r
Nosalty Logó

Rácsos almatorta Tomatotree konyhájából

0,0

0 ÉRTÉKELÉS0 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Tomatotree
Rácsos almatorta Tomatotree konyhájából
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

Az élesztős omlós tésztához

A töltelékhez

1109
Kalória
12.6g
Fehérje
136.6g
Szénhidrátok
60.2g
Zsír
192.9g
Víz
153.5g
Koleszterin
8.2g
Rost
65.7g
Cukor
  • 3% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 15% Zsír

Az élesztős omlós tésztához

A töltelékhez

Összesen 1109 kcal
  • 3% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 15% Zsír

Az élesztős omlós tésztához

A töltelékhez

Összesen 6639 kcal
  • 3% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 15% Zsír

Az élesztős omlós tésztához

A töltelékhez

Összesen 246 kcal
  • 3% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 48% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    12.6 g

Zsír

  • Összesen
    60.2 g
  • Telített zsírsav
    29 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    15 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    154 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    425.3 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    28 mg
  • Kálcium
    85 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    64 mg
  • Foszfor
    221 mg
  • Nátrium
    22 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    136.6 g
  • Cukor
    66 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

Víz

  • Összesen
    192.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    380 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    24 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    81 micro
  • Kolin:
    64 mg
  • Retinol - A vitamin:
    368 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    130 micro
  • β-crypt
    24 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    98 micro
Összesen 1109 kcal
  • 3% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 48% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    75.7 g

Zsír

  • Összesen
    361.2 g
  • Telített zsírsav
    173 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    90 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    75 g
  • Koleszterin
    921 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2552 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    167 mg
  • Kálcium
    510 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    382 mg
  • Foszfor
    1324 mg
  • Nátrium
    135 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    819.4 g
  • Cukor
    394 mg
  • Élelmi rost
    49 mg

Víz

  • Összesen
    1157.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2282 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    147 mg
  • D vitamin:
    44 micro
  • K vitamin:
    47 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    488 micro
  • Kolin:
    387 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2208 micro
  • α-karotin
    9 micro
  • β-karotin
    781 micro
  • β-crypt
    143 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    587 micro
Összesen 6639 kcal
  • 3% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 48% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    2.8 g

Zsír

  • Összesen
    13.4 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    34 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    95 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    19 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    49 mg
  • Nátrium
    5 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    30.5 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    43.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    85 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    14 mg
  • Retinol - A vitamin:
    82 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    29 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    22 micro
Összesen 246 kcal

Elkészítés

Az élesztős omlós tésztához

  1. A töltelékhez az almákat megmossuk, meghámozzuk, negyedekbe vágjuk, a magházat eltávolítjuk, kisebb (kb. 2x2 cm-es) kockákra vágjuk, és az egyik citrom levével meglocsoljuk.
  2. A kristálycukrot közepes tűznél aranyszínűre karamellizáljuk, majd hozzáadjuk a vajat (margarint), a másik citrom levét és a felkockázott almát. Csak addig forraljuk, míg a karamell - ami a hideg hozzávalóktól megkeményedik - újra megolvad. A pudingport elkeverjük 1/2 dl hideg vízben és a karamellás almához adjuk, összeforraljuk és ezzel egyúttal be is sűrűsödik. Hűlni hagyjuk.
  3. Egy cakkos tortaformát kikenünk vajjal/margarinnal, és meghintjük liszttel, a sütőt előmelegítjük 180 fokra.
  4. A tésztához a lisztbe belereszeljük a hideg vajat, hozzáadjuk a porcukrot, a tojássárgáját és a sót. A tejfölt kicsit meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt és összegyúrjuk a tésztával.
  5. A tésztát kb. 2/3-1/3 arányban kétfelé osztjuk, és cipót formázunk belőle.
  6. A nagyobbik cipót a formánál pár centivel nagyobb korongra nyújtjuk, és beleterítjük úgy, hogy peremet képezzen (én egy kerámia ún. quiche-sütőt használok ehhez a sütihez mindig).
  7. A tészta alját villával megszurkáljuk. Megkenjük baracklekvárral és rászórjuk a darált diót.
  8. Erre kerül a karamellás-pudingos-almás réteg, aminek a tetejére hintjük a durvára darabolt diót.
  9. A kisebbik cipót kinyújtjuk, és cakkos derelyevágóval 1,5-2 cm széles csíkokat vágunk belőle, amelyeket rács alakzatban elhelyezünk a tortánkon.
  10. A tésztamaradékot összegyúrjuk, és 2 db 1 méteres ceruzavékonyságú rudat sodrunk belőle. Ezeket összecsavarjuk, és körben a második tojássárgájával elkevert kávéskanálnyi olajjal a torta szélére ragasztjuk. A tojássárgájával a rácsozatot is bekenjük.
  11. A sütőt lejjebb vesszük, 160 fokra, és a tortát kb. 1 órán át sütjük. Ha gyorsan pirulna a teteje, akkor fedjük le fóliával, mert az aljának is meg kell sülnie a krémes réteg alatt!

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 45 perc
  • Sütés ideje: 60 perc
  • Sütés hőfoka: 160 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 30

Imádjuk az omlós, linzer típusú tésztákat, és az almás is jöhet minden formában. Amikor először csináltam, rácsodálkoztak az ízlelőbimbóink erre az összhangra, amit a karamell-alma-vanília kombinációja ad, a baracklekvár és a dió mindig is jó párost alkottak. Az összhatást az élesztős-omlós tészta koronázza meg!! A receptet Lajos Marinak köszönhetjük!

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Almakenyér

Gyors és egyszerű édesség bűntudat nélkül, ezt nyújtja az almakenyér. Ha méz vagy cukor helyett almamézet használnál hozzá, akkor keresd a receptjét itt a Nosalty oldalán, a ...

Gréti

Trikolor répatorta

A húsvéti kedvencben, a répatortában általában csak az „alap” a narancssárga répát használjuk, megfeledkezve arról, hogy a zöldségnek van ám lila és sárgásfehér színű ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Tippek, hogy gyönyörűen virágozzon a magnóliád

A magnólia tavasszal az egyik leglátványosabb növény: virágzásakor meseszép színekbe borítja a kerteket és utcákat. Ha te is szeretnéd, hogy ez a varázslatos fa a saját kerted éke legyen, mutatjuk, hogyan válassz, ültess és gondozz magnóliát könnyedén!

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!