Rácsos almatorta Tomatotree konyhájából
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Tomatotree
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
160 °C
- 3% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 15% Zsír
Az élesztős omlós tésztához
-
67g finomliszt243 kcal
-
33g vaj239 kcal
-
8g porcukor32 kcal
-
17g tejföl33 kcal
-
3g tojássárgája11 kcal
-
3g élesztő4 kcal
-
3 kcal
-
0g só0 kcal
A töltelékhez
Összesen
1109
kcal
- 3% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 15% Zsír
Az élesztős omlós tésztához
-
400g finomliszt1456 kcal
-
200g vaj1434 kcal
-
50g porcukor194 kcal
-
100g tejföl198 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
20g élesztő21 kcal
-
18 kcal
-
0g só0 kcal
A töltelékhez
Összesen
6639
kcal
- 3% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 15% Zsír
Az élesztős omlós tésztához
-
14.9g finomliszt54 kcal
-
7.4g vaj53 kcal
-
1.9g porcukor7 kcal
-
3.7g tejföl7 kcal
-
0.7g tojássárgája2 kcal
-
0.7g élesztő1 kcal
-
0.1g napraforgó olaj1 kcal
-
0g só0 kcal
A töltelékhez
Összesen
246
kcal
- 3% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 48% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 12.6 g
Zsír
-
Összesen 60.2 g
-
Telített zsírsav 29 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 15 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 13 g
-
Koleszterin 154 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 425.3 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 28 mg
-
Kálcium 85 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 64 mg
-
Foszfor 221 mg
-
Nátrium 22 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 136.6 g
-
Cukor 66 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 192.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 380 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 24 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 81 micro
-
Kolin: 64 mg
-
Retinol - A vitamin: 368 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 130 micro
-
β-crypt 24 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 98 micro
Összesen
1109
kcal
- 3% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 48% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 75.7 g
Zsír
-
Összesen 361.2 g
-
Telített zsírsav 173 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 90 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 75 g
-
Koleszterin 921 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2552 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 167 mg
-
Kálcium 510 mg
-
Vas 13 mg
-
Magnézium 382 mg
-
Foszfor 1324 mg
-
Nátrium 135 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 8 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 819.4 g
-
Cukor 394 mg
-
Élelmi rost 49 mg
VÍZ
-
Összesen 1157.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2282 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 12 mg
-
C vitamin: 147 mg
-
D vitamin: 44 micro
-
K vitamin: 47 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 488 micro
-
Kolin: 387 mg
-
Retinol - A vitamin: 2208 micro
-
α-karotin 9 micro
-
β-karotin 781 micro
-
β-crypt 143 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 587 micro
Összesen
6639
kcal
- 3% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 48% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 2.8 g
Zsír
-
Összesen 13.4 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 34 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 95 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 19 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 49 mg
-
Nátrium 5 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 30.5 g
-
Cukor 15 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 43.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 85 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 18 micro
-
Kolin: 14 mg
-
Retinol - A vitamin: 82 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 29 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 22 micro
Összesen
246
kcal
Hozzávalók
Az élesztős omlós tésztához
-
40 dkg finomliszt
-
5 dkg porcukor
-
1 dl tejföl
-
1 db tojássárgája
-
2 dkg élesztő
-
0.5 teáskanál napraforgó olaj
-
1 csipet só
A töltelékhez
-
1 kg alma
-
2 db citrom
-
20 dkg cukor
-
fahéj ízlés szerint
-
1 csomag vaníliás pudingpor
-
4 ek sárgabaracklekvár
Elkészítés
Az élesztős omlós tésztához
- A töltelékhez az almákat megmossuk, meghámozzuk, negyedekbe vágjuk, a magházat eltávolítjuk, kisebb (kb. 2x2 cm-es) kockákra vágjuk, és az egyik citrom levével meglocsoljuk.
- A kristálycukrot közepes tűznél aranyszínűre karamellizáljuk, majd hozzáadjuk a vajat (margarint), a másik citrom levét és a felkockázott almát. Csak addig forraljuk, míg a karamell - ami a hideg hozzávalóktól megkeményedik - újra megolvad. A pudingport elkeverjük 1/2 dl hideg vízben és a karamellás almához adjuk, összeforraljuk és ezzel egyúttal be is sűrűsödik. Hűlni hagyjuk.
- Egy cakkos tortaformát kikenünk vajjal/margarinnal, és meghintjük liszttel, a sütőt előmelegítjük 180 fokra.
- A tésztához a lisztbe belereszeljük a hideg vajat, hozzáadjuk a porcukrot, a tojássárgáját és a sót. A tejfölt kicsit meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt és összegyúrjuk a tésztával.
- A tésztát kb. 2/3-1/3 arányban kétfelé osztjuk, és cipót formázunk belőle.
- A nagyobbik cipót a formánál pár centivel nagyobb korongra nyújtjuk, és beleterítjük úgy, hogy peremet képezzen (én egy kerámia ún. quiche-sütőt használok ehhez a sütihez mindig).
- A tészta alját villával megszurkáljuk. Megkenjük baracklekvárral és rászórjuk a darált diót.
- Erre kerül a karamellás-pudingos-almás réteg, aminek a tetejére hintjük a durvára darabolt diót.
- A kisebbik cipót kinyújtjuk, és cakkos derelyevágóval 1,5-2 cm széles csíkokat vágunk belőle, amelyeket rács alakzatban elhelyezünk a tortánkon.
- A tésztamaradékot összegyúrjuk, és 2 db 1 méteres ceruzavékonyságú rudat sodrunk belőle. Ezeket összecsavarjuk, és körben a második tojássárgájával elkevert kávéskanálnyi olajjal a torta szélére ragasztjuk. A tojássárgájával a rácsozatot is bekenjük.
- A sütőt lejjebb vesszük, 160 fokra, és a tortát kb. 1 órán át sütjük. Ha gyorsan pirulna a teteje, akkor fedjük le fóliával, mert az aljának is meg kell sülnie a krémes réteg alatt!
- Sütés hőfoka: 160 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 30
- Sütés ideje: 60 perc
- Elkészítettem: 25 alkalommal
- Receptkönyvben: 83
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 4
- Össznézettség: 10982
- Feltöltés dátuma: 2012. március 20.
Ajánló
Ha a végén nem sikerül összefonnunk a két rudat, amivel körben beszegjük a tortánkat, akkor egyszerűen oda is vághatunk cakkosat a derelyevágóval. És nem ilyen hosszadalmas és bonyolult, mint ahogyan a leírásból tűnik, menet közben sok minden magától értetődik, és az eredmény kárpótol!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Tomatotree
262 recept
Imádjuk az omlós, linzer típusú tésztákat, és az almás is jöhet minden formában. Amikor először csináltam, rácsodálkoztak az ízlelőbimbóink erre az összhangra, amit a karamell-alma-vanília kombinációja ad, a baracklekvár és a dió mindig is jó párost alkottak. Az összhatást az élesztős-omlós tészta koronázza meg!! A receptet Lajos Marinak köszönhetjük!