r
Nosalty Logó

Rácsos almatorta Tomatotree konyhájából

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Tomatotree
Rácsos almatorta Tomatotree konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
160 °C
  • 3% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 15% Zsír

Az élesztős omlós tésztához

A töltelékhez

Összesen 1109 kcal
  • 3% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 15% Zsír

Az élesztős omlós tésztához

A töltelékhez

Összesen 6639 kcal
  • 3% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 15% Zsír

Az élesztős omlós tésztához

A töltelékhez

Összesen 246 kcal
  • 3% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 48% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    12.6 g

Zsír

  • Összesen
    60.2 g
  • Telített zsírsav
    29 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    15 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    154 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    425.3 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    28 mg
  • Kálcium
    85 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    64 mg
  • Foszfor
    221 mg
  • Nátrium
    22 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    136.6 g
  • Cukor
    66 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    192.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    380 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    24 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    81 micro
  • Kolin:
    64 mg
  • Retinol - A vitamin:
    368 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    130 micro
  • β-crypt
    24 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    98 micro
Összesen 1109 kcal
  • 3% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 48% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    75.7 g

Zsír

  • Összesen
    361.2 g
  • Telített zsírsav
    173 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    90 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    75 g
  • Koleszterin
    921 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2552 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    167 mg
  • Kálcium
    510 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    382 mg
  • Foszfor
    1324 mg
  • Nátrium
    135 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    819.4 g
  • Cukor
    394 mg
  • Élelmi rost
    49 mg

VÍZ

  • Összesen
    1157.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2282 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    147 mg
  • D vitamin:
    44 micro
  • K vitamin:
    47 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    488 micro
  • Kolin:
    387 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2208 micro
  • α-karotin
    9 micro
  • β-karotin
    781 micro
  • β-crypt
    143 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    587 micro
Összesen 6639 kcal
  • 3% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 48% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    2.8 g

Zsír

  • Összesen
    13.4 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    34 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    95 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    19 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    49 mg
  • Nátrium
    5 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    30.5 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    43.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    85 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    14 mg
  • Retinol - A vitamin:
    82 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    29 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    22 micro
Összesen 246 kcal

Hozzávalók

Az élesztős omlós tésztához

A töltelékhez

Elkészítés

Az élesztős omlós tésztához

  1. A töltelékhez az almákat megmossuk, meghámozzuk, negyedekbe vágjuk, a magházat eltávolítjuk, kisebb (kb. 2x2 cm-es) kockákra vágjuk, és az egyik citrom levével meglocsoljuk.
  2. A kristálycukrot közepes tűznél aranyszínűre karamellizáljuk, majd hozzáadjuk a vajat (margarint), a másik citrom levét és a felkockázott almát. Csak addig forraljuk, míg a karamell - ami a hideg hozzávalóktól megkeményedik - újra megolvad. A pudingport elkeverjük 1/2 dl hideg vízben és a karamellás almához adjuk, összeforraljuk és ezzel egyúttal be is sűrűsödik. Hűlni hagyjuk.
  3. Egy cakkos tortaformát kikenünk vajjal/margarinnal, és meghintjük liszttel, a sütőt előmelegítjük 180 fokra.
  4. A tésztához a lisztbe belereszeljük a hideg vajat, hozzáadjuk a porcukrot, a tojássárgáját és a sót. A tejfölt kicsit meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt és összegyúrjuk a tésztával.
  5. A tésztát kb. 2/3-1/3 arányban kétfelé osztjuk, és cipót formázunk belőle.
  6. A nagyobbik cipót a formánál pár centivel nagyobb korongra nyújtjuk, és beleterítjük úgy, hogy peremet képezzen (én egy kerámia ún. quiche-sütőt használok ehhez a sütihez mindig).
  7. A tészta alját villával megszurkáljuk. Megkenjük baracklekvárral és rászórjuk a darált diót.
  8. Erre kerül a karamellás-pudingos-almás réteg, aminek a tetejére hintjük a durvára darabolt diót.
  9. A kisebbik cipót kinyújtjuk, és cakkos derelyevágóval 1,5-2 cm széles csíkokat vágunk belőle, amelyeket rács alakzatban elhelyezünk a tortánkon.
  10. A tésztamaradékot összegyúrjuk, és 2 db 1 méteres ceruzavékonyságú rudat sodrunk belőle. Ezeket összecsavarjuk, és körben a második tojássárgájával elkevert kávéskanálnyi olajjal a torta szélére ragasztjuk. A tojássárgájával a rácsozatot is bekenjük.
  11. A sütőt lejjebb vesszük, 160 fokra, és a tortát kb. 1 órán át sütjük. Ha gyorsan pirulna a teteje, akkor fedjük le fóliával, mert az aljának is meg kell sülnie a krémes réteg alatt!
  • Sütés hőfoka: 160 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 30
  • Sütés ideje: 60 perc
  • Elkészítettem: 25 alkalommal
  • Receptkönyvben: 83
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 4
  • Össznézettség: 10982
  • Feltöltés dátuma: 2012. március 20.

Ajánló

Ha a végén nem sikerül összefonnunk a két  rudat, amivel körben beszegjük a tortánkat, akkor egyszerűen oda is vághatunk cakkosat a derelyevágóval. És nem ilyen hosszadalmas és bonyolult, mint ahogyan a leírásból tűnik, menet közben sok minden magától értetődik, és az eredmény kárpótol!

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Rácsos almatorta Tomatotree konyhájából
Tomatotree 262 recept

Imádjuk az omlós, linzer típusú tésztákat, és az almás is jöhet minden formában. Amikor először csináltam, rácsodálkoztak az ízlelőbimbóink erre az összhangra, amit a karamell-alma-vanília kombinációja ad, a baracklekvár és a dió mindig is jó párost alkottak. Az összhatást az élesztős-omlós tészta koronázza meg!! A receptet Lajos Marinak köszönhetjük!

Hozzávalók

Az élesztős omlós tésztához

A töltelékhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...