Rákóczi túróslepény 4. - az eredeti
- 8% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 6% Zsír
Az omlós tésztához
-
25g finomliszt91 kcal
-
6g porcukor23 kcal
-
4g tojássárgája13 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
10g tejföl20 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
A túrótöltelékhez
-
50g tehéntúró74 kcal
-
8g tojásfehérje4 kcal
-
6g tojássárgája19 kcal
-
20g tejföl40 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
15g porcukor58 kcal
-
4g mazsola12 kcal
-
11g zsemle29 kcal
-
5g kekszmorzsa21 kcal
A tetejére
-
16g tojásfehérje8 kcal
-
16g cukor62 kcal
-
22 kcal
- 8% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 6% Zsír
Az omlós tésztához
-
250g finomliszt910 kcal
-
60g porcukor232 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
100g tejföl198 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
A túrótöltelékhez
-
500g tehéntúró735 kcal
-
80g tojásfehérje42 kcal
-
60g tojássárgája193 kcal
-
200g tejföl396 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
150g porcukor581 kcal
-
40g mazsola120 kcal
-
108g zsemle295 kcal
-
50g kekszmorzsa210 kcal
A tetejére
-
160g tojásfehérje83 kcal
-
160g cukor619 kcal
-
222 kcal
- 8% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 6% Zsír
Az omlós tésztához
-
12.2g finomliszt44 kcal
-
2.9g porcukor11 kcal
-
2g tojássárgája6 kcal
-
0.3g citromhéj0 kcal
-
4.9g tejföl10 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
A túrótöltelékhez
-
24.4g tehéntúró36 kcal
-
3.9g tojásfehérje2 kcal
-
2.9g tojássárgája9 kcal
-
9.8g tejföl19 kcal
-
0.3g citromhéj0 kcal
-
7.3g porcukor28 kcal
-
2g mazsola6 kcal
-
5.3g zsemle14 kcal
-
2.4g kekszmorzsa10 kcal
A tetejére
-
7.8g tojásfehérje4 kcal
-
7.8g cukor30 kcal
-
3.9g sárgabaracklekvár11 kcal
- 8% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 47% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Cink
-
Kálcium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 17.1 g
Zsír
-
Összesen 13.2 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 126 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 743.6 g
-
Cink 131 mg
-
Szelén 24 mg
-
Kálcium 114 mg
-
Vas 101 mg
-
Magnézium 20 mg
-
Foszfor 205 mg
-
Nátrium 139 mg
-
Réz 5 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 77.3 g
-
Cukor 47 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 94.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 75 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 22 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 13 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 60 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 32 micro
-
Kolin: 94 mg
-
Retinol - A vitamin: 73 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 16 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 122 micro
- 8% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 47% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Cink
-
Kálcium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 170.7 g
Zsír
-
Összesen 132.4 g
-
Telített zsírsav 64 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 29 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 1262 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7435.8 g
-
Cink 1306 mg
-
Szelén 240 mg
-
Kálcium 1137 mg
-
Vas 1011 mg
-
Magnézium 205 mg
-
Foszfor 2052 mg
-
Nátrium 1391 mg
-
Réz 51 mg
-
Mangán 43 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 773.3 g
-
Cukor 474 mg
-
Élelmi rost 16 mg
VÍZ
-
Összesen 946.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 753 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 26 mg
-
D vitamin: 218 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 126 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 603 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 316 micro
-
Kolin: 940 mg
-
Retinol - A vitamin: 734 micro
-
α-karotin 38 micro
-
β-karotin 164 micro
-
β-crypt 41 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1223 micro
- 8% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 47% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Cink
-
Kálcium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.3 g
Zsír
-
Összesen 6.5 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 62 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 362.7 g
-
Cink 64 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 55 mg
-
Vas 49 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 100 mg
-
Nátrium 68 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 37.7 g
-
Cukor 23 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 46.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 37 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 6 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 29 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 15 micro
-
Kolin: 46 mg
-
Retinol - A vitamin: 36 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 8 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 60 micro
-
Legnézettebb receptje
Hozzávalók
Az omlós tésztához
-
6 dkg porcukor
-
2 db tojássárgája
-
1 dl tejföl
-
1 késhegynyi szódabikarbóna
-
1 csipet só
A túrótöltelékhez
-
2 db tojásfehérje
-
3 db tojássárgája
-
2 dl tejföl
-
15 dkg porcukor
-
4 dkg mazsola
A tetejére
-
4 db tojásfehérje
-
4 ek sárgabaracklekvár
Elkészítés
Az omlós tésztához
- A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd fóliába csomagolva, hűtőszekrénybe helyezzük egy fél órára.
- A mazsolát kiválogatjuk, megmossuk, és leszárítjuk. A zsemléket meghámozzuk, majd belüket fél cm-es kockákra daraboljuk.
- A hűtőszekrényben hűtött és pihentetett tésztát lisztezett munkaasztalon 0,5 cm vastagra nyújtjuk. Majdtepsibe terítjük, és villával sűrűn megszurkáljuk.
- Ezután 180 fokos előmelegített sütőben félig készre sütjük, kb.10 perc alatt.
- A tésztalapot kissé kihűtjük, majd elkészítjük a tölteléket:
- A tojássárgáját habosra keverjük a cukorral, 2 tojás habját (figyelem, nem 3!) külön felverjük.
- A tojásos-cukros keverékbe tesszük az áttört tehéntúrót, a tejfölt a mazsolát, a zsemlekockákat, reszelt citromhéjat, végül lazán belekeverjük a fehérje felvert habját.
- A tésztalapotmegszórjuk az édes morzsával, majd egyenletesen elosztjuk felületén a túrótölteléket. A készítményt kb. 150 fokos sütőbe helyezzük, lassan készre sütjük. (Kb. 20 perc.) Egy fogvájót beleszúrva ellenőrizzük, hogy a túró megszilárdult-e. Ha a túróréteg megszilárdult a tésztalapon, akkor kiemeljük a sütőből.
- A 4 db tojásfehérjéből habot verünk. Mikor már majdnem teljesen kemény a hab, hozzáadjuk a kristálycukrot, és azzal fejezzük be a hab felverését. A habnak nagyon keménynek és fényesnek kell lennie. (A cukrot sosem szabad előre beletenni, mert sosem lehet akkor habbá verni.)
- A tojásfehérjéből készített habot csillagcsővel ellátott habzsákba töltjük, és a túrótöltelék tetejére átlósanrácsot nyomunk belőle. (Megjegyzés: mi a főzősuliban nem rácsosan, hanem úgy készítettük, hogy szorosan egymás mellet voltak a csíkok - véletlenül 8 fehérjét vertünk fel :), és nem akartuk, hogy pocsékba menjen a hab - és a habcsíkok képezte "völgybe" csíkoztuk bele a baracklekvárt.)
- 130-140 fokos sütőbe helyezzük, a sütő ajtaját nyitva hagyjuk. A tojáshabot nem sütjük, hanem megszárítjuk, ügyelve arra, hogy a tojáshab felülete ne piruljon meg, világos maradjon. Ha a tojáshab megszilárdult, a lepényt kiemeljük a sütőből, és kihűtjük. Vékonyan porcukorral meghintjük. A tojáshab-rácsok közét habzsák segítségével baracklekvárral kitöltjük.
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 30x25
- Sütés ideje: 30 perc
- Receptkönyvben: 1275
- Tegnapi nézettség: 5
- 7 napos nézettség: 35
- Össznézettség: 222440
- Feltöltés dátuma: 2011. március 26.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
A sütemény – bármennyire is azt gondolnánk – nem II. Rákóczi Ferenc fejedelemről, hanem Rákóczi János szakácsmesterről kapta a nevét. Rákóczi János (Felsőleperd, 1897. szept. 25. – Bp., 1966. júl. 3.), aki miután 1912-ben befejezte szakmai tanulmányait, a magyar konyhaművészetben meghatározó fontossággal bíró Kedvessy Nándor tanítványa lett. Élt és dolgozott Párizsban, többek között a Larue étteremben és a Párizsi Magyar Nagykövetségen, innen hozta magával a francia konyhaművészet szeretetét. 1930-tól lillafüredi Palotaszálló, 1933-tól a Gellért Hotel, majd 1953-tól 1961. évi nyugdíjazásáig a Duna (volt Bristol) Szálló konyhafőnöke volt. A konyha minden ágában széles körű tudással rendelkezett. Univerzális mestere volt a hideg-meleg, valamint a tésztakonyhának. Páratlan érzékkel művelte a magyar és francia konyhát. Nemzetközi szakácsművészeti kiállításon aranyérmet nyert Bécsben (1933), Berlinben (1936), és két ízben Frankfurt am Mainban. Megválasztották a (Nyugat-) Német Szakácsszövetség tagjának. Sikerrel szerepelt bemutatókon Londonban, Münchenben és Bonnban. A londoni Nemzetközi Gasztronómiai Társaság ebédjének egy-egy fogását a brüsszeli világkiállításon dolgozó 66 konyhafőnök közül kiválasztott 6 mesterszakács főzte, köztük volt Rákóczi János is. Az 1958-as Brüsszeli Világkiállításon ő irányította a Magyarországot képviselő szakács csapatot, mely mintegy 500 vendéget tudott kiszolgálni egyidejűleg. Ezen a kiállításon vált világszerte ismertté a paprikás csirke, a magyaros (lecsós) szűzérme és a roston sült balatoni süllő is. A Rákóczi túróslepény receptje is itt vált ismertté, melynek megalkotásánál a magyar lepények iránti hagyománytiszteletet vezette a chefet. A Rákóczi túróslepény receptje ma már számtalan változatban ismert ,és minden cukrászdában kapható. Sajnos, mint oly'sok más ételt, ezt is "elbutították", nem az eredeti változatban készítik, s ennek következtében a nagyközönség sem akként ismeri. Tegye fel a kezét, aki evett már igazi Rákóczi túróst bárhol is, nem-nem, a kilóméter vastag, agyoncukrozott tojásfehérje-habbal készített változat nem az. Az eredetin ugyanis a fehérjehab rácsozva van, és annak közeit lekvárral kell kitölteni. És nem is klasszikus linzertésztával készül, sőt, meg lehet kapaszkodni, még vaj sem kell a tésztájába. Egy - autentikusnak tartott - recept megtalálható Gundel Károly Kis magyar szakácskönyv c. művében , de én úgy vélem, mégsem az az igazi. Hiszen ki más is írhatta volna meg az eredeti receptet, mint a megalkotója, Rákóczi János, a halála előtt 2 évvel megjelent Konyhaművészet című könyvében. (Minerva Kiadó, 1964, antikváriumokban lehet rábukkanni.) Az alábbi recept innen származik.