • 9% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 64% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.3 g

Zsír

  • Összesen
    16.2 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    80 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    422 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    76 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    89 mg
  • Nátrium
    237 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    6.6 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    53.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    69 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    14 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    51 mg
  • Retinol - A vitamin:
    68 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    8 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    61 micro
Összesen 201 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A burgonyákat hámozzuk meg, majd szeleteljük le kb. 2 mm vastagságú szeletekre. (Használhatunk erre a célra gyalut is, az egyszerűség kedvéért.)
  2. A kolbászt karikázzuk fel (én először hosszában félbevágom a kolbászt, így félkarikákat kapok a végén, de nem muszáj ezzel a módszerrel vágni), a szalonnát pedig kockázzuk fel, apróra. 6 tojást főzzünk keményre, majd tojásszeletelővel vágjuk szeletekre őket. A sajtot reszeljük le, tetszőleges vastagságúra. A 3 nyers tojást üssük egy edénybe, verjük fel, majd keverjük össze a tejföllel. Ízesítsük sóval és törött borssal. (Nem baj, ha kissé sósnak érezzük, mert a burgonya amúgy is elvonja a sós ízt sütés közben, akkor lesz jó az étel, ha a tejfölös keverékünk sósabb a kelleténél a kóstolás során.)
  3. Egy tűzálló edényt vajazzunk ki, majd kezdjük el az összeállítást: először a burgonyaszeleteket fektessük a tál aljára (kb. három sorban), majd kenjük meg a tejfölös keverékkel, hogy mindenhol befedje. Ezután fektessünk rá tojásszeleteket, majd szeletelt kolbászt, illetőleg szalonnakockákat. Osszuk el arányosan, végül a tetejére szórjunk kevés reszelt sajtot. Folytassuk így a sort, amíg el nem fogynak a hozzávalók. Az utolsó sor szeletelt burgonya legyen, a tetejére pedig öntsük rá a maradék tejfölt, és a reszelt sajttal szórjuk meg gazdagon.
  4. Miután a burgonya nyers, tovább kell sütni a sütőben, ahhoz viszont, hogy a sajt ne égjen meg, alacsonyabb hőfokot kell használnunk. Az ideális hőmérséklet 160 fok, hozzávetőlegesen 2 óra sütési időtartammal.
  5. Tálaláskor tetszőleges formában vágjuk fel az elkészült ételt.
  • Sütés hőfoka: 160 °C
  • Sütés ideje: 120 perc
  • Receptkönyvben: 95
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 9
  • Össznézettség: 18910
  • Feltöltés dátuma: 2011. október 28.

Ajánló

Jó választás, ha a megszokott recepteket kicsit másképp szeretnénk elkészíteni, ezáltal új ízeket kipróbálni. 

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Rakott burgonya másképp
Kornél 167 recept

Gyerekkoromban ettem hasonlót néhányszor, egy ismerős készítette. Azóta sem találkoztam ezzel a verzióval, így megpróbáltam rekonstruálni. Más ízű ételt kapunk, amely eltér a hagyományos rakott burgonyától, hiszen nem vízben főzzük a burgonyát, hanem lényegében a tejfölös keverékben pároljuk, amihez még hozzájárul az összes többi adalék íze. Bizonyos, hogy a mi otthonunkban már csak így készíthetem el a jövőben, a családi tanács döntése értelmében...:)))

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...