Rácsos linzer szilvalekvárral
- 5% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 19% Zsír
-
50g finomliszt182 kcal
-
25g margarin179 kcal
-
15g cukor58 kcal
-
1g sütőpor1 kcal
-
2g fahéj5 kcal
-
5g rum12 kcal
-
6g tojás7 kcal
-
12g tejföl24 kcal
-
20g szilvalekvár31 kcal
- 5% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 19% Zsír
-
500g finomliszt1820 kcal
-
250g margarin1793 kcal
-
150g cukor581 kcal
-
12g sütőpor6 kcal
-
20g fahéj49 kcal
-
50g rum116 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
120g tejföl238 kcal
-
200g szilvalekvár310 kcal
- 5% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 19% Zsír
-
36.8g finomliszt134 kcal
-
18.4g margarin132 kcal
-
11.1g cukor43 kcal
-
0.9g sütőpor0 kcal
-
1.5g fahéj4 kcal
-
3.7g rum9 kcal
-
4.1g tojás5 kcal
-
8.8g tejföl18 kcal
-
14.7g szilvalekvár23 kcal
- 5% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 22% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 6.2 g
Zsír
-
Összesen 23.5 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 25 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 469.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 19 mg
-
Kálcium 132 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 194 mg
-
Nátrium 107 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 63.2 g
-
Cukor 16 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 26.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 228 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 24 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 16 micro
-
Kolin: 25 mg
-
Retinol - A vitamin: 214 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 158 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 38 micro
- 5% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 22% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 61.9 g
Zsír
-
Összesen 234.7 g
-
Telített zsírsav 52 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 105 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 65 g
-
Koleszterin 251 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4698.6 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 190 mg
-
Kálcium 1316 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 152 mg
-
Foszfor 1945 mg
-
Nátrium 1072 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 632.2 g
-
Cukor 156 mg
-
Élelmi rost 24 mg
VÍZ
-
Összesen 261.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2277 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 24 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 242 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 164 micro
-
Kolin: 250 mg
-
Retinol - A vitamin: 2143 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1577 micro
-
β-crypt 31 micro
-
Likopin 3 micro
-
Lut-zea 383 micro
- 5% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 22% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 4.6 g
Zsír
-
Összesen 17.3 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 18 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 346.3 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 97 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 143 mg
-
Nátrium 79 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 46.6 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 19.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 168 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 18 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 12 micro
-
Kolin: 18 mg
-
Retinol - A vitamin: 158 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 116 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 28 micro
Hozzávalók
-
50 dkg finomliszt
-
25 dkg margarin
-
15 dkg cukor
-
1 csomag sütőpor
-
20 g fahéj
-
0.5 dl rum
-
1 db tojás
-
20 dkg szilvalekvár
Elkészítés
- A száraz hozzávalókat (liszt, fahéj, sütőpor és cukor) egy nagy tálban összekeverjük.
- Hozzámorzsoljuk a margarint, és egészen eldolgozzuk benne.
- A tészta közepén kis krátert készítünk, ebbe kerül a tojás és a rum, összedolgozzuk.
- Egy kis dobozos tejfölnél vagy kefírnél kevesebb kell bele - ha nincs otthon, egy kis tej is megteszi -, annyi kerüljön bele, hogy tészta állagot kapjunk, amit el tudunk nyújtani.
- A tésztát kettévesszük, de nem pont fele-fele arányban, hanem az egyik legyen picit több.
- A nagyobbik tésztát kinyújtjuk, és egy nagy tepsibe rakjuk (sütőpapírra).
- Ezt a tésztát szilvalekvárral ízlés szerinti vastagságban megkenjünk.
- A maradék tésztát egy kissé kilapítjuk, majd hosszú csíkokat vágunk le belőle, és meggörgetjük őket a deszkán. Sorban, rácsként a lekvár tetejére helyezzük őket.
- Előmelegített sütőben barnulásig/tűpróbáig sütjük.
- Porcukorral vagy anélkül, rombuszokra vágva tálaljuk. Jó étvágyat!
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 15 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 62
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 8674
- Feltöltés dátuma: 2011. augusztus 18.
Ajánló
Szerintem mi még sosem készítettük rummal, de a recept, amink van, ír hozzá. Rum helyett picivel több kefír/tejföl kell hozzá, és ha nincs benne, az nem tesz kárt az ízélményben. Az a jó, ha jó sűrű lekvárunk van, mert az nem fog szétfolyni rajta vagy kifolyni belőle. Az eredeti recept több cukrot ír bele, de mi mindig kevesebbel csináljuk, és ennyi pont elég bele.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
Nyár van, érik a szilva, és minden éven üstben főzünk belőle lekvárt. Amikor készül, akkor frissen sült fánkkal kóstolgatjuk (idén ez elmaradt), másnap pedig ezt a finomságot készítjük (most harmadnap lett). Nálunk szokásosan nyári desszert, a fahéj és a szilva nagyon finom együtt - a lekvárban is van fahéj. Életemben először sütöttem én, mert anyu közben az ebéddel foglalatoskodott, és egy percig sem volt kétség bennem afelől, hogy sikerülni fog.