Princesstårta azaz svéd hercegnő torta
- 8% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 14% Zsír
A piskótához
-
21g tojás26 kcal
-
9g finomliszt34 kcal
-
34 kcal
-
9g porcukor36 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
A vanílakrémhez
-
5g tojássárgája16 kcal
-
10g tojásfehérje5 kcal
-
38g tej21 kcal
-
1g cukor5 kcal
-
5 kcal
-
5g finomliszt18 kcal
A rétegzéshez
-
21 kcal
A tetejére
-
38g habtejszín110 kcal
-
4g marcipán17 kcal
- 8% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 14% Zsír
A piskótához
-
165g tojás208 kcal
-
75g finomliszt273 kcal
-
75g kukoricaliszt272 kcal
-
75g porcukor290 kcal
-
2g sütőpor1 kcal
A vanílakrémhez
-
40g tojássárgája129 kcal
-
80g tojásfehérje42 kcal
-
300g tej168 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
40g finomliszt146 kcal
A rétegzéshez
-
60g lekvár/ dzsem167 kcal
A tetejére
-
300g habtejszín876 kcal
-
30g marcipán139 kcal
- 8% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 14% Zsír
A piskótához
-
13.1g tojás16 kcal
-
5.9g finomliszt22 kcal
-
5.9g kukoricaliszt22 kcal
-
5.9g porcukor23 kcal
-
0.2g sütőpor0 kcal
A vanílakrémhez
-
3.2g tojássárgája10 kcal
-
6.3g tojásfehérje3 kcal
-
23.8g tej13 kcal
-
0.8g cukor3 kcal
-
0.8g vaníliás cukor3 kcal
-
3.2g finomliszt12 kcal
A rétegzéshez
-
4.8g lekvár/ dzsem13 kcal
A tetejére
-
23.8g habtejszín69 kcal
-
2.4g marcipán11 kcal
- 8% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 45% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.7 g
Zsír
-
Összesen 16.7 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 163 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 401.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 121 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 18 mg
-
Foszfor 143 mg
-
Nátrium 100 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 40.4 g
-
Cukor 20 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 53.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 153 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 34 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 37 micro
-
Kolin: 104 mg
-
Retinol - A vitamin: 150 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 27 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 149 micro
- 8% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 45% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 69.4 g
Zsír
-
Összesen 133.5 g
-
Telített zsírsav 70 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 38 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 1307 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3211.6 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 133 mg
-
Kálcium 968 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 147 mg
-
Foszfor 1146 mg
-
Nátrium 797 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 323 g
-
Cukor 164 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 431.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1222 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 275 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 300 micro
-
Kolin: 830 mg
-
Retinol - A vitamin: 1203 micro
-
α-karotin 15 micro
-
β-karotin 217 micro
-
β-crypt 28 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1193 micro
- 8% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 45% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.5 g
Zsír
-
Összesen 10.6 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 104 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 254.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 77 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 91 mg
-
Nátrium 63 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 25.6 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 34.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 97 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 22 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 24 micro
-
Kolin: 66 mg
-
Retinol - A vitamin: 95 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 17 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 95 micro
Hozzávalók
A piskótához
-
3 db tojás
-
75 g finomliszt
-
75 g kukoricaliszt
-
75 g porcukor
-
1 tk sütőpor
A vanílakrémhez
-
2 db tojássárgája
-
2 db tojásfehérje
-
3 dl tej
-
1 ek cukor
-
1 ek vaníliás cukor
-
2 púpozott ek finomliszt
A rétegzéshez
A tetejére
-
3 dl habtejszín
Elkészítés
A piskótához
- Melegítsük elő175°C-ra a sütőt és készítsünk elő egy 22-24 cm-es kerek tortaformát a piskótának, a torta alapjának.
- Egy nagy tálban a cukrot a tojással keverjük össze egy robotgéppel, amíg a tojásos massza kifehéredik. Egy másik tálban keverjük össze a lisztet a sütőporral, majd adjuk apránként hozzá a tojáshoz és jó alaposan keverjük el. Ha kész, öntsük a tortaformába.
- A sütő alsó részén sütve kb. 30 perc alatt süssük meg a piskótát. Hagyjuk kicsit hűlni a formában mielőtt kivennénk, majd tegyük egy rácsra teljesen kihűlni.
- A vaníliakrémhez keverjük el a tojássárgáját a cukorral és a liszttel egy közepes méretű edényben, majd lassan öntsük hozzá a tejet, közben folyamatosan keverjük. Alacsony hőmérsékleten folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük a krémet, amíg nem látunk buborékokat a krémben, majd vegyük le a tűzről. A tojásfehérjét robotgéppel verjük fel keményre, de vigyázzunk ne verjük túl, mert különben összeesik. (Akkor van kész, ha fejjel lefelé fordítva a tálat nem csúszik ki a hab.) A habot végül óvatosan keverjük a vaníliás krémhez.
- A tejszínes borításhoz tegyük mindenekelőtt 20 perccel használat előtt a tejszínt a fagyasztóba hűlni. Meg fogjuk látni, így sokkal könnyebb lesz felverni a tejszínt.
- A kihűlt piskótát vágjuk három egyenlő részre. Az alsó piskótaszeletet helyezzük egy tálcára, kenjük rá a vaníliás krém felét, erre tegyük rá a második réteg piskótát, kenjünk meg lekvárral és a vaníliás krém másik felével. Végül tegyük rá az utolsó, fedő piskótát.
- A tejszínt vegyük ki a fagyasztóból 20 perc hűtés után, öntsük egy tálba és kezdjük el robotgéppel verni. (Ha van otthon dr. Oetker Habfixáló, mindenképpen tegyél bele egy kis zacskóval!! Ez az én jolly jokerem!! Ezzel sose lesz folyós a tejszín.) Ha kész a tejszín, kenjük be vele a torta oldalát, majd a maradékot halmozzuk a tetejére domb alakban.
- A marcipánt egy hideg porcukros felületen nyújtsuk ki kb. 3 mm vastagra, tekerjük fel a nyújtófára, óvatosan helyezzük a tortára és dekoráljuk tetszés szerint. (Én fehér marcipánt használtam ezúttal a torta borításához, a spanyol zászlóhoz és a rózsákhoz pedig piros-sárga marcipánt, természetesen a fehérből is lehet házilag készíteni piros-sárga ételfestékkel.)
- Sütés hőfoka: 175 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 29
- Tegnapi nézettség: 3
- 7 napos nézettség: 7
- Össznézettség: 10003
- Feltöltés dátuma: 2012. október 27.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Meg szerettem volna lepni a legjobb barátnőmet valami különleges ajándékkal a búcsúpartyján májusban, mert a nyarat Barcelonában töltötte. Először egy spanyol vacsorán gondolkoztam, aztán a gondolataim áttértek a spanyol desszertekre, de mivel olyan finomat úgyse tudok készíteni, mint egy igazi spanyol az igazi spanyol kezével, ezért jött a nagy ötlet. Olyan tortát fogok sütni, ami Spanyolországra emlékezteti, de nem spanyol. De hogy kivitelezzem? A még nagyobb ötlet egy héttel a party előtt született. A torta külseje lesz spanyol. Nemcsak a külseje miatt szerettem volna, hogy különleges legyen a torta, hanem amiatt is, ami alatta van. A legjobb barátnőm a legjobbat érdemli, ezért úgy gondoltam, az egyik kedvencem, a svéd princess torta tökéletes lenne erre az alkalomra, még akkor is, ha a marcipán nem zöld (ahogy az hagyományosan szokott lenni). Mert hogy nézne ki zöld marcipán bevonatos tortán a spanyol sárga-piros zászló?! Egészen elégedett voltam a végeredménnyel, úgy tűnt barátnőm is örült a meglepetésének :) és végül egy nap alatt el is fogyott az egész.